Με άκρως θαλασσινή αύρα οι προορισμοί που ακολουθούν βρίσκονται ταυτόχρονα τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Αθήνα για μια απόδραση από το κλεινόν άστυ που βάζει σε… καλοκαιρινή διάθεση.

Περίπατοι δίπλα στη θάλασσα, γνωριμία με την ιστορία και γευστικές στάσεις σε μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια γεμίζουν την ατζέντα της ημέρας.

Λαύριο

Πόλος έλξης για πολλούς ταξιδιώτες αλλά και αγαπημένος προορισμός για τους εκδρομείς της Αθήνας, το Λαύριο τον τελευταίο καιρό κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις του κοινού.

Θαλασσινή αύρα, γραφικά στενά και όμορφα κτήρια συνθέτουν την εικόνα του που βοηθάει να αποτινάξετε από πάνω σας τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μεζεδοπωλεία με νόστιμες και φρέσκες λιχουδιές από την θάλασσα γίνονται σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες του.

Σημειώστε ότι μέρος της μικρής αυτής πόλης έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ ένδοξη είναι και η ιστορία της καθώς από την κλασική αρχαιότητα είναι γνωστή για την εξόρυξη ασημιού και την παραγωγή νομισμάτων.

Μαραθώνας

Σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, ο ιστορικός δήμος του Μαραθώνα αποτελεί μια καλή επιλογή για μια κοντινή και εύκολη εκδρομή. Το φράγμα της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, η οποία καταλαμβάνει μια έκταση 2.450 στρεμμάτων, αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για ποδηλατάδες και περιπάτους που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την Αθήνα.

Σημείο αναφοράς για την περιοχή ο Τύμβος του Μαραθώνα κάτω από τον οποίο βρίσκονται τα οστά των 192 στρατιωτών που έπεσαν την ώρα της μάχης κατά των Περσών, ενώ κοντά σε αυτόν εντοπίζεται η ήσυχη παραλία του Μαραθώνα με τα ρηχά νερά (ιδανική επιλογή για οικογένειες) και τις γραφικές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τμήμα από το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα, κεραμικά από τη νεολιθική εποχή που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός, καθώς και κάποια από την πρωτοκυκλαδική κεραμική των Γεωμετρικών και Κλασικών χρόνων.

Σαλαμίνα

Κοντινός προορισμός (απέχει μόλις 15 λεπτά από το Πέραμα) και ταυτόχρονα οικονομικός η Σαλαμίνα, με τα πευκόφυτα δάση, τις όμορφες παραλίες, τα μοναστήρια και τους αρχαιολογικούς χώρους, είναι το βορειότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού και αποτελεί μια καλή ιδέα για budget αποδράσεις-αστραπή.

Ατενίστε το νησί από τον λόφο στον οποίο δεσπόζουν το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει μέχρι την Ελευσίνα και την Αθήνα.

Οι πιο τολμηροί για μπάνιο επιλέξτε τις παραλίες Ψιλή Άμμος, Περιστέρια, Σατερλί και Ηλιακτή. Στα Κανάκια θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στο δάσος ή να φτάσετε στο χώρο που θα βουτήξετε με τα ποδήλατά σας. Είναι μία από τις πιο καθαρές παραλίες του νησιού, με θέα προς την Αίγινα.