Ένας γλύπτης που θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας ή απλά ένας καλός τεχνίτης που ξέρει να χειρίζεται άψογα τα ειδικά εφέ;

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο αυστραλός καλλιτέχνης Ron Mueck έκανε αίσθηση στην Ευρώπη με την έκθεση «Sensation» της Royal Academy. Τα τεράστια, λεπτομερή έργα του έχουν εκτεθεί έκτοτε σε όλον τον κόσμο, στο Λονδίνο όμως είχαν να παρουσιαστούν πάνω από μια δεκαετία σε μια μεγάλη, ατομική έκθεση. Η γκαλερί Hauser Wirth έρχεται να αναπληρώσει το κενό.

Τώρα πια που οι «Νέοι Βρετανοί Καλλιτέχνες» σχεδόν πενηντάρισαν και ο Damien Hirst πέρασε στη μουσειακή ιστορία (με μια αναδρομική στην Tate) μπορούμε να δούμε τα πράγματα με άλλη οπτική.

Ο Mueck πάντως παραμένει πιστός στις εμμονές του, όπως το να παρουσιάζει τη θνητότητα ή την ανωμαλία κάθε τι φυσιολογικού και το αντίστροφο, παίζοντας με τις κλίμακες. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια «Νεκρή φύση», ένα νεκρό, ξεπουπουλιασμένο κοτόπουλο κρεμασμένο ανάποδα και σε ανθρώπινες διαστάσεις.

Το «Woman with Sticks» (μια μεσήλικη γυναίκα η οποία προσπαθεί να κουβαλήσει διπλάσια ποσότητα ξύλων από το ύψος της), το «Drift» (ένας τύπος που κάνει ηλιοθεραπεία… κάθετα στον τοίχο), το «Youth» (ένας νεαρός έγχρωμος που αποκαλύπτει μια πληγή κάτω από την μπλούζα του) είναι έργα που σίγουρα ξεπερνούν το τεχνικό μέρος μιας απλής αναπαράστασης.

Πηγή: tospirto.net