In Mute Festival. Το φεστιβάλ που δίνει ήχο στη σιωπή. Η απόλυτη πρόταση για έξοδο που απαντά στο δίλημμα «σινεμά ή συναυλία;» Εκεί που ο βωβός κινηματογράφος γίνεται συναυλία, η ηλεκτρονική μουσική ταξιδεύει έως το 1920 και το In Mute Festival ξεκινάει. Για δύο βραδιές, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, όλοι οι σινεφίλ και οι λάτρεις των ηλεκτρονικών μουσικών πειραματισμών συναντιούνται για 4 μοναδικές κινηματογραφικές συναυλίες.

Αυτό το διήμερο φεστιβάλ αποσκοπεί να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων, αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες, αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βωβών ταινιών.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είτε προβολές με συνοδεία μουσικής, είτε συναυλίες με συνοδεία εικόνας. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς ταινίας Strike του Sergei Eisenstein.

Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner, στα όρια μεταξύ ακουστικής και οπτικής εμπειρίας, θα δημιουργήσει τον ιδανικό «χώρο» για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκυμανταίρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty, ενώ οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο The Wind του Victor Sjöström.
Επιμέλεια Φεστιβάλ: Μιχάλης Μοσχούτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

The Wind (1928)
Σκηνοθεσία: Victor Sjöström
Διάρκεια: 78′
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρα, laptop)

Nanook of the North (1922)
Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty
Διάρκεια: 79′
Μουσική: Thomas Köner (laptop) & Ivana Neimarevic (πιάνο)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

The Fall of the House of Usher (1928)
Σκηνοθεσία: Jean Epstein
Διάρκεια: 66′
Μουσική: Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα & Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)

Strike (1925)
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein
Διάρκεια: 89′
Μουσική: Lawrence English (laptop)