Διαβάζοντας τον τίτλο του έργου «Α12τραγωδίαι», συνειρμικά πιάνεις το υπονοούμενο, στην ευφυή ιδέα των συγγραφέων. Με πολύ κομψότητα αναφερόμενοι με το 2, στο ταπεινό γυναικείο όργανο που κατά τη λαϊκή ρήση «….σέρνει καράβι». Κι όμως αντιλαμβάνεσθε στην παράσταση γίνεται της τρελής μ’ ένα πλεούμενο όχι περιωπής, που αράζει στο Αιγαίο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Κάποιοι μετανάστες από την Αφρική αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον διαπλέουν τη φερέλπιδα Μεσόγειο πληρώνοντας αδρά για μια θέση στο σαπιοκάραβο. Δυστυχώς όμως ναυαγούν και ξεβράζονται στην Κύπρο. Όλοι τους, με προεξέχοντα τον Μαυριτανό Αχμέτ, πέφτουν σε περίσκεψη, προσπαθώντας να βρουν λύση στην ανάγκη τους.

Σαν από Μηχανής Θεός μπροστά τους εμφανίζεται η Θεά Αφροδίτη και σαν καλή οικοδέσποινα «γοητευμένη» από τον μελαψό άντρα προτείνει να του αλλάξει τη ζωή, αν βέβαια εκείνος δεχθεί να τιμήσει την κλίνη της. Ο Αχμέτ που μόλις την βλέπει θέλει να το βάλει στα πόδια -σκεφθείτε πως είναι μια θεά 5.000 χρόνων- στο τέλος συμβιβάζεται με τις προτάσεις φιλοξενίας. Αποφασίζει να ζήσει τις ζωές τού Οιδίποδα και του Οθέλο, για να επιλέξει τελικά την καλύτερη τύχη για τον εαυτό του. Οι υπόλοιποι συναυαγούντες μετανάστες προθυμοποιούνται να παίξουν τους ρόλους για τους οποίους τους  επιλέγει  η ερωτοπαθής Αφροδίτη.

Οι ρόλοι όμως των μυθικών προσώπων που θα υποδύονταν μένουν ανολοκλήρωτοι, καθώς κάνει την εμφάνισή του ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε κι ο κατώτερος Έλλην Θεός Μώμος. Τα πράγματα δυστυχώς περιπλέκονται κι όλοι αναρωτιούνται «ποιος άλλαξε τους ρόλους κι έκανε τις ζωές τους κώλο». Ο ίδιος ο Αχμέτ – Οθέλος – Οιδίποδας αηδιασμένος αποφασίζει να σταθεί υπεράνω των παρεξηγήσεων.

Το έργο γραμμένο σε Ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο είναι τραγικοκωμωδία, σκηνικά και δραματουργικά πολύ κοντά στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Με τα στάσιμα, τα επεισόδια, το χορό, τον κορυφαίο, την έξοδο περιέλαβε στα συμβολικά πρόσωπα του Οθέλο της Αντιγόνης του Αίμονα και του Οιδίποδα, ό,τι επιθυμεί ο άνθρωπος για μια ζωή καλύτερη απ’ ό,τι έχει, δίχως να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος που πρέπει να καταβάλει. Γνώστης πως είναι δούλος της μοίρας, αλλά και πως έχει τη δυνατότητα να την αποφύγει.

Η σύγκρουση κράτους και πολίτη, ο ρατσισμός, το θέμα της αιμομιξίας, η εθελοτυφλία, η εσωτερική σύγκρουση του ανθρώπου ανάμεσα στο επιθυμητό και το σωστό, η αγωνία να ορίσει κανείς το πεπρωμένο του, το όνειρο και η πλάνη για αναγνώριση και πλούτο, γενούν δραματουργικά τις Αι2Τραγωδίες. Αινίγματα και περίεργες προφητείες πολιτικών παρασκηνίων και «αθάνατων» θεών της εξουσίας, μια θεά που ανακατώνει τις ζωές των ανθρώπων λόγω άνοιας, γίνονται αιτία και η ομάδα STAGE ALIVE «τα βάζει με θεούς και δαίμονες». Ιστορικές αναφορές και πολιτικές συγκυρίες στην Κύπρο της εποχής του Οθέλο και στα τουρκικά παράλια σήμερα, δένουν χρόνο και χώρο όπου διαδραματίζονται τα σύγχρονα δράματα των μεταναστών. Οι έξυπνες σκηνικές λύσεις διευθετούν χωροταξικά την σκηνή, ενώ η χρήση θεάτρου μέσα στο θέατρο, η παρενδυσία, οι μεταμφιέσεις, οι κωμικές περούκες, η αλλαγή φύλου, είναι η αιτία παρεξηγήσεων που θα οδηγήσουν τελικά στην αποκατάσταση των ταυτοτήτων και σε μια επιτρεπτή κάθαρση.

Φωτισμοί, μουσική, ερμηνείες (θα αναφερθώ ιδιαίτερα στον Αναστάσιο Κολοβό ως Δυσδαιμόνα – Ιοκάστη), σκηνοθεσία, δημιούργησαν μια παράσταση με πολύ ουσία και συνεχές γέλιο. Μπράβο!

Συντελεστές

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος – Βαγγέλης Τάτσης
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανώλη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βαγγέλης Αλεξανδρής, Καλή Δάβρη, Κώστας Ζέκος, Αναστάσης Κολοβός, Αθανασία Κούσουλα, Άκης Σιδέρης, Θανάσης Σταυρόπουλος, Μάρκος Στεφάνου
Σκηνικά – Κουστούμια: Ανθή Πετρουλάκη
Μουσική: Βασίλης Τσεντούρος
Κίνηση: Άκης Σιδέρης
Χορογραφία – Σκηνική Πάλη: Αντιγόνη Σαρρή
Σκηνοθεσία Φωτισμών – VIDEO: Μάρκος Παπαϊωάννου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κάτια Ευστρατίου
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo AE
Παραγωγή: STAGE ALIVE

Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ – ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός – Αθήνα

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2103425637

Έναρξη παραστάσεων: 23 Νοεμβρίου 2015

Ημέρες/Ώρες: Δευτέρα / 19:30, Τρίτη / 21:00

Τελευταία παράσταση: 5 Ιανουαρίου 2016

Διάρκεια: 90’

Διάλειμμα: 10’

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12,00
Εκπτωτικά: 8,00 (φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι)