Η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία επηρεάζει και τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αφού οι διοργανωτές απέρριψαν την συμμετοχή της χώρας με ένα συγκρότημα που αντιτίθεται στις διαμαρτυρίες ενάντια στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφέρει το Reuters.

Το τραγούδι της μπάντας Galasy ZMesta, είχε λάβει 5.800 like και περισσότερα από 40.000 dislike στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού στο YouTube από την Τρίτη, αλλά αποσύρθηκε από την πλατφόρμα καθώς οι προκλητικοί στίχοι του τραγουδιού προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ένας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε έκκληση να αποκλειστεί η Λευκορωσία από τον διαγωνισμό -και εισακούστηκε.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού απέρριψαν το τραγούδι και απείλησαν τη Λευκορωσία με οριστικό αποκλεισμό «εάν δεν υποβάλλει σύντομα μια τροποποιημένη εκδοχή του ή ένα νέο τραγούδι». «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το τραγούδι προσβάλλει τη μη-πολιτική φύση του Διαγωνισμού», δήλωσε η διοργανώτρια EBU.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Ντμίτρι Μπουτάκοφ αρνήθηκε ότι το τραγούδι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η είδηση του αποκλεισμού «δεν αποτελεί νέο για μένα. Ήταν αναμενόμενο, κατανοητό», δήλωσε στο Reuters. «Νομίζω ότι το τραγούδι μας είναι συμβατό. Αυτοί πιστεύουν ότι δεν είναι», είπε.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Λευκορωσίας δεν απάντησε ούτε σε αιτήματα για σχολιασμό του τραγουδιού, ούτε στην αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι το να επιτραπεί η αναπαραγωγή του τραγουδιού στην Eurovision, θα μπορούσε να «νομιμοποιήσει» τη βίαιη και αιματηρή καταστολή με την οποία ο Λουκασένκο αντιμετώπισε τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου.

«[Το εν λόγω τραγούδι] κοροϊδεύει τον λαό της Λευκορωσίας και ό,τι συμβαίνει στη χώρα σήμερα», δήλωσε η τραγουδίστρια Αντζέλικα Αγκούρμπας, η οποία εκπροσώπησε τη Λευκορωσία στη Eurovision το 2005.