Μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της γαλλίδας Κλερ Ντενί, η διασκευή του σπουδαίου μυθιστορήματος της Άνα Σέγκερς «Transit» και το πρώτο και τελευταίο έργο του Κινέζου σκηνοθέτη Χου Μπο κάνουν σήμερα πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη.

Για τους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων δύο ταινίες animation συμπεριλαμβάνονται στις «αφίξεις» της εβδομάδας.

Transit

Γερμανικό, κοινωνικό δράμα, 101′

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτζολντ

Πρωταγωνιστούν: Φραντζ Ρογκόφσκι, Πόλα Μπίερ

Με τα γερμανικά στρατεύματα να προελαύνουν, ένας άντρας φτάνει στο λιμάνι της Μασσαλίας με αποσκευή το τελευταίο χειρόγραφο ενός συγγραφέα που αυτοκτόνησε. Υιοθετώντας την ταυτότητα του νεκρού, αποπειράται να δραπετεύσει για την Αμερική, αλλά οι αρχές ενημερώνουν τη σύζυγο του συγγραφέα πως ο άντρας της ζει.

Mετά τα «Barbara» και «Το Τραγούδι του Φοίνικα», ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς σκηνοθέτες διασκευάζει το σπουδαίο μυθιστόρημα της Άνα Σέγκερς.

Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος

Κινέζικη δραματική, 234′

Σκηνοθεσία: Χου Μπο

Πρωταγωνιστούν: Zhang Yu, Peng Yuchang,Wang Yuwen, Liu Congxi

Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό μιας ανώνυμης πόλης στη βόρεια Κίνα, οι ζωές κάποιων απελπισμένων ανθρώπων διαπλέκονται στη διάρκεια μίας και μόνο έντονης μέρας, από το ξημέρωμα μέχρι το σούρουπο.

H κάμερα τους παρακολουθεί να δραπετεύουν από οικογένειες, αρχές, γκάνγκστερ, σχολείο και κυρίως από την ζοφερή πραγματικότητα της ζωής τους στην μεταβιομηχανική παρακμασμένη πολιτεία, μιας ζωής που κυριαρχείται από την αδιαφορία, τη βία και την απόγνωση.

Όλοι τους σκέφτονται τη διαφυγή στο Μανζούλι (μια πόλη στα Κινεζο-Ρωσικά σύνορα). Εκεί, στο μεγάλο τσίρκο, βρίσκεται ένας ελέφαντας που στέκεται διαρκώς ακίνητος, αδιάφορος για την κτηνωδία που κυριαρχεί στον κόσμο.

Μαύρη τρύπα

Αμερικάνικη φαντασίας, 110′

Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί

Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζιλιέτ Μπινός, Αντρέ Μπέντζαμιν, Μία Γκοθ

Στο Μακρινό Διάστημα. Ο Monte και η κόρη του Willow ζουν μαζί σε ένα διαστημόπλοιο σε απόλυτη απομόνωση. Ένας άντρας που η αυστηρή αυτοπειθαρχία του στέκεται σαν ασπίδα ενάντια σε κάθε επιθυμία, ο Monte, φροντίζει την κοπέλα σαν πατέρας, ενάντια στην θέληση του. Το σπέρμα του χρησιμοποιήθηκε για να γονιμοποιήσει το ωάριο της νέας γυναίκα που την γέννησε.

Ήταν και οι δύο μέλη ενός πληρώματος θανατοποινιτών. Πειραματόζωα σε αποστολή. Τώρα έχουν απομείνει μόνο ο Monte και η Willow. Μέσω της κόρης του βιώνει την γέννηση μιας παντοδύναμης  αγάπης. Μαζί πατέρας και κόρη προσεγγίζουν τον προορισμό τους, την Μαύρη Τρύπα στην οποία ο χώρος και χρόνος δεν υπάρχουν.

Γυναίκες με τα όλα τους

Κοινωνικό δράμα, 96′

Σκηνοθεσία: Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε

Πρωταγωνιστούν: Μαρί Λεουενμπέργκερ, Μαξιμίλιαν Σιμόνιτσεκ, Ρέιτσελ Μπράουνσβάιγκ

Όταν ο σύζυγος της ταπεινής και υπάκουης νοικοκυράς Νόρας, τής απαγορεύει να πιάσει μια εργασία μερικής απασχόλησης, εκείνη νιώθει τόση αγανάκτηση που τελικά την οδηγεί ώστε να γίνει η εμβληματική φιγούρα του φεμινιστικού κινήματος του χωριού της.

Όμως αυτή η πρωτόγνωρη διασημότητα θα φέρει ταπείνωση, απειλές, και ένα πιθανό τέλος στο γάμο της, αλλά, εκείνη αρνούμενη να κάνει πίσω, πείθει τις γυναίκες του χωριού της να κάνουν απεργία… και ταυτόχρονα κάνει μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις σχετικά με τη δική της απελευθέρωση.

Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (Missing Link)

Κινούμενα σχέδια, 94′

Πρωταγωνιστούν οι φωνές των: Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, Κωστή Μαραβέγιας Αντιγόνης Ψυχράμη, Ηλία Ζερβού, Κώστα Δαρλάση, Θάνου Λέκκα, Γιάννη Στεφόπουλου, Βίνας Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου, Κώστα Αποστολίδη, Ειρήνης Μακρή

Ο κύριος Λινκ (Κωστής Μαραβέγιας) είναι ένα ελαφρώς αφελές αλλά πολύ έξυπνο και καλόψυχο θηρίο που αποτελεί και το τελευταίο δείγμα της πρωτόγονης καταγωγής του ανθρώπου. Είναι ο σύνδεσμος που λείπει. Με όλο και περισσότερα είδη να είναι υπό εξαφάνιση, ο κύριος Λινκ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς είναι ο τελευταίος του είδους του.

Ξεκινώντας μια τολμηρή αναζήτηση των μακρινών συγγενών του, θα ζητήσει τη βοήθεια του Σερ Λάιονελ Φρόστ (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), του μεγαλύτερου ερευνητή μύθων και τεράτων στον κόσμο, και της Αντελίνα Φόρτναϊτ (Αντιγόνη Ψυχράμη) που έχει στην κατοχή της τον μοναδικό γνωστό χάρτη που θα οδηγήσει στη μυθική κοιλάδα που κρύβονται οι μακρινοί συγγενείς του, σε μια απίθανη οδύσσεια σε όλον τον κόσμο.

Μάρνι: Μια τρελή συμμορία

Κινούμενα σχέδια, 92′

Σκηνοθεσία: Κρίστοφ & Γούλφγκανγκ Λάουενστεϊν/ Προσαρμογή: Κώστας Αποστολίδης

Ακούγονται οι φωνές των: Νίκης Γρανά, Θάνου Λέκκα, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνου Μουταφτσή, Κώστα Αποστολίδη, Ηλίας Ζερβός, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φώτης Πετρίδης, Θοδωρής Αποστολίδης

Μερικές φορές ο κόσμος έξω από το ζεστό μας σπιτικό μοιάζει απειλητικός και ξένος… άλλες φορές, όμως, απλώς μας περιμένει να τον κατακτήσουμε! Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Κριστόφ και Βόλφγκανγκ Λαουνστάιν εμπνέονται από μία ευφάνταστη ιστορία των πολυαγαπημένων αδελφών Γκριμ και την μετατρέπουν σε μια μοντέρνα, ξεκαρδιστική και γλυκύτατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, που θα απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια!

Η Κατάρα Της Γιορόνα

Αμερικάνικο θρίλερ, 93′

Σκηνοθεσία: Μάικλ Τσάβες

Πρωταγωνιστούν: Λίντα Καρντελίνι, Ρέιμοντ Κρουζ,  Πατρίτσια Βελάσκεζ,  Μαρισόλ Ραμίρεζ, Σιν Πάτρικ Τόμας, Τζέινι Λιν Κίντσεν, Ρομάν Χρίστου

H Γιορόνα. Μία γυναίκα που κλαίει. Μία απόκοσμη παρουσία, κάπου ανάμεσα στον Ουρανό και την Κόλαση, παγιδευμένη σε μια φοβερή μοίρα σφραγισμένη από το ίδιο της το χέρι. Η απλή αναφορά στο όνομά της προκαλεί τρόμο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, για γενιές. Όταν ήταν ζωντανή, έπνιξε τα παιδιά της, εξαιτίας της οργισμένης ζήλιας της, ρίχνοντας στη συνέχεια και τον εαυτό της στο αφρισμένο ποτάμι, σπαράζοντας από πόνο.

Τώρα τα δάκρυα της είναι αιώνια. Είναι θανατηφόρα. Και εκείνοι που ακούν το θανάσιμο θρήνο της τη νύχτα, είναι καταδικασμένοι. Η Γιορόνα παραφυλά στις σκιές και αρπάζει παιδιά, θέλοντας να τα κάνει δικά της. Καθώς οι αιώνες περνούν, η επιθυμία της έχει γίνει πιο αδηφάγα… και οι μέθοδοι της πιο τρομακτικές. Στη δεκαετία του 1970, στο Λος Άντζελες, η Γιορόνα παραφυλά τη νύχτα, για νέα παιδιά.

Παραβλέποντας την προειδοποίηση μιας προβληματικής μητέρας που είναι ύποπτη για παιδική παρενόχληση, μία κοινωνική λειτουργός και τα μικρά παιδιά της σύντομα θα βρεθούν σε μια τρομακτική, υπερφυσική σφαίρα. Η μόνη τους ελπίδα να επιβιώσουν από τη θανατηφόρα οργή της Γιορόνα είναι ένας απογοητευμένος ιερέας, που προσπαθεί να κρατήσει μακριά το κακό υιοθετώντας τις δικές τους μυστικιστικές τακτικές. Όμως μέσα τους συγκρούονται συνεχώς ο φόβος και η πίστη.