Με την διάθεσή μας ήδη να θυμίζει καλοκαίρι, όταν είναι να βγούμε για φαγητό αναζητούμε γευστικές προτάσεις με ψαράκια και θαλασσινά, για απολαυστικό γεύμα με την παρέα.

Ακολουθούν έξι διευθύνσεις που σερβίρουν πιάτα με καλούδια από το βυθό της θάλασσας, τόσο φρέσκα που ακόμη μυρίζουν ιώδιο, βάζοντας σε πειρασμό με τους νόστιμους ψαρομεζέδες τους.

Άνοιξη παρά τέταρτο

Tσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο στην Άνοιξη (Αθηνών Χαλκίδος 17) για μια κλασική βολιώτικη τσιπουροκατάνυξη. Εδώ δεν υπάρχει μενού, απλά παραγγέλνετε τι θα πιείτε. Οι, διαφορετικοί κάθε φορά, μεζέδες έρχονται σε γύρες των τριών πιάτων, σε ποσότητες τέτοιες που φτάνουν για να δοκιμάσουν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι σας. Οι θαλασσινοί μεζέδες συνοδεύονται από σπιτικά τουρσάκια, πικάντικες αλοιφές, δροσερές σαλάτες, πεντανόστιμες ψητές πατάτες και πειραγμένα όσπρια και φάβες.

Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Καπετάνιος

Καλτ ψαροταβέρνα παλαιάς κοπής μεταξύ Καμινίων και Πειραιά (Τενέδου 4) σε μια γειτονιά γεμάτη με μηχανουργεία και εγκαταλελειμμένες αποθήκες. Ολόφρεσκα ψάρια, ψημένα όπως ακριβώς πρέπει, και μια ψαρόσουπα που κερδίζει τις εντυπώσεις όλων –πρέπει να την παραγγείλετε τουλάχιστον μία ημέρα πριν. Τηγανητό καλαμάρι, χταπόδι και γαρίδες (ψητές ή τηγανητές) στα πιάτα που ξεχωρίζουν. Οικογενειακή ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση, άριστη ισορροπία ποιότητας- τιμής.

Αντωνία

Μια τίμια ψαροταβέρνα με γενναίες και πολύ γευστικές μερίδες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις της ψαροφαγίας.

Η μαγειρική τέχνη της κυρίας Αντωνίας συγκεντρώνει αμέτρητο κόσμο από διάφορα σημεία της Αττικής στο φιλικό περιβάλλον της ταβέρνας σε ένα  τζιτζιφιώτικο στενό (Ισμήνης 36), όπου οι  ψητές γαρίδες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα και τα αχνιστά μύδια συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα. Η χαμογελαστή εξυπηρέτηση και η οικογενειακή ατμόσφαιρα στα συν.

Καπηλειό Ο Ζάχος

Το γεγονός ότι (αν δεν έχετε κάνει κράτηση) μπορεί και να μην βρείτε τραπέζι, αποδεικνύει την απήχηση που έχει στο κοινό. Στο Καπηλειό του Ζάχου στον Πειραιά (Κομοτηνής 37) η ελληνική κουζίνα και οι γενναίες μερίδες έχουν την τιμητική τους.

Ζεστός χώρος με τα χαρακτηριστικά κρασοβάλερα που εντείνουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, πιάτα με φρέσκο ψάρι ή ζουμερά κρεατικά, βραστές σαλάτες και σπιτικό τσίπουρο στα όσα το έχουν καθιερώσει στο αγαπημένο στέκι της παρέας. Καλό τηγάνι και σωστό ψήσιμο στα συν.

Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.