Ο Αυστριακός θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, είναι το πρόσωπο, το οποίο θα υποδυθεί στη νέα του ταινία, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Άντονι Χόπκινς. Στο πλαίσιο των γυρισμάτων της πολυαναμενόμενης ταινίας, το σπίτι του Φρόιντ στο Λονδίνο, θα αναδημιουργηθεί στην Ιρλανδία.

Το συγκεκριμένο σπίτι θα είναι μια απεικόνιση του σπιτιού του Φρόιντ στο Χάμστεντ στα βόρεια του Λονδίνου, το οποίο ο διάσημος ψυχαναλυτής είχε φτιάξει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει ακριβώς με το σπίτι του στη Βιέννη, το οποίο εγκατέλειψε για να γλιτώσει τη ναζιστική δίωξη το 1938.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ταινία, που θα έχει τίτλο «Freud’s Last Session», βασίζεται στο διάσημο θεατρικό του Μαρκ Σεν Ζερμέν, το οποίο είναι μια φανταστική συνάντηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, συγγραφέα του «Τα Χρονικά της Νάρνια».

Τοποθετημένη στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία απεικονίζει τον Φρόιντ ως 83χρονο Εβραίο πρόσφυγα, του οποίου το πρωτοποριακό «Η Ερμηνεία των Ονείρων» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα. Ο Λιούις είναι 40χρονος ακαδημαϊκός της Οξφόρδης, ο οποίος έγραψε, επίσης, εκτενώς για την επιστήμη και τη σχέση της με τη χριστιανική πίστη. Στο δράμα συζητούν κάθε θέμα, από την ύπαρξη του Θεού μέχρι την επιστήμη. Αν και στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ, οι συνομιλίες τους είναι εμπνευσμένες από τα γραπτά τους.

Υπενθυμίζεται εδώ, πως ο Άντονι Χόπκινς υποδύθηκε τον Κλάιβ Στέιπλς Λιούις πριν από 30 χρόνια, στην περίφημη ταινία «Shadowlands», απεικονίζοντάς τον ως ντροπαλό ακαδημαϊκό, με την Ντέμπρα Γουίνγκερ ως τη σύζυγό του, την Αμερικανίδα συγγραφέα Τζόι Γκρέσαμ.

Το σπίτι του Φρόιντ στο Λονδίνο, τριώροφο κτίριο της δεκαετίας του 1920 διατηρήθηκε από την κόρη του Άννα, μια πρωτοπόρα παιδοψυχαναλύτρια, μέχρι το θάνατό της το 1982. Το κληροδότησε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και, το 1986, άνοιξε στο κοινό ως Μουσείο Φρόιντ, προσελκύοντας 30.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Η επιλογή της ανακατασκευής του σπιτιού του Φρόιντ στην Ιρλανδία έγινε λόγω του ότι η ιρλανδική κατασκευή δίνει περισσότερο έλεγχο και ευελιξία στους δημιουργούς της ταινίας, αλλά και γιατί τα γυρίσματα στο Λονδίνο θα ήταν πιο δαπανηρά. Όσον αφορά τα εξωτερικά πλάνα, έχουν ήδη βρεθεί δρόμοι στο Δουβλίνο που μοιάζουν πολύ με το Χάμστεντ.

Ο σκηνοθέτης, Τζουζέπε Αλμπάνο συνεργάζεται με την υποψήφια για Όσκαρ σχεδιάστρια παραγωγής της ταινίας, Λουτσιάνα Αρίγκι στην αναδημιουργία των δωματίων του σπιτιού του Φρόιντ στα Ardmore Studios, στο Δουβλίνο.