Όσο κι αν εξελίσσεται η γαστρονομία στην πόλη, το εθνικό μας street food θα παραμένει πάντα στην κορυφή των προτιμήσεών μας όταν πρόκειται για ένα γρήγορο, απολαυστικό και οικονομικό γεύμα στο χέρι.

Το κλασικό τυλιχτό με την πιτούλα ή το ψωμί που εσωκλείει στο εσωτερικό της ζουμερό καλαμάκι ή λεπτοκομμένο γύρο, ωστόσο, αποκτά νέο ενδιαφέρον. Αρνίσιο, μοσχαρίσιο και καλαμάκι από προβατίνα, παστουρμά ακόμα και πέστροφα ή χέλι αντικαθιστούν το διαχρονικό χοιρινό ή κοτόπουλο, την ώρα που το χοιρινό λεπτοκομμένο μπριζολάκι παίρνει επάξια την θέση του παραδοσιακού γύρου.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο εναλλακτικά πιτόγυρα στην πόλη και που τα σερβίρουν και σπεύστε να δοκιμάσετε γεύσεις που θα κάνουν το σαλάκι σας να τρέξει.

Σουβλάκι από προβατίνα – Hoocut

Η πολυσυζητημένη προσθήκη στο δυναμικό της Πλατείας Αγίας Ειρήνης με το πρωτότυπο και προσεγμένο concept κατάφερε να κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσοφία της περί… σουβλακίου. Οι προτάσεις άκρως ενδιαφέρουσες, με το παραδοσιακό σουβλάκι να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες.

Αρνίσιο & μοσχαρίσιο καλαμάκι – Kalamaki Bar

Μοντέρνο ψητοπωλείο με τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο της Δράκου, στο Κουκάκι. Μεγάλη ποικιλία σε καλαμάκια (δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του ονόματός του), καθώς και το γεγονός ότι όλες οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές. Εκτός από τα κλασικά με χοιρινό και κοτόπουλο, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε καλαμάκια ακόμη και από αρνίσιο αλλά και από μοσχαρίσιο κρέας.

Πέστροφα… τυλιχτή – Πρίγκιπας

Αν δεν έχετε επισκεφτεί τον Πρίγκιπα, επί της Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Ο λόγος το πρωτότυπο σουβλάκι πέστροφας, που πραγματικά προκαλεί εντυπώσεις και περιέργεια. Η αυθεντική εκδοχή του είναι αυτή με την πέστροφα –σερβίρεται σε πίτα καλαμποκιού με φάβα, κάπαρη, ντομάτα, κρεμμύδι και μαρούλι– ενώ  υπάρχει επιλογή και με χέλι.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη ύλη έχει διακριθεί για τα επιλεγμένα κρεατικά (προβατίνα, βουβάλι, κεμπάπιαΦλωρίνης, χοιρινή πανσέτα) από Έλληνες μικροπαραγωγούς.

Τυλιχτό με παστουρμά – Κυρ Αρίστος

Aυθεντικό κεμπαπτζίδικο, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (Συναγματάρχη Ζησιμοπούλου 96), που στεγάζεται σε ένα χώρο με κινηματογραφικές καταβολές και σημείο αναφοράς τον Αριστοτέλη Ωνάση. Εδώ σίγουρα θα φάτε ποιοτικά, αφού τα πιάτα παρασκευάζονται με αγνές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, βιολογικά προϊόντα (φέτα, κρασί), αλλά και τοπικά εδέσματα από όλη την Ελλάδα.

Η φιλοσοφία της κουζίνας του ακολουθείται και στα τυλιχτά του, από τα οποία διακρίνουμε το τυλιχτό με παστουρμά ή σουτζούκι. Όλα τα τυλιχτά του περιέχουν ντομάτα, μαϊντανό και πάπρικα, ενώ για συνοδευτικό μπορείτε να επιλέξετε ό,τι προτιμάτε ανάμεσα σε τζατζίκι, γιαούρτι με μυρωδικά ή σάλτσα ντομάτας.

Ινδικό σε πίτα στο χέρι – Mirch

Με κουζίνα αφοσιωμένη στην παράδοση της Ινδίας, στο Mirch, επί της Ερμού μεταξύ Θησείου και Μοναστηρακίου, απολαμβάνουμε παραδοσιακές εκδοχές του ινδικού street food, πιο γνήσιες και αυθεντικές από ποτέ.

Οι προτάσεις του –κάθε μία έχει και την δική της ιστορία να πει– θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως το «σουβλάκι» της ινδικής κουζίνας. Στις must επιλογές το Indian Souvlaki (ελαφρώς spicy επιλογή με μεγάλη πίτα nan με γέμιση λαχανικών και κομμάτια κοτόπουλου Tikka).

Σουβλάκι από χοιρινό μπριζολάκι – Το Χασάπικο

Με διττή λειτουργία, αυτή του κρεοπωλείου και του ψητοπωλείου ταυτόχρονα, Το Χασάπικο στην Ηλιούπολη (Βίτσι 4 και Σκρα 10) εγγυάται την ποιότητα της πρώτης ύλης. Αλάδωτες πίτες, φρέσκες τηγανιτές πατάτες και σπιτικές σάλτσες συνοδεύουν την επιλογή σας. Από τις πιο πρωτότυπες προτάσεις του το λαχταριστό σουβλάκι με ψιλοκομμένο χοιρινό μπριζολάκι, καθώς και η χειροποίητη σεφταλιά σε παραδοσιακή ή κυπριακή πίτα.

Γύρος… μανιταριών – Cookoomela Grill

Ίσως το πιο ιδιαίτερο σουβλάκι των προτάσεών μας, καθώς πρόκειται για μια νέα επιλογή που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους χορτοφάγους της πόλης. Γύρο από… μανιτάρια έχετε ξαναδοκιμάσει; Το Cookoomela Grill στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους 43-45), σερβίρει τον πιο γευστικό vegan γύρο στην πόλη, τιμώντας ιδιαιτέρως την Μεσογειακή, φυτική διατροφή και χρησιμοποιώντας επιλεγμένες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Εναλλακτική επιλογή το κεμπάπ από φακή.