Ο Χάρισον Φορντ είχε γενέθλια και έγινε 81 ετών, τη στιγμή που κυκλοφορεί στην μεγάλη οθόνη ακόμη μια ταινία του Indiana Jones, του ρόλου που τον καθιέρωσε στον κινηματογράφο, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ως Han Solo στο Star Wars.

Σύμφωνα με το smoothradio.com, ο Φορντ γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1942 στο Σικάγο του Ιλινόις των ΗΠΑ. Οι γονείς του ήταν η πρώην ηθοποιός του ραδιοφώνου Ντόροθι Φορντ και ο πρώην ηθοποιός Τζον Γουίλιαμ Φορντ και έχει έναν μικρότερο αδερφό τον Τέρενς.

Επίσης, είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Κάλιστα Φλόκχαρτ, οι οποίοι είχαν σχέση μαζί για οκτώ χρόνια πριν παντρευτούν το 2010. Το ζευγάρι έχει μαζί έναν υιοθετημένο γιο, τον Λίαμ Φλόκχαρτ Φορντ, τον οποίο υιοθέτησαν από τη γέννησή τους το 2001.

Εντούτοις, έχει τέσσερα βιολογικά παιδιά από προηγούμενους γάμους του με τη Mary Marquardt από το 1964-1979 και τη σεναριογράφο Melissa Mathison από το 1983 έως το 2004: Ben, Georgia, Malcom και Willard.

Η καριέρα του

Ο Χάρισον Φορντ είναι ο έβδομος ηθοποιός με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών, με τις ταινίες του να αποφέρουν συνολικά 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μάλιστα, η περιουσία του αγγίζει τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα.

Αν και από μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός, τα παράτησε γιατί δεν έβλεπε ανταπόκριση και εργάστηκε ως ξυλουργός. Τότε, έγινε φίλος με διάσημους συγγραφείς όπως η Joan Didion και ο εκκολαπτόμενος παραγωγός ταινιών Fred Roos που τον ενθάρρυναν να περάσει από οντισιόν για την κωμωδία American Graffiti του Τζορτζ Λούκας το 1973.

Αν και ήταν μικρός ο ρόλος, ο Φορντ δημιούργησε μια φιλία με τον Λούκας που αναπόφευκτα θα τον οδηγούσε στην κορυφή. Έτσι, μετά από λίγο καιρό ο Λούκας του έδωσε τον ρόλο του Han Solo και σε ηλικία 35 ετών η ζωή του άλλαξε για πάντα, ενώ καθιερώθηκε στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του Indiana Jones.

Οι ταινίες του

Σε όλη του την καριέρα, ο Χάρισον Φορντ επέμεινε διαβόητα να κάνει τα δικά του ακροβατικά παρά το γεγονός ότι τραυματιζόταν συχνά.

Είναι δεινός αεροπόρος και είναι διπλωματούχος πιλότος αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει παράσχει προσωπικά υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με ελικόπτερα και έχει διασώσει πεζοπόρους στην πολιτεία του Wyoming που κατοικεί.

Ο Φορντ είναι περιβαλλοντικός ακτιβιστής και οικολόγος σε όλη του τη ζωή και υπήρξε ισόβιος Δημοκρατικός λόγω των περιβαλλοντικών τους δεσμεύσεων.

Ακολουθούν οι μεγαλύτερες ταινίες που έχει παίξει:

  • Star Wars
  • Indiana Jones
  • Blade Runner
  • The Fugitive
  • Witness
  • What Lies Beneath
  • Air Force One
  • Working Girl
  • Sabrina
  • Cowboys & Aliens