Για το επιτυχημένο τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον «Thriller», ο σκηνοθέτης Τζον Λάντις βοήθησε στη δημιουργία ενός μουσικού-θεάματος διάρκειας 14 λεπτών. Το βίντεο παρουσίασε απίστευτες χορευτικές ακολουθίες που εκτελέστηκαν από ζόμπι, τον Τζάκσον που μεταμορφώθηκε σε τέρας, ενώ η παραγωγή περιείχε ακόμα και φωνητικό από τον θρύλο του τρόμου Βίνσεντ Πράις. Ο Λάντις ήταν ο άνθρωπος πίσω από την κωμωδία τρόμου, «Ένας Αμερικανός λυκάνθρωπος στο Λονδίνο» (1981), καθιστώντας τον το τέλειο άτομο για να γυρίσει αυτό το έργο.

Ο σκηνοθέτης και ο Τζάκσον εξασφάλισαν περίπου 500.000 δολάρια για να κάνουν αυτή τη μίνι ταινία, τα περισσότερα χρήματα που δαπανήθηκαν ποτέ για ένα μουσικό βίντεο την εποχή της κυκλοφορίας του, αναφέρει το grunge.com. Γιατί, όμως, ο σκηνοθέτης του θρυλικού «Thriller» μήνυσε, τελικά, τον Μάικλ Τζάκσον.

Γιατί ο σκηνοθέτης του «Thriller» μήνυσε τον Μάικλ Τζάκσον

Το «Thriller» έγινε τεράστια επιτυχία όταν έκανε το ντεμπούτο του το 1983 και κατάφερε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του με την πάροδο του χρόνου. Και ήταν η διαρκής επιτυχία του που οδήγησε σε νομικά προβλήματα μεταξύ του Λάντις και του Τζάκσον. Τον Ιανουάριο του 2009, ο Λάντις μήνυσε τον Τζάκσον και την εταιρεία παραγωγής του, Optimum Productions, για την παράλειψή τους να πληρώσουν στον Λάντις το μερίδιο των κερδών του.

Στην αγωγή του, δήλωσε ότι το βίντεο «έγινε παγκόσμιο megahit και ένα εμβληματικό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας που συνέχισε να αποφέρει κέρδη για τους κατηγορούμενους», αναφέρει το grunge.com. Ο Λάντις ισχυρίστηκε ότι ο Τζάκσον του χρωστούσε το 50% των καθαρών κερδών του βίντεο και ότι ο τραγουδιστής «αδίκως αρνήθηκε να πληρώσει ή να λογοδοτήσει για τα συγκεκριμένα κέρδη».

Την εποχή της αγωγής του Λάντις, ο Τζάκσον υπέγραψε συμφωνία με τον Οργανισμό Nederlander για να φτιάξει ένα θεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στο άλμπουμ του «Thriller». Ως εκ τούτου, αυτά τα έργα που σχετίζονται με το «Thriller» έγιναν ακόμη ένα θέμα στη νομική μάχη του Λάντις με τον Τζάκσον. Ο Λάντις, όμως, βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη εξέλιξη έξι μήνες μετά την άσκηση της αγωγής του. Στις 25 Ιουνίου του 2009, ο Μάικλ Τζάκσον βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Ο Λάντις βρέθηκε σύντομα ανάμεσα στους πολλούς πιστωτές και άλλους που αναζητούσαν να εισπράξουν χρήματα που τους χρωστούσε ο βασιλιάς της ποπ. Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, ο Τζάκσον άφησε πίσω του χρέος περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2012, το ίδρυμα του Τζάκσον κατέληξε σε συμφωνία με τον Λάντις και τον παραγωγό του «Thriller» Τζορτζ Φόλσεϊ Τζούνιορ για τα κέρδη του βίντεο και την προγραμματισμένη θεατρική παραγωγή του «Thriller». Σε δήλωσή της στο The Hollywood Reporter η πλευρά του Τζάκσον ανέφερε ότι «τα τρία μέρη έχουν καταλήξει σε φιλικό διακανονισμό».

Οι όροι πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τον Λάντις αφού συνέχισε να αναπτύσσει ένα νέο έργο που σχετίζεται με το «Thriller». Ο σκηνοθέτης είπε στο Rolling Stone το 2014 ότι «Το Thriller […] πρόκειται να εμφανιστεί ξανά με έναν τρισδιάστατο τρόπο που είναι πολύ συναρπαστικός στη μεγάλη οθόνη». Ο Λάντις εκπλήρωσε την υπόσχεσή του με την πρεμιέρα του «Θρίλερ του Μάικλ Τζάκσον 3D» το 2017 στο Φεστιβάλ της Βενετίας.