Από 70 έως 320 δισεκατομμύρια το χρόνο(!) υπολογίζεται ότι κοστίζει η μόλυνση από άζωτο στην Εύρηπη, λόγω των επιπτώσεων της στο περιβάλλον και στην υγεία. Μια νέα έρευνα «ρίχνει φως» στο πρόβλημα της συγκεκριμένης ρύπανσης, καλώντας τους υπεύθυνους να επανεξετάσουν το θέμα, αφού εκτός από το οικονομικό, η ρύπανση πυροδοτεί την κλιματική αλλαγή, αλλά και συντομεύει κατά περίπου έξι μήνες το προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου.

Η έρευνα, για την οποία συνεργάστηκαν 21 χώρες και 89 ερευνητικοί φορείς, καταλήγει ότι το κόστος του αζώτου είναι υπερδιπλάσιο από τα οφέλη του στον τομέα των γεωργικών λιπασμάτων, όπου χρησιμοποιείται το άζωτο για να αυξηθεί η ποσότητα και η ποιότητα των καλλιεργειών. Στη φυσική του μορφή το άζωτο είναι αβλαβές, αλλά αυτό που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων, όταν χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό, όπως και γίνεται.

Η Ε.Ε. θα θέσει το 2012 σε εφαρμογή νέους κανόνες με στόχο τη μείωση της χρήσης του αζώτου, αλλά οι επιστήμονες είναι διστακτικοί σχετικά με το κατά πόσο θα είναι αυστηροί. Οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν πιο αποδοτική χρήση των ανόργανων και οργανικών λιπασμάτων, όπως η κοπριά και το κοπρόχωμα («κομπόστα»), καθώς και την μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αφού αποτελεί την κυριότερη αιτία του «κύκλου του αζώτου» στην Ευρώπη.

Τέλος, άζωτο εκπέμπεται επίσης στις βιομηχανικές διαδικασίες και στις μεταφορές. Στη δεκαετία του ’80, ελήφθησαν σχετικά μέτρα ελέγχου με αποτέλεσμα να μειωθούν οι σχετικές εκπομπές κατά 30%. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα της μόλυνσης του αέρα από δραστικό άζωτο παραμένει, καθώς, μεταξύ άλλων, οι βιομηχανίες αντιστέκονται στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αζώτου, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων στους δρόμους του πλανήτη.