«Οι κινηματογραφιστές φαίνεται ότι ακόμα έχουν αρκετές εσωτερικές δυνάμεις να παράγουν κινηματογράφο και κυρίως να ανταποκρίνονται στον ιστορικό τους ρόλο», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κατερίνα Ευαγγελάκου, στην τελετή ανακοίνωσης των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία της Ακαδημίας που αισίως είναι περισσότερες απ’ ότι πέρυσι, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Φέτος, μετά τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (29 Μαρτίου- 1 Απριλίου) στην τελική φάση της απονομής των βραβείων βρίσκονται 21 ταινίες μυθοπλασίες, ενώ πέρσι διαγωνίστηκαν 19.

Επιπλέον, θα διαγωνιστούν 11 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 23 ταινίες μικρού μήκους, ενώ η τελετή απονομής θα γίνει τη Δευτέρα 7 Μάιου.

Υποστηρικτής του φετινού διαγωνισμού είναι η NOVA και η διευθύντρια προγράμματος του συνδρομητικού καναλιού, Αγάπη Κεφαλογιάννη, διευκρίνισε πως: «Στηρίζουμε και θεσμικά το έργο της Ακαδημίας Κινηματογράφου που εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει και βάζει σε λειτουργία αυτό το θεσμό για την προώθηση και την επιβράβευση των ελληνικών ταινιών».

«Ο κινηματογράφος είναι μια πολύ σημαντική διάσταση της πολιτιστικής βιομηχανίας της Ελλάδας και είναι ένας τομέας που πρέπει να ενισχυθεί. Η Στέγη υποστηρίζει τη πολιτιστική παραγωγή στην Ελλάδα, πόσο μάλλον τώρα η πολιτεία περνάει αυτή τη δύσκολη φάση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Χρήστος Καρράς, στο φουαγιέ του τέταρτου ορόφου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στη διάρκεια της εκδήλωσης διευκρίνισε πως φέτος η ταινία η οποία θα βραβευτεί ως καλύτερη από τα μέλη της Ακαδημίας θα είναι και «η επίσημη πρόταση στην επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να συμμετάσχει στα Όσκαρ».