Οι θαλασσινοί μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα έχουν την τιμητική τους στα τσιπουράδικα, τα μεζεδοπωλεία και τις ψαροταβέρνες και εσείς δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παράδοση και να απολαύσετε νόστιμα Σαρακοστιανά με την παρέα.

Από το Πέραμα μέχρι το Λαύριο και από τα Μελίσσια μέχρι τη Γλυφάδα, συγκεντρώσαμε δέκα διευθύνσεις για όλα τα γούστα και τα budget, όπου τα καλούδια του βυθού της θάλασσα, το τσίπουρο και το ούζο πρωταγωνιστούν ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές.

Ταξιδεύοντας

Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Κερατσίνι (Πλάτωνος 72), χρώματα και αρώματα του βυθού της ελληνικής θάλασσας πρωταγωνιστούν προτάσεις του Ταξιδεύοντας. Ολόφρεσκα ψάρια απευθείας από τα δίχτυα των ψαράδων, πρωτότυποι θαλασσομεζέδες (το χταπόδι του Νώντα στις κορυφαίες επιλογές) και μια ενημερωμένη λίστα με 80 περίπου ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά αποτελούν την αδυναμία του, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στις καθιερωμένες επιλογές όσων γνωρίζουν πώς να τα απολαμβάνουν σωστά. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στο Βύρωνα (Παύλου Μελά 13), σερβίρει ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια από τις Κυκλάδες, νοστιμότατη φάβα με ψητό χταπόδι κ.α. Στα ατού του και η πανοραμική θέα στην Αθήνα, με το μάτι να φτάνει μέχρι το Σαρωνικό.

Ψαρού

Σαρωνίδα, Λαύριο και Γλυφάδα, οι περιοχές στις οποίες θα βρείτε την φημισμένη Ψαρού. Οι λάτρεις της θαλασσοφαγίας γεμίζουν τα τραπέζια του επιλέγοντας ανάμεσα σε ορεκτικά που έρχονται σε δίσκο (ταραμοσαλάτα, φάβα, τυροκαυτερή κ.α.), διάφορες επιλογές σε ψαράκια στο τηγάνι καθώς και εξαιρετικά μύδια αχνιστά, θράψαλο στη σχάρα κ.α. Στις must προτάσεις του καταλόγου οι χειροποίητες αλοιφές, με τον λευκό ταραμά να συγκεντρώνει τις καλύτερες εντυπώσεις, η γαριδομακαρονάδα και το γιουβέτσι με γαρίδες.

Ρακί Μεζέ

Το Ρακί Μεζέ, ένα από τα πλέον αγαπημένα μεζεδοπωλεία στην Καλλιθέα (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 334), διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητα των πρώτων υλών, σερβίροντας ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που χαρακτηρίζουν όλα τα εστιατόρια του Ομίλου Καστελόριζο. Τα πιάτα είναι βασισμένα στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ενώ η άφθονη ρακή μαζί με την ελληνική μουσική, δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό για άκρως παρεΐστικες στιγμές με βασικούς άξονες τη γεύση και το κέφι.

Άργουρα

Μια casual ψαροταβέρνα, όπου όλα είναι επιλεγμένα και μαγειρεμένα από τον κύριο Νίκο Μιχαήλ, ταυτόχρονα ιδιοκτήτη και σεφ. Το όνομα Άργουρα (Αγησιλάου 49-51) οφείλεται στην παραδοσιακή ονομασία του χωριού του στην Εύβοια (σήμερα Αργυρό). Τα όστρακα εδώ έχουν την τιμητική τους, ενώ τα πιάτα με φρέσκο ψάρι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία της πόλης.

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38) στα Εξάρχεια. Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Η έμφαση, άλλωστε, εδώ δίνεται στην γεύση. Οι καραβίδες της Λέσβου ξακουστές, το χταπόδι και η χωριάτικη στα εκ των ουκ άνευ συνοδεύουν ιδανικά το περίφημο ούζο του νησιού.

Λαγουδέρα

Από τις πιο διάσημες επιλογές στο Πέραμα, για τα νόστιμα θαλασσινά και τις μεγάλες μερίδες της. Η Λαγουδέρα (Λεωφ. Δημοκρατίας 33) είναι ένα από τα πιο κλασικά ψαρομάγαζα στην ευρύτερη περιοχή, με νησιωτικό περιβάλλον και ένα σωρό καλούδια από το βυθό της θάλασσας. Και όλα αυτά σε λογικές τιμές.

Ρίζες

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το στέκι της παρέας. Οι Ρίζες, στα Μελίσσια (Λεωφόρος Πεντέλης 7) παραμένουν πιστές στη βολιώτικη φιλοσοφία των παραδοσιακών τσιπουράδικων και σερβίρουν χύμα βολιώτικο τσίπουρο συνοδεία εκλεκτών λιχουδιών, από επιλεγμένα προϊόντα (κυρίως από το Βόλο και την Βόρεια Ελλάδα). Αν θέλετε να παραγγείλετε κάτι άλλο εκτός από το συνοδευτικό του τσίπουρου, μπορείτε να επιλέξετε από τις εναλλακτικές προτάσεις του καταλόγου. Ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική μία φορά την εβδομάδα.

Μόλυβος

Με νησιωτική διάθεση και φωτογραφίες από την όμορφη Λέσβο να κοσμούν τους τοίχους του, ο Μόλυβος (Χρ. Σμύρνης 8) σερβίρει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Παραδοσιακές συνταγές  παρασκευασμένες με πρώτες ύλες που καταφτάνουν από τη Λέσβο, γεμίζουν τον πλούσιο κατάλογο. Το φημισμένο ούζο του νησιού στα εκ των ουκ άνευ.

Αντωνία

Μια τίμια ψαροταβέρνα με γενναίες και πολύ γευστικές μερίδες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Η μαγειρική τέχνη της κυρίας Αντωνίας συγκεντρώνει αμέτρητο κόσμο από διάφορα σημεία της Αττικής στο φιλικό περιβάλλον της ταβέρνας σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό (Ισμήνης 36), όπου οι ψητές γαρίδες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα και τα αχνιστά μύδια συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα. Η χαμογελαστή εξυπηρέτηση και η οικογενειακή ατμόσφαιρα στα συν.