Κάτι -υπέροχο- συμβαίνει στην οδό Πραξιτέλους, στον αριθμό 30, εκεί που όσοι ξέρουν, θυμούνται πως εδώ για περισσότερα από 100 χρόνια «φιλοξενούνταν» το οινομαγειρείο των μυημένων Αθηναίων, «Δωρίς». Από σήμερα μάλιστα, μπορούμε να το απολαμβάνουμε όλοι.

Ο λόγος για το «The Clumsies» το all day long στέκι που έρχεται να μας πείσει ότι η… αδεξιότητα (clumsies=«αδέξιοι») όταν αναμειγνύεται με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, μπορεί να κάνει θαύματα. Κάπως έτσι, πέντε αδέξιοι τύποι με αμέτρητες δεξιότητες -ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Θάνος Τσουνάκας, ο Γιώργος Καίσαρης (ή αλλιώς η dream team του «Theory» στο Χαλάνδρι) και οι ταλαντούχοι Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης (μέχρι πρότινος τους συναντούσαμε στην μπάρα του Gin Joint)- ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μας δώσουν ένα (ακόμα) ισχυρό κίνητρο να λατρεύουμε το κέντρο.

Τι είναι όμως το «The Clumsies» και γιατί (θα) μας αρέσει τόσο;

Ο χώρος

Το επιβλητικό διατηρητέο κτήριο της Πραξιτέλους φέρει αρώματα και μνήμες «παλιάς καλής Αθήνας». Αυτής που ανάβλυζε αυθεντικότητα και αυθορμητισμό. Από το 1900 και μέχρι πρόσφατα, το οινομαγειρείο «Δωρίς» έγραψε τη δική του ιστορία και αποτέλεσε γευστικό «σπίτι» των μυημένων Αθηναίων, κάτι που ως φιλοσοφία και διάθεση φιλοξενίας ακολουθούν και οι «The Clumsies». Το (μαγικό) του ραβδάκι ως προς τη διαμόρφωση του χώρου έβαλε (και) εδώ το επιτυχημένο αρχιτεκτονικό γραφείο Nine Design που έχει «στήσει» κάποιες από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της Αθήνας. Το «The Clumsies» ήδη από τον προθάλαμό του έχει μυρωδιά «σπιτιού». Η μπάρα του προδίδει αισθητική, το στεγασμένο αίθριο (που θα ανοίγει όταν ο καιρός το επιτρέπει) παραπέμπει σε αυλή, ο πίσω χώρος με το τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι θέλει παρέες που ξέρουν να περνούν καλά, ενώ τα σκαλιά που οδηγούν στον επάνω όροφο εξάπτουν την περιέργεια.

Και καλά κάνουν βέβαια, μιας και ο πρώτος όροφος του κτηρίου απευθύνεται σε εκείνους τους τύπους που θέλουν να πιούν το ποτό τους στο σαλόνι «τους», να κουβεντιάζουν στο τζάκι και να αράζουν διαβάζοντας και χαζεύοντας από τη βεράντα της Πραξιτέλους. Σε περίπτωση που σας μπέρδεψα, εδώ ο χώρος διακρίνεται σε δωμάτια με τζάκι, βιβλιοθήκη, μπιλιάρδο και βινύλια όπου οι οικοδεσπότες -Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης- θα σας περιποιούνται (μόνο κατόπιν κράτησης, max 10 άτομα) σαν στο σπίτι σας ή τελοσπάντων το σπίτι που πάντα θέλατε να αποκτήσετε.

All day long «σπίτι»

Το «The Clumsies» θα ανοίγει από το πρωί και θα φροντίζει να μας καλομαθαίνει έως αργά το βράδυ. Ξεκινάμε από τον καφέ λοιπόν που είναι άριστης ποιότητας (εδώ χρησιμοποιείται Antica Trostatura και speciality coffee Mind the Cup) και τις προτάσεις πρωινού που φαίνεται πως θα αγαπήσουμε. Πίσω από τον κατάλογο φαγητού βρίσκεται το consulting της ομάδας του περίφημου εστιατορίου Coocoovaya κι αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση για το τί θα δοκιμάσουμε. Οι γευστικές προτάσεις εκπροσωπούν το comfort food, ενώ τα πιάτα ως λογική είναι υποστηρικτικά του καφέ ή του ποτού. Ενδεικτικά, θα βρίσκουμε τοστ ζαμπόν τυρί… αλλιώς, tacos hot dog, κοτόπουλο με ράϊτα κ.α. καθώς και τρεις προτάσεις επιδόρπιου επιμελημένες από το Δημήτρη Χρονόπουλο (ένα εκ των οποίων -το ρυζόγαλο- αποτελεί ωδή στον «Δωρί»).

Συνεχίζουμε με την… μπάρα. Οι Clumsies αξιοποιούν διαφορετικά ερεθίσματα για να εμπνευστούν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι επιτυχημένη συνταγή είναι αυτή που διεγείρει πάνω από όλα το μυαλό. Έχουν συνθέσει έναν ασυνήθιστο κατάλογο που προκαλεί τις αισθήσεις και κάνει την επιλογή του ιδανικού cocktail μικρή περιπέτεια. Το παιχνίδι των αισθήσεων πρωταγωνιστεί κι εσείς δεν έχετε παρά να αφεθείτε. Οι συνταγές θα ετοιμάζονται από τον Βασίλη Κυρίτση, το Νίκο Μπάκουλη, την Κικη Φουντουκίδου, το Δημήτρη Νταφόπουλο και τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται: 5 προτάσεις μη αλκοολούχων για όσους θέλουν να «νομίζουν» μόνο ότι πίνουν αλκοόλ, 4 προτάσεις ποτών με χαμηλό αλκοολικό δείκτη, ενώ καθημερινά, 18.00-22.00, θα υπάρχει degustation cocktail menu για όσους αγαπούν να απολαμβάνουν (πολλές) νέες γεύσεις. Το μενού θα συμπεριλαμβάνει είτε 3 cocktails (στη μισή ποσότητα, 15 ευρώ/άτομο), είτε 4 (20 ευρώ/άτομο). Για εκείνους που επιθυμούν να ιντριγκάρουν τις αισθήσεις τους, οι Clumsies έχουν ετοιμάσει ένα κουτί με καρτέλες και μπουκαλάκια με αποστάγματα που σε οδηγούν στη γεύση που επιθυμείς μέσα από διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις και μυρωδιές. Έτσι, πριν δοκιμάσεις το cocktail σου, το έχεις δει, το έχεις μυρίσει και το κυριότερο το έχεις ανακαλύψει από μόνος σου.

Τα νέα είναι υπέροχα και για τους gin lovers της πόλης, μιας και εδώ θα απολαύσετε σε αποκλειστικότητα το «The Clumsies Old Tom Gin», με άλλα λόγια το gin που δημιούργησαν οι Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης σε συνεργασία με τη Roots Premium Spirits. Φυσικά, στον κατάλογο θα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 14 signature cocktails (όλα συνδέονται με μία ή περισσότερες αισθήσεις), 10 κλασικά pre-batch cocktails (ήδη προετοιμασμένα), και περίπου 200 (προς το παρόν) premium labels. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα ποτά ενέχουν το ελληνικό στοιχείο.

Για το τέλος κρατείστε το εξής: Η α-δεξιότητα είναι ταλέντο. Και μεταδίδεται στην Πραξιτέλους 30. Τα λέμε εκεί!


Info:
Πραξιτέλους 30
Τηλ. 2103232682
www.theclumsies.gr
https://www.facebook.com/pages/The-Clumsies

Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!