Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται τα Χριστούγεννα, με μία τριπλή πρόταση για το κοινό του, το οποίο περιλαμβάνει κλασικό μπαλέτο με τη συμμετοχή ηχηρών διεθνών ονομάτων, μουσική από ταινίες του Ντίσνεϊ αλλά και δημοφιλή χορωδιακά κομμάτια και παραδοσιακά κάλαντα από την Παιδική- Νεανική Χορωδία Rosarte.

«Όταν μιλάμε για γιορτές, το μυαλό μας πάει συνήθως στα παιδιά. Σε αυτά απευθύνεται το φετινό εορταστικό πρόγραμμα, τα οποία δεν θα είναι απλά θεατές, αλλά θέλουμε να είναι και οι πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων μας», είπε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος και μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκος Τσούχλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η αρχή θα γίνει με το πασίγνωστο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι «Η Ωραία Κοιμωμένη» που θα παρουσιαστεί για 22 παραστάσεις (απογευματινές και βραδινές) στο διάστημα 14-30 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή διάσημων αστέρων από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα χορού στον κόσμο.

Ανάμεσά τους, η Αλίνα Κογιοκάρου και η Μαριανέλα Νουνέζ από το Κόβεντ Γκάρντεν, η Μισούκα Ουένο από το Μπαλέτο του Τόκυο, η Μίριαμ Ολντ Μπράχαμ από το Μπαλέτο της Οπερας του Παρισιού και η Ιάνα Σαλένκο από το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου. Στις παραστάσεις, συμπράττουν οι σολίστ και το Μπαλέτο του Κρεμλίνου.

Η μουσική φαντασμαγορία των ταινιών του Ουόλτ Ντίσνεϊ θα πρωταγωνιστήσει φέτος τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής. Οι πασίγνωστες μελωδίες που αγάπησαν και τραγούδησαν οι φίλοι των κινουμένων σχεδίων θα ακουστούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 19, 21, 22, 28 και 29 Δεκεμβρίου.

«Η βαθύτερη ιδέα αυτής της πρότασης, είναι να φέρουμε σε επαφή τα νεανικά αυτιά, με το ζωντανό συμφωνικό ήχο μέσα από εικόνες και μουσικές από τις ταινίες του Ντίσνεϋ», είπε ο Νίκος Τσούχλος.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου (19, 22 & 28/12) και του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά (21 & 29/12), θα ερμηνεύσει οργανικά αποσπάσματα από τις πολυβραβευμένες συνθέσεις που γράφτηκαν για τις ταινίες: «Ταρζάν», «Η μικρή γοργόνα», «Ηρακλής», «Μαίρη Πόππινς», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Μπερνάρ και Μπιάνκα», «Αλαντίν», «Μουλάν», «Η Παναγία των Παρισίων» και «Ο Βασιλιάς των λιονταριών».

«Ο κινηματογραφικός κόσμος του Ουόλτ Ντισνεϋ (1901-1966) είναι γεμάτος χρώματα και μουσική», επισημαίνει στο κείμενό του για το πρόγραμμα της συναυλίας ο μουσικοκριτικός Γιώργος Β. Μονεμβασίτης για να προσθέσει πως «σε κάθε έργο που φέρει την υπογραφή του πρωτοπόρου αυτού κινηματογραφιστή, τα χρώματα και η μουσική συνδυάζονται ιδανικά, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την αξεπέραστη «Φαντασία» (1940), στην οποία με ανεπανάληπτο τρόπο οπτικοποίησε γνωστά έργα της κλασικής μουσικής ή αποσπάσματα αυτών».

Δεκάδες παιδικές φωνές που τραγουδούν δημοφιλή χορωδιακά κομμάτια των ημερών και παραδοσιακά κάλαντα, θα πλημμυρίσουν, τέλος, τις ημέρες των εορτών τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής. Ο λόγος για ένα από τα πιο δροσερά και δημοφιλή νεανικά σύνολα, την Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte, που θα εμφανιστεί– την Κυριακή 23, την Τρίτη 25 (ανήμερα τα Χριστούγεννα) και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Το ξεχωριστό σύνολο της Ρόζης Μαστροσάββα, που δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια, περιλαμβάνοντας στο δυναμικό του δεκάδες επίλεκτους χορωδούς ηλικίας 5-19 χρόνων, θα ερμηνεύσει εμβληματικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια σ’ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Αναζητώντας τη μαγεία των Χριστουγέννων» κι εκτείνεται από την προκλασική φωνητική μουσική ως τις μέρες μας. Γεμάτο μελωδίες από την περίοδο του μπαρόκ (χορικά πρελούδια του Μπαχ), βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά κάλαντα της Αθήνας, της Ικαρίας και της Ορεστιάδας αλλά και της Καταλονίας όπως και δημοφιλή χριστουγεννιάτικα κάλαντα παλαιότερων αλλά και νεότερων συνθετών χορωδιακής μουσικής.