Όταν πρόκειται για νόστιμους μεζέδες η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί την καλύτερη βάση. Στην περίπτωση, δε, που θέλετε να δοκιμάσετε εμπνευσμένους και λίγο πιο ιδιαίτερους μεζέδες, οι επιλογές στην Αθήνα είναι αρκετές, αρκεί να έχετε τη διάθεση να πειραματιστείτε γευστικά και να ξεφύγετε λίγο από την πεπατημένη.

Κάτι που θα συμβεί στην περίπτωση που επιλέξετε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία και καφενεία που ακολουθούν.

Gastone

Η δημιουργική ομάδα του Cookoovaya, προτεινόμενου εστιατορίου του διεθνούς οδηγού Michelin, στη Χατζηγιάννη Μέξη, από το καλοκαίρι του 2021 συστήνει τους λάτρεις της κρεατοφαγίας σε έναν πρωτότυπο concept στο κέντρο της Αθήνας (Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου) που συνδυάζει την αμερικάνικη φιλοσοφία του fine dining με τις αυθεντικές, ελληνικές χασαποταβέρνες. Το αποτέλεσμα; Δημιουργικά πιάτα και μεζέδες με βάση το κρέας, που προσφέρουν μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία. Ναυαρχίδα του μενού η περίφημη τραγανή γουρουνοπούλα, που γίνεται πραγματικά ανάρπαστη.

Dopios Athens

Το γαστρονομικό εγχείρημα του Χριστόφορου Πέσκια βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Οι γευστικοί μεζέδες που φέρουν την υπογραφή αλλά και την ευρηματική δημιουργικότητα του διάσημου σεφ, αποτελούν και τη ναυαρχίδα του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, η φιλοσοφία του οποίου κινείται γύρω από την ελληνική κουζίνα και τις επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της χώρας. Με μία διαχρονική πρωτοτυπία και ευφυΐα, ο σεφ καταφέρνει να συγκεντρώσει όλη την παρέα σε ένα τραπέζι που μυρίζει στην κυριολεξία Ελλάδα.

Σερσέ Λα Φαμ

Στην καρδιά της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως (νο 46) το Σερσέ Λα Φαμ ξεχωρίζει για την αισθητική γαλλικού μπιστρό και την «πειραγμένη» εκδοχή ελληνικών, παραδοσιακών μεζέδων. Παρασκευασμένοι με συνταγές από διάφορα σημεία της χώρας, διακρίνονται για το γευστικό τους ενδιαφέρον. Συνοδεύονται ιδανικά με ρακή ή τσίπουρο. Την εμπειρία εδώ ολοκληρώνει ένας παραδοσιακός ελληνικός καφές στη χόβολη με λουκουμάκι.

Γρανάδα

Μεσογειακοί μεζέδες από την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, γεμίζουν τα τραπέζια του καφενείου- ρακάδικου Γρανάδα, επί της Μιλτιάδου (νο 11) στο κέντρο της Αθήνας. Αυθεντικό ως προς τη φιλοσοφία του καφενείου, σερβίρει αρωματική γκράπα και γνήσια ρακή, παγωμένες μπύρες και γλυκιά σαγκρία, τα οποία συνοδεύονται άριστα από μικρά πιάτα για όλη την παρέα, εμπνευσμένα και άκρως δημιουργικά, με κάθε μπουκιά τους να ταξιδεύει μία στην Ελλάδα και μία στην Ισπανία.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Με το που θα μπείτε στο χώρο του μεζεδοπωλείου Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52), αυθόρμητα θα αισθανθείτε οικεία. Το μενού περιλαμβάνει αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και στοχεύει σε πιάτα που θα σας μυήσουν στη συγκεκριμένη κουζίνα.

Οι συνταγές με αυγά Χίου από κότες ελεύθερης βοσκής και σουτζούκι ή παστουρμά είναι νοστιμότατες, ενώ τα ντολμαδάκια, τα λουκάνικα και η ρώσικη σαλάτα είναι must. Η λίστα με ελληνικές μπύρες, κρασί και αποστάγματα είναι ικανοποιητική και απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Φεύγοντας, μπορείτε να προμηθευτείτε τα βραβευμένα προϊόντα των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary.