Γιατί μας αρέσει να ακούμε «λυπημένα» τραγούδια

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
11:26
30/10/2014
Γιατί μας αρέσει να ακούμε «λυπημένα» τραγούδια
loading

Όλοι μας έχουμε μια τάση στα στενάχωρα τραγούδια κάθε φορά που πονάμε ψυχολογικά. Μια playlist με δακρύβρεχτα τραγούδια που μας «ξύνουν» πολλές φορές τις πληγές και μας κάνουν περισσότερο ευσυγκίνητους από ότι θα έπρεπε.

«Οι άνθρωποι στρέφονται στην θλιμμένη μουσική για παρηγοριά και ως ένα μέσο για να αντιμετωπίσουμε τα άσχημα συναισθήματα. Αλλά και απλά για ευχαρίστηση», λέει στο today.com, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Freie Universität στο Βερολίνο, Liila Taruffi.

Η Taruffi μαζί με τους φοιτητές της συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής δημοσκόπησης από 772 συμμετέχοντες.

Όσοι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα, έλκονταν από «λυπημένα» τραγούδια. Η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη από την είδηση ότι η νοσταλγία, και όχι η θλίψη, ήταν το πιο κοινό συναίσθημα που προκαλείται από ένα λυπημένο τραγούδι.

«Τα τραγούδια που δεν έχουν αισιόδοξους στίχους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την αρνητική διάθεση και τα συναισθήματα, καθώς και να παράσχουν παρηγοριά. Με αυτή την έννοια, η θλιβερή μουσική μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην ευημερία. Αυτή η μουσική προωθεί και δημιουργεί ένα χώρο για συλλογισμό και επανεξέταση των προσωπικών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων», συμπληρώνει η Taruffi.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει