Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ συγκέντρωσε την ομάδα του στο στούντιό του και άρχισε να παίζει μόνος του την ιστορία του παραμυθιού «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», συμπληρωμένη με χειρονομίες και φωνές χαρακτήρων (μέσω του οικογενειακού μουσείου Walt Disney). Ήταν τότε που ανακοίνωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι επρόκειτο να κάνουν μια ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους.

Ο Ντίσνεϊ είχε ήδη δημιουργήσει ένα όνομα δημιουργώντας κινούμενα σχέδια που ήταν ζωηρά και εφευρετικά, ωστόσο όχι μια ταινία κινουμένων σχεδίων 83 λεπτών με χρώμα και ήχο. Ένα σενάριο σχεδόν ανήκουστο, ειδικά στη δεκαετία του 1930. Ακόμα και η σύζυγος του Ντίσνεϊ, Λίλιαν, πίστευε ότι δεν υπήρχε περίπτωση κανένας, πόσο μάλλον ένας ενήλικας να παρακολουθήσει μια ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστές… επτά νάνους!

Παρ ‘όλα αυτά, ο Ντίσνεϊ πήρε την ιστορία, βασισμένη στο παραμύθι των αδερφών Γριμ και δημιούργησε ένα εκπληκτικό αριστούργημα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1937 και κυκλοφόρησε σε εθνικό επίπεδο το 1938, με τον Ντίσνεϊ να δανείζεται περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία της, ενώ χρειάστηκαν τρία χρόνια για την παραγωγή της. Το στοίχημα, ωστόσο, απέδωσε και 83 χρόνια μετά, η ταινία εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα.

Σύμφωνα με το The Walt Disney Family Museum, και όσα αναφέρει το grunge.com, η ταινία ήταν επίσης η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους στις ΗΠΑ. Η καινοτομία της οφείλεται σε πολλά πράγματα, ένα από τα οποία και το γεγονός ότι κάθε χαρακτήρας εξατομικεύτηκε και είχε τη δική του προσωπικότητα (όπως ο καθένας από τους επτά νάνους).

Επιπλέον, οι σκηνές συχνά μελετήθηκαν, αναλύθηκαν και αναδημιουργήθηκαν μέχρι να τελειοποιηθούν. Για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση του βάθους, χρησιμοποιήθηκε μια κάμερα πολλαπλών επιπέδων, ενώ σύμφωνα με το E! Online, στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν τελικά μόνο 250.000 σκίτσα από τα περισσότερα από 2 εκατομμύρια που είχαν δημιουργηθεί.

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, έβγαλε πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια, ένα ασύλληπτο ποσό στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ ο Ντίσνεϊ κέρδισε ένα τιμητικό Όσκαρ για την ταινία και, ακόμη, επτά μικρότερα. Επίσης, ήταν η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε το επίσημο soundtrack, ενώ το 2008, η AFI χαρακτήρισε την ταινία «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» ως την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.