Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να μεταφέρει έστω και νοητά σε κάποια από τις αγαπημένες ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Η Στοά Μπολάνη, λίγα μέτρα από τη στάση μετρό στο Σύνταγμα, τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο το κοινό με spots που μετατρέπονται σε στέκια και καθιερώνονται στη συνείδησή του.

Το καθένα με την δική του προσωπικότητα, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εξειδίκευση, το στοιχείο που τα έχει κάνει άλλωστε να ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πολλές επιλογές που έχουν όσοι θα επιλέξουν το κέντρο για την διασκέδασή τους, και όχι μόνο.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Από το σημείο αναφοράς στο κέντρο για μικρά σοκολατάκια μέχρι το «ναό» του ουίσκι, αλλά και τον καλύτερο καφέ (στο χέρι) της πόλης, εδώ συναντά κανείς κάποια από τα πιο «ψαγμένα» στέκια στην καρδιά της Αθήνας.

Γωνία Βουλής και Στοάς Μπολάνη, λοιπόν, έτσι όπως έρχεται κάποιος από Σύνταγμα κατηφορίζοντας την Καραγιώργη Σερβίας, εδώ και τέσσερα χρόνια συναντά το Barreldier. Με ευρωπαϊκή αισθητική, η ονομασία του σημαίνει ο «δρόμος του βαρελιού», ξεχωρίζει τόσο για την ζεστή ατμόσφαιρα, όσο και για την αδυναμία του Mario (συνιδιοκτήτης και ο άνθρωπος- κλειδί πίσω από την μπάρα του) στα παλαιωμένα cocktails που ωριμάζουν σε βαρέλι καθώς και στα φίνα αποστάγματα.

Χειροποίητα bitters και σιρόπια, ωραίες μουσικές που ταιριάζουν ιδανικά με την αύρα του χώρου αλλά και γευστικές προτάσεις που δελεάζουν, για όσους το επισκεφτούν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στην απέναντι ακριβώς γωνία το διαχρονικό Αριστοκρατικόν μετακόμισε στη Στοά Μπολάνη το 2011, μεταφέροντας και όλους τους λάτρεις της σοκολάτας εδώ. Στην είσοδο του θρυλικού αυτού ζαχαροπλαστείου μπορεί να ξεφυλλίσει κανείς το άλμπουμ με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες διεθνών προσωπικοτήτων με μία από τις λαχταριστές, σοκολατένιες μπουκίτσες του στο χέρι.

Η φήμη από τα μικρά, γευστικά και άκρως απολαυστικά σοκολατάκια του Αριστοκρατικόν κάνουν το γύρο της πόλης από το 1928, όποτε και ιδρύθηκε το θρυλικό, πλέον, ζαχαροπλαστείο στην καρδιά της Αθήνας. Οι μυστικές συνταγές για το κάθε σοκολατάκι αποτελούν μέρος της ιστορίας του ζαχαροπλαστείου, στο οποίο, πλέον, τα ηνία έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών.

Λίγο πιο πάνω, το Low Profile Whiskey Bar, συγκεντρώνει τους λάτρεις του ουίσκι στον ατμοσφαιρικό του χώρο στη στοά από το 2014 (μέχρι τότε το βρίσκαμε επί της Λυκαβηττού στο Κολωνάκι). Ένα αυθεντικό μπαρ που ευνοεί την κουβέντα και ξεχωρίζει για τον ενημερωμένο κατάλογο ουίσκι με σπάνιες και επιλεγμένες ετικέτες, κατηγοριοποιημένες βάσει της χώρας προέλευσής τους.

Ωραίες jazz μουσικές –η αγάπη του για τη jazz είναι έκδηλη και από τις φωτογραφίες των Miles Davis, Tom Waits και άλλων μετρ της jazz που βρίσκονται κρεμασμένες στους κόκκινους τοίχους του– συντροφεύουν τις στιγμές σας εδώ.

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο «δυναμικό» της στοάς η αγαπημένη Σοκολάτα. Λιλιπούτεια και γουστόζικη, συναντάται στη Στοά Μπολάνη τον τελευταίο χρόνο (μεταφέρθηκε εδώ από τη στοά μεταξύ των Ερμού και Αθηναΐδος) και ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των γλυκών ροφημάτων, με την εξειδίκευση που παρουσιάζει στο αντικείμενο.

Με παριζιάνικο στυλ -σε μεταφέρει κάπου στο Marais, την πανέμορφη συνοικία της μαγικής Πόλης του Φωτός- η μικροσκοπική σοκολατερί φημίζεται για τις περίφημες κουβερτούρες της βραβευμένης Valrhona που συναντώνται σε τουλάχιστον 30 διαφορετικές γεύσεις και συναρπάζουν με τα εκπληκτικά αρώματα και την γεμάτη γεύση τους.

Εδώ η Μαρία είναι πρόθυμη πάντα να σε μυήσει στα μυστικά της σοκολάτας, αλλά και να σου λύσει οποιαδήποτε απορία έχεις ή ακόμη και να σου προτείνει την κατάλληλη γεύση για σένα, βάσει του γούστου σου. Στα συν τα χειροποίητα, σπιτικά γλυκά με βάση τη σοκολάτα, τα ολόφρεσκα κέικ καθώς και τα αλμυρά και τα γλυκά σνακ.

Λίγο πριν τον πεζόδρομο που οδηγεί στην Κολοκοτρώνη, συναντάται το Kaya. Από το 2013 ο Λάμπρος και ο Αντώνης εφαρμόζουν την πείρα και την αγάπη τους για τον καφέ και στην πράξη. Σε λίγα μόλις τετραγωνικά, έχουν καταφέρει να εσωκλείσουν κάποιους από τους καλύτερους καφέδες στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας συνεργασίες με micro roasters artisan από την εγχώρια αγορά.

Δύο σταθερά χαρμάνια και δύο που εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα, προσφέρουν ένα απολαυστικό και αρωματικό break στο πόδι. Εδώ τραπέζια δεν υπάρχουν, μόνο ένας εξωτερικός πάγκος στη στοά, ο οποίος ανανεώνεται από κόσμο, σχεδόν κάθε δέκα λεπτά!

Πλούσιος καφές και γεμάτο σώμα, χρήση πολύ καλής τεχνολογίας και πολύ μεράκι από το ανθρώπινο κομμάτι, αλλά και οι πολύ οικονομικές τιμές για το επίπεδο του καφέ που απολαμβάνει κανείς εδώ στα μυστικά της επιτυχίας του.

Last but not least το κατάστημα του κυρίου Ευαγγελίδη. Από τα πρώτα μαγαζιά που λειτουργούν μέχρι σήμερα και δώσανε ζωή στη στοά και το μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα που εξειδικεύεται στις πένες. Μια τεράστια συλλογή από πένες- πραγματικά κοσμήματα για τους λάτρεις και συλλέκτες του είδους, που δεν διστάζουν να τις αποκτήσουν με οποιοδήποτε κόστος. Περισσότεροι από 42 οίκοι παγκοσμίως εμπιστεύονται την οικογένεια Ευαγγελίδη από το 1935.