Σπάνιο αγαθό σε λίγα χρόνια το νερό

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0:32
24/04/2011
Σπάνιο αγαθό σε λίγα χρόνια το νερό
2
loading

Το πιο ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση των έμβιων όντων βρίσκεται σε αφθονία στον πλανήτη, μια και οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης. Η έλλειψη εστιάζεται στο πόσιμο νερό, αφού το 97,5% της συνολικής ποσότητας είναι αλμυρό και μόλις το 2,5% είναι γλυκό. Από αυτό, περίπου το 70% περιέχεται στους πάγους, σχεδόν το 30% βρίσκεται στον υδροφόρο ορίζοντα και ελάχιστο ποσοστό καταλαμβάνουν τα επιφανειακά νερά, δηλαδή τα ποτάμια και οι λίμνες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Real planet, το πόσιμο νερό δεν επαρκεί για να καλύψει τη δίψα και την υγιεινή του παγκόσμιου πληθυσμού, και εάν δεν περιοριστεί η κατανάλωση, σε πολύ λίγα χρόνια θα είναι το πιο σπάνιο αγαθό, όπως προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ωκεανοί είναι αστείρευτη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και μεταλλικών στοιχείων, ενώ παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, ορίζουν τις κλιματικές συνθήκες και μεταφέρουν ενέργεια και θρεπτικές ουσίες ανά την υφήλιο. Η επιβίωσή τους κινδυνεύει από την εντατική και ανεξέλεγκτη αλιεία αλλά και από την ρύπανση η οποία προέρχεται κυρίως από πετρελαιοειδή, σκουπίδια και μηχανικά απόβλητα.
Εμφανείς είναι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τη στάθμη των ωκεανών να αυξάνει καθώς λιώνουν οι πάγοι από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar KRISTINA

    Ίσως από τις χειρότερες ειδήσεις που έχω διαβάσει μέχρι τώρα.Αν αληθεύουν όλα αυτά, που μάλλον αληθεύουν, τότε θα τρίβουμε τα μάτια μας με το τι θα ακολουθήσει στο όχι και τόσο μακρινό ,τελικά, μέλλον!

  2. avatar alex

    Τυχαίο ότι οι διεθνείς "σωτήρες" εξαγοράζουν οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό? Θα ήθελα να δω την ΕΥΔΑΠ για ποσο καιρό θα την έχουμε ακόμα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει