«Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής»

Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
23:55
27/05/2014
«Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής»
3
loading

Συναυλία για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο «Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής» διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Πέμπτη 29 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής.

O διεθνώς αναγνωρισμένος Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε ένα πρόγραμμα, που απαρτίζεται από το πρώτο μέρος του γνωστού έργου του, «Ανα-Γέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη», καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από την μακρά εργογραφία του, πρόγραμμα που αφηγείται την πορεία από την Άλωση μέχρι το σήμερα και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα μουσικό ενθύμιο διαρκούς μνήμης.

Για τη συναυλία, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Την παρουσία της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίσαμε ότι η σημερινή Ευρώπη ξεφεύγει από το όραμα και τις αρχές των πρώτων Ευρωπαϊστών. Μόνο με την αλληλεγγύη των λαών θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε στην κοινωνική ομαλότητα».

Για τη συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «το δεύτερο στίγμα της, η Αρχιεπισκοπή θέλει να αφήσει με ένα γεγονός υψηλής πολιτιστικής σημασίας, αναδεικνύοντας την Ορθοδοξία, που έχει εμβολιάσει την ελληνική παράδοση και ιστορία. Το βλέμμα μας στράφηκε στον κ. Μαρκόπουλο για να μας ανεβάσει πιο ψηλά, για να δείξουμε τους θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε ο δημιουργός να παρουσιάσει έργα του μια μέρα κομβική για την ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας» συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλ' αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον κ. Ιερώνυμο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου».

Το γεγονός της μουσικής αφήγησης του συνθέτη για την Πόλη και για τις μνήμες του Ελληνισμού από την Ανατολή, ξεκινά το 1993, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης παρήγγειλε στον δημιουργό για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής το «Χoρικό της Άλωσης».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (διάθεση προσκλήσεων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Tsouxtra

  Μνήμη για την άλωση απο τους σταυροφόρους της Δ' σταυροφορίας το 1204 υπαρχει ? Μια επίσκεψη στα μουσεία του Βατικανού και σε άλλα μουσεία της "πολιτισμένης" Ευρώπης θα σας δώσει την απάντηση. Το 1453 οι τούρκοι....αποτελείωσαν την Πόλη !

  1. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

   Ε,να μην το θυμόμαστε τότε.
   Τι σχέση έχει αυτό?????Μάιο έχουμε και τον Μάιο τιμάται η μνήμη των φασιστών στρατιωτικών που πίστευαν σε πατρίδες.
   Εσύ δεν κατηγορείς τους άλλους για αυτή λογική της συσχέτισης?
   Τώρα γιατί κάνεις το ίδιο?
   Σε ενοχλεί που θυμόμαστε ακόμη?Τα αφεντικά σου έχουν διατάξει πλήρη λήθη?
   Κάποιοι θα θυμούνται,όσο κι αν δε θες.
   Μπορεί να είναι λίγοι,αλλά θα θυμούνται,όσα άσχετα κι αν γράφεις.

 2. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

  Αμάν πια με τα φασισταρια!
  Μαρκόπουλε,με τους Τούρκους είμαστε αδέρφια τώρα!
  Όπου να ναι,τους παραδίδουμε και τη θράκη!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει