Το 1927 ο Werner Heisenberg διατύπωσε την αρχή της απροσδιοριστίας, κατά την οποία είναι αδύνατο κάποια δεδομένη χρονική στιγμή να προσδιοριστεί ταυτόχρονα η θέση και η ορμή ενός ηλεκτρονίου, τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Simon Stephens, γνωστός στο Ελληνικό κοινό με το «Motortown», μ’ ένα πολύ πιασάρικο τίτλο και σύγχρονη γλώσσα επιχειρεί να μεταφέρει την κβαντική φυσική στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Όπου η αβεβαιότητα, η αοριστία, το απρόβλεπτο των καταστάσεων και η ανεξέλεκτη τροπή τους ανατρέπει κάθε υποτιθέμενη σταθερά. Έτσι χάνοντας τον έλεγχο  κι’ εκτιθέμενοι στο φόβο του άγνωστου επιζητούμε την ασφάλεια της συντροφικότητας, με όλες τις ασάφειες και την αβεβαιότητα που την διατρέχει. Ο φυσικός κόσμος και η ανθρώπινη φύση έχουν «εγγενή χαρακτηριστικά», γεγονός που κατά κάποιο τρόπο μπορεί να συσχετιστεί με το τυχαίο, με τις πιθανότητες μιας αναπάντεχης στιγμής και την αρχή της αβεβαιότητας.

Στο σταθμό του St. Pancras του Λονδίνου ο 75άρης Άλεξ περιμένοντας τον συρμό, ξαφνιάζεται από μια κίνηση. Η σαραντάχρονη Αμερικανίδα Τζόρτζι τον πλησιάζει και τον φιλάει  στο λαιμό. Εκείνος προσπαθώντας να καταλάβει  τι συμβαίνει, αφήνεται να παρασυρθεί  από την ορμή και την εξωστρέφειά της και να αποδεχθεί τελικά το ευμετάβλητο και την αβεβαιότητα  που επηρεάζει τη ζωή του.

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αναμετρηθούμε με  το αμετακίνητο των προθέσεών μας, με τις εξωτερικές συμπτώσεις και τις δυνάμεις που μας περιβάλουν; Να δώσουμε στην αγωνία της καθημερινότητας την ψευδαίσθηση του ελέγχου, της ασφάλειας, μια πνοή θάρρους και αισιοδοξίας στη ζωή;

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί με σαφήνεια την ασάφεια του μικρόκοσμου των ηρώων. «Ένα παιχνίδι επιθυμίας και νοσταλγίας που καθορίζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος» και προσδιορίζεται από την τυχαιότητα των γεγονότων. Δύο άνθρωποι που απέχουν παρασάγγες και καταφέρνουν τελικά να ελευθερώσουν  με το ένστικτο την ανάγκη της επικοινωνίας, της φιλίας, του έρωτα και της απόλαυσης της ζωής. Παρά το ότι καθένας έχει τη δική του κατεύθυνση και κλίμακες αξιώσεων,  η συνεχιζόμενη αλληλοεπίδραση – Κβάντωση των πιθανοτήτων  θα δώσει τη δημιουργία  ενός ζεύγους, ένα «ποσό από κάτι», βολικός τρόπος που περικλείει την δυνατότητα διαφυγής.

Το έργο, με αδυναμίες στη γραφή, δεν αφήνει περιθώρια περιθώρια για συγκινήσεις αλλά μόνο για διαπιστώσεις. Πάει βήματα παραπάνω με τις δυναμικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

Η Νόρα Καρβούνη-Τζόρτζι χτίζει τον σταθερό της ρόλο με την αθυροστομία της ηρωίδας, την παρόρμηση, την τρέλα, τη φλυαρία, το άστατο, το ανακριβές και το αυτοαναιρούμενο της φύσης της. Εκπέμπει ταυτόχρονα το πάθος, την ορμή, την αμεσότητα της γυναικείας φύσης που βρίσκεται εγγύτερα απ’ ότι ο άντρας στην αναπαραγωγή της ζωής.

Ο Περικλής Μουστάκης-Άλεξ ξεγελά τον θεατή  με τη γειωμένη θέση του, τη σοβαρότητα, την παιδεία και την αγάπη του για τη μουσική ως προς την απλότητα του επαγγέλματος του χασάπη, την οποία ασκεί. Παίζει με εσωτερικότητα και στιγμές-στιγμές καταφεύγει σε προσβολές και υποτιμήσεις, που ωστόσο κρύβουν τη δική του μοναξιά και απόσυρση από τη ζωή.

Το πολύ λιτό σκηνικό που επιτρέπει τον φωτισμό να απλώνεται  με κύματα φωτός και η μουσική του Σ. Γασπαράτου που προσδίδει στην παράσταση στοιχεία μιας κοσμικής ενέργειας,  συνέβαλαν στη δημιουργία ενός παρόντος με άγνωστο μέλλον. Ο δυισμός της ανθρώπινης φύσης – Παλαιός και ο  Νέος Κόσμος  με τις αξίες και την ορμή τους – υπερπηδά και ενώνεται  ο ένας με τον άλλο σε μια πιο αισιόδοξη  παράταση ζωής,  μέσα στη γενικότερη  απελπισία! Αυτό που μετρά εν κατακλείδι είναι ο επαναπροσδιορισμός μας μέσα από την υπαρξιακή μας απροσδιοριστία.

Συντελεστές

Μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Eπιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα
Φωτογραφία: Έφη Γούση
Φωτογραφίες παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Περικλής Μουστάκης
Τοποθεσία: Θέατρο του Νέου Κόσμου
Διεύθυνση: Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9212900

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο 21.15, Κυριακή 19.00
Εισιτήρια: 10-17 ευρώ
Διάρκεια: 85 λεπτά