Η σημερινή παρουσία της Αντζελίνα Ζολί στο 62ο φεστιβάλ επισκίασε τις άλλες εκδηλώσεις της φετινής Μπερλινάλε. Αφορμή της παρουσίας της διάσημης σταρ στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν η προβολή, εκτός συναγωνισμού, της ταινίας «Στη χώρα του αίματος και του μελιού», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τζολί, που η σταρ έγραψε και γύρισε στο Κόσσοβο.

Η ταινία εκτυλίσσεται στο Σαράγεβο στη δεκατία του ’90, στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και εστιάζεται στη σχέση ανάμεσα σε έναν Σέρβο στρατιώτη και μια Βόσνια γυναίκα, σχέση που αρχίζει λίγο πριν τον πόλεμο.

Με τη βοήθεια ενός πολύ ικανού συνεργείου η Τζολί κατάφερε να δώσει όλη την αγριότητα του πολέμου, αν και οι περιγραφές της ωμότητας, των αγριοτήτων και της γενοκτονίας, περιορίζεται στο σέρβικο στρατό, ενώ γνωρίζουμε πώς αυτά συνέβαιναν και από τις δυο πλευρές.

«Προσπάθησα να καταλάβω πώς μπόρεσαν να γίνουν όλες αυτές οι αγριότητες και ο πόλεμος», ανάφερε η Ζολί στη συνέντευξη τύπου, που διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα, με την παρουσία δεκάδων τηλεοπτικών μέσων από όλο τον κόσμο. «Καταλαβαίνω πώς η ταινία μου παρακολουθείται με δυσκολία, εξαιτίας των βίαιων σκηνών της, αλλά ήθελα ακριβώς να δημιουργήσω αυτή τη φριχτή εικόνα.

Ήμουν ακόμα έφηβη όταν άρχισε ο πόλεμος και δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτόν. Βέβαια, παρ’όλη τη δουλειά μου στα Ηνωμένα Έθνη και τις συνομιλίες που είχα με ανθρώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κανένας δεν μπορούσε να μου εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και γιατί οδηγήθηκαν σε πόλεμο».

Για την ηθοποιό ήταν ακατανόητο το «πώς γείτονες μπόρεσαν ξαφνικά να ξεσηκωθούν ο ένας εναντίον του άλλου, ιδιαίτερα στην εποχή μας στην Ευρώπη». Για να καταλάβει το δράμα των ανθρώπων αυτών και να μπορέσει να το μεταφέρει όσο πιο πιστά γινόταν στην οθόνη, η Τζολί, εκμεταλλευόμενη το ρόλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, ταξίδεψε δυο φορές στη Βοσνία και μίλησε με ανθρώπους που συμμετείχαν στον πόλεμο αλλά και με συγγενείς πολλών θυμάτων.