Με βασικό χαρακτηριστικό αλλά και ατού τους το γεγονός ότι βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, κάποια από αυτά μάλιστα στρώνουν τραπέζια και πάνω στην αμμουδιά, τα ταβερνάκια που ακολουθούν φέρνουν το καλοκαίρι ένα βήμα πιο κοντά και μεταφέρουν τους επισκέπτες τους σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά μας.

Το σκηνικό τους, άλλωστε, μόνο νησιωτικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ο Λάμπρος

Διανύοντας το δεύτερο αιώνα ζωής του, το ιστορικό εστιατόριο «Ο Λάμπρος» στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από το 1889, αποτελώντας μία από τις σταθερές αξίες για ψαροφαγία, όχι μόνο για τη Βουλιαγμένη όπου και εντοπίζεται (Ποσειδώνος 20), αλλά και για ολόκληρη την Αττική.

Με τη στρατηγική τοποθεσία του στον κόλπο της Βουλιαγμένης και με τη θάλασσα ακριβώς μπροστά του, το άλλοτε απόμερο ταβερνάκι έχει μετατραπεί σε ένα από τα πολυσύχναστα εστιατόρια της περιοχής, με πελάτες-θαμώνες που το επιλέγουν τόσο για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όσο και για τη θέα που προσφέρει απλόχερα.

Garbi

Από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα εστιατόρια της Αττικής, το Garbi  στο Καβούρι (Ηλίου 21) λειτουργεί από το 1924 και διατηρώντας με συνέπεια και σεβασμό την παράδοση στην επιτυχημένη λειτουργία του, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του δίνουν και αυτοί ιδιαίτερη έμφαση στο ψάρι, για το οποίο και φημίζεται άλλωστε το εστιατόριο από την αρχή της λειτουργίας του.

Εδώ θα δοκιμάσετε ό,τι πιο φρέσκο σε ψάρι καταφτάνει καθημερινά από ψαράδες της Λέρου. Στα δυνατά σημεία του, εκτός από την εκπληκτική τοποθεσία του που «σερβίρει» επίσης απρόσκοπτη θέα στα νερά του Σαρωνικού και η ενημερωμένη wine list με εκλεκτές ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα

Ψαράς

Σε ένα όμορφο σημείο πάνω ακριβώς στην παραλία του Μαραθώνα, η ψαροταβέρνα του Ψαρά αποτελεί μια τίμια και διαχρονική επιλογή για ψαράκι δίπλα στο κύμα από το 1950. Νόστιμα πιάτα μαγειρεμένα απλά αλλά με μεράκι, την έχουν αναδείξει σε προορισμό στην Ανατολική Αττική. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ποικίλοι ουζομεζέδες γεμίζουν το τραπέζι σας μυρίζοντας ακόμη ιώδιο, καθώς προέρχονται από τα καΐκια ψαράδων της περιοχής.

Απέραντο Γαλάζιο

Ακριβώς πάνω στο κύμα στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας, το Απέραντο Γαλάζιο προσφέρει αυτό ακριβώς που δηλώνει και η ονομασία του: απέραντη θέα στα νερά του Σαρωνικού. Με τραπεζάκια στην ακρογιαλιά, σερβίρει πληθώρα ουζομεζέδων για τους μερακλήδες που θα το προτιμήσουν. Δοκιμάστε ψητή σαρδέλα, γαύρο μαρινάτο, γαριδάκι συμιακό και γαρίδες σαγανάκι.

Κάβος

Σε απόσταση 45-50’ από το κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητο, θα ανακαλύψετε έναν γαστρονομικό «θησαυρό». Στα Ίσθμια της Κορίνθου, λοιπόν, η ξακουστή ψαροταβέρνα Κάβος λειτουργεί από το 1964 και αποτελεί από μόνη της προορισμό. Μια μεγάλη ποικιλία θαλασσινών πιάτων και μεζέδων που βάζουν σε πειρασμό, σερβίρεται στα τραπέζια σε μια λιτή και απλή βεράντα πάνω από τη θάλασσα.