Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την παρασκευή καφέ σε όλον τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα πως εκχυλίζουμε τους κόκκους καφέ στην κούπα μας.

Οι πιο γνωστές μέθοδοι παρασκευής/ θερμής εκχύλισης καφέ περιλαμβάνουν χρήση καφετιέρας χάρτινου φίλτρου, αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές υψηλής πίεσης για espresso και cappuccino, pour over (απλός κώνος και χάρτινο φίλτρο), Aeropress, Syphon, Γαλλική πρέσα (καφετιέρα με έμβολο) και Chemex.

Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τον δικό της τρόπο να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά των κόκκων του καφέ, δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν τη γευστική ταυτότητα του εκάστοτε καφέ.

Aeropress

AEROPRESS_ok

Η εκχύλιση μέσω της Aeropress επιτυγχάνεται με πίεση του μείγματος ζεστού νερού και καφέ που βρίσκεται μέσα στον θάλαμο της Aeropress. Δυνατότητα παραλλαγών μέσω της ταχύτητας εκχύλισης που επιλέγεται. Χρησιμοποιείται χάρτινο φίλτρο μίας χρήσης. Ένα από τα απόλυτα coffee gadgets. Επιτυγχάνεται ομοιόμορφη εκχύλιση με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιώντας φροντίδα, προσοχή αλλά και πίεση όπως λέει και το όνομα της η αεροπρέσσα, μας δίνει γεμάτη γεύση στον καφέ.

Syphon

SYPHON_ok

Η μέθοδος παρασκευής Syphon αναδεικνύει τις έντονες γεύσεις του καφέ με εντυπωσιακό τρόπο. ΠΩΣ: Με φώτα αλογόνου ή φλόγες βουτανίου αυξάνεται η θερμότητα του νερού και ενεργοποιείται η κίνηση του καφέ μέσω των θαλάμων. Η πίεση των ατμών ωθεί το νερό που βράζει από τον κάτω γυάλινο θάλαμο προς τα πάνω για να αναμειχθεί με τον αλεσμένο καφέ στον πάνω γυάλινο θάλαμο. Στη συνέχεια, ο φιλτραρισμένος καφές επιστρέφει στον κάτω γυάλινο θάλαμο και είναι έτοιμος προς σερβίρισμα.

Αυτή η συναρπαστική διαδικασία δημιουργεί μία εξαιρετική κούπα καφέ για όσους επιθυμούν να απολαμβάνουν λαμπερές γεύσεις και ξεκάθαρα αρώματα που κυριαρχούν στον καφέ. Εάν για κάτι είναι γνωστή η μέθοδος syphon ή vacuum pot είναι για τον τρόπο που εκχυλίζεται ο καφές. Είναι μαγικό και μόνο να την παρακολουθείς.

Pour Over

POUROVER_ok

Για όσους θέλουν να τονίσουν τις ξεχωριστές γεύσεις του καφέ, η μέθοδος Pour Over είναι η ιδανική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ένας απλός κώνος, κατά κύριο λόγο κεραμικός (μπορεί να είναι γυάλινος, πλαστικός ή και μεταλλικός) και ένα χάρτινο φίλτρο διατηρεί τη σωστή ροή της εκχύλισης κατά τη διάρκεια που ρίχνετε ζεστό νερό πάνω στον αλεσμένο καφέ δημιουργώντας έναν γευστικό καφέ με διαύγεια και συνέπεια. Έχει κάτι το τελετουργικό ο τρόπος που εκχυλίζουμε καφέ με την μέθοδο pour over.

Γαλλική Πρέσα

COFFEEPRESS_ok

Οι ειδικοί και δεξιοτέχνες του καφέ συμφωνούν: η καλύτερη κούπα καφέ παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακή γαλλική πρέσα (καφετιέρα με έμβολο). Η Γαλλική πρέσα μας προσφέρει ένα πλούσιο σε έλαια καφέ, με λεπτό ίζημα και πιο έντονο σώμα από ότι έχει ο καφές που παρασκευάζεται με καφετιέρα χάρτινου φίλτρου. Η εκχύλιση επιτυγχάνεται πιέζοντας το έμβολο με το προσαρμοσμένο μεταλλικό φίλτρο προς τα κάτω φιλτράροντας τον καφέ και δίνοντας μας στον γυάλινο θάλαμο μία εξαιρετικής ποιότητας κούπα Γαλλικού Καφέ. Η γαλλική πρέσα είναι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους εκχύλισης και όχι τυχαία!

Chemex

CHEMEXBREW_ok

Η μέθοδος Chemex συνδυάζει την κομψότητα και την λειτουργικότητα με τη χρήση της μεθόδου Pour Over, μιας κομψής γυάλινης καράφας. Ο αλεσμένος καφές τοποθετείται σε χάρτινο φίλτρο στο κωνικό στόμιο της καράφας. Η εκχύλιση επιτυγχάνεται με την ελεγχόμενη σε σπιράλ ροή του ζεστού νερού στην επιφάνεια του αλεσμένου καφέ. Η μέθοδος Chemex ενισχύει το σώμα του καφέ εξισορροπώντας όλες τις πολύπλοκες και πλούσιες γεύσεις του.

Τα βασικά για τον καφέ, που ο καθένας μας πρέπει να ξέρει

kentriki_ok

Όσον αφορά τον καφέ, η σωστή παρασκευή είναι η μισή μάχη. Ακόμη και ποιοτικοί καλά καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μπορεί να έχουν πικρή μοίρα όταν παρασκευάζονται με λάθος τρόπο. Το κλειδί της επιτυχίας για μία τέλεια κούπα καφέ βρίσκεται στις εξής τέσσερις βασικές αρχές: αναλογία, νερό, άλεσμα και φρεσκάδα.

Αναλογία

Η αναλογία αλεσμένου καφέ και κατάλληλης ποσότητας νερού δίνει τη δυνατότητα στη γεύση του καφέ να αναδυθεί και να έχουμε μια πλούσια, αρωματική και ισορροπημένη κούπα καφέ. Χρησιμοποιώντας λίγο καφέ θα καταλήξετε με μια πικρή κούπα καφέ. Αν χρησιμοποιήσετε πολύ καφέ, θα έχετε μία κούπα με νερωμένο και αδύναμο καφέ και αρκετές φορές με ξινή γεύση.

Νερό

Το 98% του καφέ αποτελείται από νερό, οπότε το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι φρέσκο για να δημιουργήσει και αυτό με τη σειρά του μία γευστική κούπα καφέ.

Άλεσμα

Το άλεσμα βοηθά στο να καθοριστεί πόση ώρα θα είναι σε επαφή ο καφές με το νερό και αντίστοιχα πόση γεύση θα εξάγεται από τον καφέ. Πολύ λεπτοκομμένος καφές έχει ως αποτέλεσμα πικρό καφέ. Χοντροκομμένος καφές έχει ως αποτέλεσμα για ξινό και ποώδη σε γεύση καφέ.

  • χοντροκομμένος για καφετιέρα γαλλικού τύπου / με έμβολο (υφή σαν αλάτι kosher)
  • μέτρια αλεσμένος για καφετιέρα φίλτρου με επίπεδο πάτο (υφή σαν καλαμποκάλευρο)
  • λεπτοκομμένος για καφετιέρα με κωνοειδή φίλτρο (υφή σαν επιτραπέζιο αλάτι)
  • πολύ λεπτοκομμένος για espresso (υφή σαν ζάχαρη άχνη)

Φρεσκάδα

Η γεύση του καφέ ελαττώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να προστατεύεται από το φως, τη θερμότητα, το κρύο, άλλα τρόφιμα και την υγρασία.