Αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης και έγκαιρης ειδοποίησης πυρκαγιών στον Υμηττό εγκαταστάθηκε στην περιοχή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από την εταιρεία Space Hellas.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το σύστημα αυτό αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες και βασίζεται σε ευφυείς κάμερες για την ανίχνευση πυρκαγιάς και καπνού. Ακόμη χρησιμοποιούνται κάμερες άμεσης οπτικής εποπτείας συμβάντων, περιβαλλοντικοί αισθητήρες, μετεωρολογικοί σταθμοί, δορυφορικές και επίγειες ασύρματες τηλεπικοινωνίες καθώς και συστήματα χωρικής απεικόνισης της συλλεγόμενης πληροφορίας. Όλα τα δεδομένα επεξεργάζονται από ένα κέντρο ελέγχου που διαθέτει εξειδικευμένο λογισμικό για την άμεση ανάλυση των συλλεγόμενων πληροφοριών.

Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στους ΟΤΑ, τις Περιφέρειες και την Πυροσβεστική να παρακολουθούν συνεχώς και να ελέγχουν τις απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες τελούν υπό απειλή δασικών κυρίως πυρκαγιών. Γίνεται πιο εύκολη η έγκαιρη ανίχνευση έκτακτων περιστατικών πυρκαγιάς, η άμεση μετάδοση συναγερμού και η άμεση αναγνώριση της ακριβούς τοποθεσίας της εστίας της πυρκαγιάς, καθώς και απεικόνισή της σε ψηφιακούς χάρτες.

Είναι ακόμη πιθανή και η πρόβλεψη της διάδοσης της πυρκαγιάς, αξιοποιώντας τα δεδομένα που «στέλνουν» οι περιβαλλοντολογικοί αισθητήρες και οι μετεωρολογικοί σταθμοί, που είναι εγκατεστημένοι στην εν λόγω περιοχή.