Όσο ο καιρός βοηθάει οι συναυλίες του Σεπτεμβρίου θα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, όπου οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού θα τερματίσουν τις καλοκαιρινές τους περιοδείες.

Σημεία συνάντησης είναι το Μπάντμιντον, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, το Άλσος Βεΐκου, το Θέατρο Βράχων και η Τεχνόπολη.

Ειδικά η τελευταία έχει επιδείξει φέτος ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα, το οποίο κορυφώνεται με το ARK Festival (10-11/9), ενώ επιφυλάσσει και την εμφάνιση της εξωτικής Imany, νωρίς νωρίς, στις 2/9.

Σε ό,τι αφορά τις μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών από την ευρύτερη pop μουσική σκηνή, τώρα, την παράσταση κλέβουν οι εμφανίσεις των Red Hot Chilli Peppers (4/9, ΟΑΚΑ), το μεγάλο απωθημένο των rock fans, και των Dead Can Dance (21/9, Λυκαβηττός) οι οποίοι επανενώθηκαν ύστερα από 16 χρόνια.

Κατά τ’ άλλα, τα μεγάλα ονόματα απουσιάζουν από τις ανακοινώσεις των διοργανωτών. Φαίνεται ότι οι χαμηλές προπωλήσεις και οι απανωτές ακυρώσεις των συναυλιών του Ιουνίου και του Ιουλίου (Dandy Warhols, Rufus Wainwright, Orbital κ.ά.) τους έκαναν πιο επιφυλακτικούς. Έτσι, μπορεί το φετινό φθινόπωρο να μη φέρνει εξτραβαγκάντσες και υπερπαραγωγές, αλλά έχει πολλές και αξιό¬λογες προτάσεις σε χαμηλού ρίσκου συναυλίες, που όμως δεν παύουν να έχουν ενδιαφέρον.

Αναπόφευκτα το ενδιαφέρον στρέφεται στα «μικρά» ονόματα¬, τα οποία απευθύνονται μεν σε πιο εξειδικευμένο κοινό, είναι όμως αυτά που συνθέτουν την πολυσυλλεκτική εικόνα της μικρής μας μητρόπολης.

Στο χώρο του ευρύτερου rock ήχου ξεχωρίζουν ο Αμερικανός γκουρού Kim Fowley (2/11, «Gagarin 205») και ο cult ψυχεδελιστής Βevis Frond (24/11, «Six D.O.G.S.»), ενώ το νέο αίμα εκπροσωπούν φρέσκα ονόματα, όπως οι Νεοϋορκέζοι¬ γκαραζιέρηδες Obits (17/10, «Six D.O.G.S.»), οι Underground Youth (11/10, «Six D.O.G.S.»), οι ρομαντικοί Βρετανοί της indie pop Veronica Falls (20/10, «Six D.O.G.S.») και οι συμπατριώτες τους post rockers Maybeshewill (21/9, «An Club»).

Επιπλέον, οι Soap & Skin (14/10, «Gagarin 205»), οι φρέσκοι Βρετανοί O. Children (10/11, «Κύτταρο»), οι cult Βέλγοι του new wave The Names (30/9, «Six D.O.G.S.») και οι Βρετανοί μετα-ρομαντικοί Sad Lovers & Giants (27/10, «Six D.O.G.S.») μας επισκέπτονται για συναυλίες που απευθύνονται σε ένα larger than goth κοινό.

Οι Ιταλοί Heroin In Tahiti (19/10, «Six D.O.G.S.») οι Βρετανοί The Walls (13/9, «Six D.O.G.S.»), η Βρετανίδα Anika (29/9, «Grey Building» στην Πλ. Αγίας Ειρήνης), οι post dubstep παραγωγοί ΧΧΥΥΧΧ και Giraffage (27/9, «Six D.O.G.S.») καθώς και το φεστιβάλ Across The Great Divide (19-21/10 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με καλεσμένους, μεταξύ άλλων, την Pauline Oliveiros και τον George E. Lewis) θα μας δώσουν μια εικόνα για το τι συμβαίνει τώρα στις παρυφές του πειραματικού και underground μουσικού τοπίου.

Τις πιο urban εκφάνσεις του σύγχρονου ήχου έρχονται να αποδώσουν οι Βρετανοί Dub Pistols (27/10, «Κύτταρο») και ο Νεοϋορκέζος MF Doom (τέλη Σεπτεμβρίου, «Bios») για την εξ αναβολής εμφάνιση που μας χρωστά από τον Ιούνιο.

Στο ευρύτερο πεδίο της jazz, πάλι, δεσπόζουν οι μετακλήσεις του Αμερικανού σπουδαίου κιθαρίστα Bill Frisell (3/11, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) καθώς και του δεξιοτέχνη του κόρα από το Μάλι Toumani Diabate (2/12, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), ενώ το θρυλικό «Half Note Jazz Club», το οποίο φέτος θα διατηρήσει τη world/jazz/blues ποικιλομορφία του, θα φιλοξενήσει ονόματα όπως ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Enrie Watts, ο μπλουζίστας από το Σικάγο Otis Taylor και η vintage ιέρεια Lavay Smith, ενώ θα εντάξει στο πρόγραμμά του περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Τα μέταλλα, από την πλευρά τους, δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα στη διαβρωτική δράση της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην καλοκαιρινή λαίλαπα των ακυρώσεων οι metal συναυλίες έγιναν κανονικά, σημειώνοντας μεγάλη προσέλευση θεατών στις περισσότερες περιπτώσεις.

Έτσι και αυτό το φθινόπωρο το double bill των Marduk και Immolation (8/9, «Κύτταρο»), οι επικοί Grand Magus (22/9, «Κύτταρο»), οι οργισμένοι και ογκώδεις Amenra (22/9, «An Club») και Nine Eleven (11/11, «Six D.O.G.S.»), οι γοτθικοί Πορτογάλοι Moonspell (29/9, «Gagarin 205»), οι Βρετανοί stoners Orange Goblin (4/10, «An Club»), οι συμφωνικοί Therion (21/10, «Gagarin 205») και Ava Inferi (13/10, «Six D.O.G.S.»), oι φασαριόζοι Accept (21/10, «Gagarin 205»), οι αγέρωχοι Thin Lizzy (9/11, «Gagarin 205»), οι Kreator και Morbid Angel (16/11, «Fuzz») και οι Ισπανοί progressive-άδες Mayfair (28/10, «An Club») εγγυώνται ότι δεν θα μείνει ακάλυπτη σχεδόν καμία από τις υποκατηγορίες της μεγάλης της metal σχολής.

Πηγή: athinorama