Τα Πετράλωνα είναι η γειτονιά στην οποία πάντα θα επιστρέφετε. Θέλετε η νοσταλγική τους ατμόσφαιρα ή η γραφική τους αύρα; Ακόμη και τα στέκια τους είναι ικανά να σας μετατρέψουν σε θαμώνες της περιοχής. Αρκεί να ανακαλύψετε τα σωστά.

Κάποια από τα οποία ακολουθούν παρακάτω και θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για εσάς και την παρέα σας τόσο για φαγητό, όσο για καφέ και ποτό.

Για φαγητό

Ο Σαντορινιός

Ο Σαντορινιός

Μια παραδοσιακή κυκλαδίτικη αυλή στην καρδιά της Αθήνας υποδέχεται τους λάτρεις της ελληνικής, μεσογειακής κουζίνας στον υπέροχο χώρο της πολύ κοντά στο σταθμό των Πετραλώνων (Δωριέων 8). Σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, παραδοσιακές γεύσεις και η αίσθηση της ταβέρνας της γειτονιάς στα όσα το κάνουν να ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού.

Οικονόμου

ταβέρνα Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο στέκι, που χαρακτηρίζεται ως μοντέρνος κρητικός καφενές και σερβίρει μεζεδάκια που ταξιδεύουν στη λεβεντομάνα Κρήτη. Σε μικρές ποσότητες για να γεμίσει το τραπέζι με πληθώρα γεύσεων, οι νόστιμοι μεζέδες του Αστέρ (Τρώων 48) συνοδεύονται ιδανικά με ρακή ή χύμα κρασί. Υπόγειος, ρετρό χώρος με τραπέζια και στο πεζοδρόμιο.

Για καφέ και ποτό

Upupa Epops

Με vintage αισθητική και ρετρό χαρακτήρα, ο τσαλαπετεινός (η επιστημονική του ονομασία το upupa epops) δίνει έμφαση στο μπαρ (η μπάρα του μετράει μάλιστα μήκος 7 μέτρων) με προσεγμένα cocktails και αξιοζήλευτη κάβα, προσιτή σε όλους –ακόμη και οι premium ετικέτες καθώς διατίθεται η δυνατότητα μισής μερίδας.

Τα cocktails του είναι εξαιρετικά, γι αυτό και αποτελούν επιτυχημένη επιλογή. Το δημοφιλές πλέον στέκι, για καφέ και ποτό, φιλοξενείται σε ένα «συγκρότημα» παλιών κτιρίων του 1930, στα Κάτω Πετράλωνα (Αλκμήνης 7 & Θεανούς) τα οποία «αγκαλιάζουν» την εξωτερική αυλή, που φέρνει στο νου εικόνες της παλιάς, καλής Αθήνας.

Κύριος Χου

Σε ένα νεοκλασικό του 1933 στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων (Δημοφώντος & Υπερίωνος 1) συναντάται ο Κύριος Χου. Εναρμονισμένος απόλυτα με τη γραφική γειτονιά έχει διατηρήσει ανέπαφα κάποια στοιχεία της παλιάς μονοκατοικίας –το παλιό χαρακτηριστικό πλακάκι και την θεσπέσια αυλή– όπου φιλοξενείται και αποτελεί cozy νεανικό στέκι, ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στα αδιαμφισβήτητα ατού του η κουκλίστικη αυλή που καλεί για ποτά και cocktails κάτω από τον έναστρο ουρανό.