Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, επτά εβδομάδες. Όσοι νηστεύουν για τις επόμενες 49 (τόσες είναι στην πραγματικότητα) ημέρες, μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, απέχουν από το κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι και κάποια χρόνια πριν, οι επιλογές στα νηστίσιμα φαγητά ήταν περιορισμένες: λαδερά, καλαμάρι κονσέρβα (αυτό το αθάνατο το μωβ), χαλβάς, παστέλι και μαντολάτο για γλύκισμα ήταν κάποιες από τις επιλογές που είχες.

Σήμερα, όμως, λόγω του βιγκανισμού που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς, έχεις μία πληθώρα διατροφικών επιλογών. Και όχι μόνο, αυτό. Παλαιότερα, έκοβες ακόμα και την έξοδο για φαγητό με την παρέα, αφού πέρα από τις τηγανιτές πατάτες, ήταν ελάχιστες οι επιλογές σου για να φας κάτι στα εστιατόρια. Πλέον, όμως, έχουν ανοίξει στην Αθήνα αρκετά vegan εστιατόρια που μπορείς να απολαύσεις γευστικά και χορταστικά μενού.

Veganaki

Έχει εξελιχθεί σε vegan στέκι, το οποίο σερβίρει μαμαδίστικα πιάτα: μουσακά με μελιτζάνες, πατάτες, «κιμά» από κόκκινες φακές και μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου, φαλάφελ ψημένα στο φούρνο και άλλες απίθανες γεύσεις.
Αθανασίου Διάκου 38, Κουκάκι

Avocado

Από τα πρώτα αμιγώς vegan εστιατόρια που άνοιξαν στην Αθήνα. Το Avocado, σερβίρει λαχταριστά πιάτα, με γεύσεις ανατολίτικες αλλά και ελληνικές, ενώ θα απολαύσετε μέχρι και pizza ή burger για vegans.
Νίκης 30, Σύνταγμα

Trivoli

Στο στέκι της Ηλιούπολης, οι λάτρεις των μαγειρευτών απολαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα στην vegan εκδοχή τους, όπως παστίτσιο, μουσακά, γιουβέτσι με μανιτάρια, αλλά και σουτζουκάκια με κιμά φακής.
Μαρίνου Αντύπα 107Α, Ηλιούπολη

Mama Tierra

Ένα από τα πιο γνωστά vegan εστιατόρια του κέντρου της Αθήνας. Το Mama Tierra ξεχωρίζει για τα ψαγμένα πιάτα του, όπως το burger με χειροποίητο μπιφτέκι από ελιές Καλαμών σε ψωμί ενεργού άνθρακα ή το παραδοσιακό Ινδικό Daal Fry με κόκκινες και κίτρινες φακές
Ακαδημίας 84, Αθήνα