Ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι ένας από αυτούς τους δημιουργούς που μιλούν συχνά για τις αγαπημένες τους ταινίες, αποδίδοντας τα οφειλόμενα εύσημα.

Και βέβαια έχει πολλά και διαφορετικά γούστα, αγαπώντας εξίσου ας πούμε Χάουαρντ Χοκς, Μάρτιν Σκορσέζε και Σέρτζιο Λεόνε!

Τον Ιανουάριο μας είπε πως η «Δουνκέρκη» (2017) του Νόλαν είναι η δεύτερη αγαπημένη του ταινία της δεκαετίας και προσφάτως πέρασε και στο Νο 1, σε συνέντευξη στο γαλλικό Premiere. Και τώρα είναι Φίντσερ, το «Social Network».

«Το Social Network χωρίς καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά «είναι το Νο 1, είναι η καλύτερη ταινία. Διαλύει κάθε ανταγωνισμό», πλέκοντας περαιτέρω το εγκώμιο του σεναριογράφου Άαρον Σόρκιν.

Και η αλήθεια είναι πως παρά τις υποψηφιότητες με το τσουβάλι και τα 3 Όσκαρ που απέσπασε, η ταινία είχε περάσει στα «ψιλά» για μια καλή μερίδα του κοινού, που δεν εκτίμησε το καινούριο που κόμιζε.

Το βιογραφικό δράμα του Φίντσερ για τη ραγδαία άνοδο του Facebook και του ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ήρθε το 2010, σε μια εποχή δηλαδή που το κοινωνικό μέσο ήταν στην καλύτερη ένα πολλά υποσχόμενο κοινωνικό πείραμα. Και ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό μοντέλο. Που θα μπορούσε φυσικά να κάνει τον κύκλο του και να σβήσει άδοξα, όπως τόσα και τόσα startups της εποχής.

Το Facebook έγινε βέβαια Facebook και το αφεντικό του ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αλλά και ένας οραματιστής που γιγάντωσε την κοινωνική δικτύωση, φτάνοντάς τη να διαδραματίζει σημαίνοντα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ρόλο.

Ο Φίντσερ έπιασε τον παλμό όλων αυτών που έμελλε να γεννηθούν, μιλώντας ταυτοχρόνως και για τη ζοφερότερη πλευρά του αμερικανικού ονείρου. Ήταν εκεί δηλαδή στην επίσημη πρώτη ενός φαινομένου που ερχόταν ολοταχώς να σαρώσει τα πάντα.

Ο Τζέσι Άιζενμπεργκ μας χάρισε έναν πολύ πειστικό Μαρκ και ο Φίντσερ μια δυνατή πρόγευση για το πώς ακριβώς συνέβησαν όλα αυτά.

Το «Social Network» είναι διαθέσιμο στο Netflix, ώρα να το ξαναθυμηθείς λοιπόν και να καταλάβεις γιατί το αποθεώνει έτσι ο Κουέντιν…