Την πιο δύσκολη χρονιά, από οικονομικής και οργανωτικής άποψης, αλλά την πλέον ενδιαφέρουσα από πλευράς συμμετοχής και περιεχομένου των ταινιών που καταγράφουν τη διεθνή σύγχρονη πραγματικότητα, διανύει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα που κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας της πλατείας Αριστοτέλους και Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη των αποθηκών του Λιμανιού.

Για τη φετινή διοργάνωση ο προϋπολογισμός φτάνει μόλις τις 700.000 ευρώ. Απ’ αυτά, 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, 43.000 από την ΕΡΤ, 10.000 από τον ΕΟΤ και 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ίσως από τα έσοδα του φεστιβάλ (χορηγίες, εισιτήρια κ.α).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις, σεμινάρια, workshops, συνέδριο, ομιλίες, έκθεση- γύρω από κρίσιμες σύγχρονες θεματικές ενότητες.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα σε δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, κρίσιμες όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας: τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, καθώς και τον Έλληνα της διασποράς, ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα Άγγελο Αμπάζογλου, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους.

Η ταινία που θα «ανοίξει» τις εκδηλώσεις και προβολές του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα το κίνημα των «αγανακτισμένων» απ’ όλο τον κόσμο. Η ταινία με τίτλο «Indignados» του Τόνι Γκάτλιφ θα προβληθεί στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 9 Μαρτίου.

Τα εισιτήρια για τις προβολές του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στοιχίζουν 4 ευρώ ενώ δωρεάν είσοδο εξασφαλίζουν (από το την πρώτη πρωινή προβολή έως και τις 4 το απόγευμα) οι κάτοχοι κάρτας πολιτισμού, οι φοιτητές, πολίτες άνω των 65 ετών και άνεργοι.