Έχει φτάσει πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που τόσο οικογένειες- λάτρεις του κινηματογράφου όσο και γνώστες του κινηματογράφου, κάθονται μπροστά από την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τις κλασικές, χριστουγεννιάτικες ταινίες. Ωστόσο, αυτό συνήθως οδηγεί στην αναπόφευκτη συζήτηση για το τι είναι και τι δεν είναι χριστουγεννιάτικη ταινία. Και, όπως το «Die Hard» του 1988 και το «The Nightmare Before Christmas» του 1993, το «Batman Returns» βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης.

Έχει, λοιπόν, η κατά τα άλλα κλασική ταινία του Τιμ Μπάρτον με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κίτον, Ντάνι Ντε Βίτο και Μισέλ Φάιφερ μια θέση στη λίστα των εορταστικών ταινιών;

Batman Returns

«Batman Returns»: Η κλασική ταινία του Μπάρτον

Το «Batman Returns» αποτελεί τη συνέχεια του «Batman», του Τιμ Μπάρτον, που άλλαξε το παιχνίδι το 1989. Την ώρα που η Γκόθαμ ετοιμάζεται να γιορτάσει τις γιορτές, ο Πιγκουίνος αναδύεται από τους υπονόμους της πόλης για να πάρει πίσω ό,τι του είχαν κλέψει δεκαετίες πριν. Αλλού, μια άλλη βασανισμένη ψυχή, η Selina Kyle, ξαναγεννιέται αφού πέφτει στους ουρανούς, και γίνεται η θανατηφόρα Catwoman, η οποία επίσης σκοπεύει να κάνει αυτούς που την αδίκησαν να πληρώσουν.

Με τα φώτα πιο φωτεινά από ποτέ, ο Μπάτμαν πρέπει να σταθεί απέναντι και στις δύο απειλές για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Γκόθαμ Σίτι δεν θα βιώσουν έναν πραγματικό εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα.

Batman Returns

Χριστούγεννα: Είναι το «Batman Returns» χριστουγεννιάτικη ταινία;

Υπήρξε πολλή συζήτηση για το αν το «Batman Returns» είναι όντως μια χριστουγεννιάτικη ταινία ή αν είναι απλώς μια ταινία υπερηρώων που διαδραματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο είναι ακριβείς περιγραφές, αλλά αν κοιτάξουμε πραγματικά την ταινία σε βάθος, είναι ασφαλές να πούμε ότι πληροί τα κριτήρια του να είναι, τελικά, μία χριστουγεννιάτικη ταινία.

Η εν λόγω ταινία, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια ταινία που διαδραματίζεται τα Χριστούγεννα, εξηγεί το mentalflos.com. Στοιχεία της εορταστικής περιόδου παίζουν ρόλο στην πλοκή, με παραδείγματα την τελετή φωταγώγησης του δέντρου και το γκι.

Το «Batman Returns», επίσης, δεν είναι ταινία τρόμου, συνεχίζει το mentalfloss.com, αλλά κλίνει προς την εφιαλτική πτυχή που παρατηρείται σε άλλες εορταστικές ταινίες, όπως το «The Nightmare Before Christmas» του Μπάρτον. Παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτο με χριστουγεννιάτικα φώτα και έχει άκρως εορταστική διάθεση, το Γκόθαμ Σίτι εξακολουθεί να φαίνεται απόκοσμο και διεφθαρμένο, και το έξυπνο σενάριο της ταινίας απεικονίζει τους τρεις βασικούς χαρακτήρες της ως την ίδια την αντίθεση αυτού που είναι τα Χριστούγεννα.

Batman Returns

Όπως το έθεσε άριστα ένας χρήστης του Twitter, αυτές οι τρεις βασανισμένες ψυχές δεν έχουν οικογένεια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που χτίζεται πάνω στην ίδια την οικογένεια. Είναι οι άνθρωποι που ξέχασαν τα Χριστούγεννα, αναφέρει το mentalfloss.com.

Όχι, λοιπόν, το «Batman Returns» καταλήγει η δημοσίευση, δεν είναι μια κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία, όπως για παράδειγμα το «Love Actually». Παίρνει την ομορφιά της εποχής, αυτό το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αν θέλετε, και το τροφοδοτεί σε μια ιστορία που είναι η πλήρης αντίθεσή της, με τις γιορτές στο παρασκήνιο να λειτουργούν ως απίστευτη αντίθεση με μια πόλη που δεν έχει καμία οικειότητα με όλο αυτό. Βασίζεται σε αυτή την αντίθεση για να λειτουργήσει η ιστορία της -και απλά δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη χωρίς αυτήν. Και είναι αυτή η έξυπνη ανατροπή του χριστουγεννιάτικου αρχέτυπου που την κάνει τελικά μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ταινία -ίσως και την καλύτερη.