Μια από τις σημαντικότερες και πιο διάσημες χορευτικές ομάδες της σύγχρονης διεθνούς σκηνής και ταυτόχρονα το πιο αντιπροσωπευτικό καλλιτεχνικό σχήμα του Καναδά, οι περίφημοι La La La Human Steps έρχονται για την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα.

Θα παρουσιάσουν δύο χορογραφίες του Edouard Lock με τίτλο «Ορφέας και Ευρυδίκη» και «Διδώ και Αινείας». Πρόκειται για δύο ιστορίες αγάπης σε μία ενιαία αφήγηση που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης στις 6 Οκτωβρίου καθώς και αυτό της Αθήνας στις 8 και 9 Οκτωβρίου. Δώδεκα πρώτοι χορευτές, τέσσερις σολίστες μουσικοί και συντελεστές υψηλού επιπέδου, υπογράφουν από κοινού ένα εκρηκτικό, φαντασμαγορικό υπερθέαμα, που ήδη έχει αναχθεί διεθνώς σ’ ένα απ’ τα σημαντικότερα χορευτικά γεγονότα της χρονιάς.

Οι La La La Human Steps που έχουν χαρακτηριστεί ως οι «ταχύτεροι, εκφραστικότεροι και ερωτικότεροι χορευτές του κόσμου», η ομάδα που κινείται από τον λυρισμό ως τα όρια της ακραίας σωματικής έκφρασης, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη χώρα μας την περίτεχνη, πολύπλοκη και πρωτότυπη χορογραφική της γλώσσα. Μία γλώσσα στηριγμένη στην αυστηρότητα, την πειθαρχεία και την ακρίβεια του κλασικού μπαλέτου και προσαρμοσμένη στην επαναστατική τεχνική «υψηλών χορευτικών ταχυτήτων» του Edouard Lock.

Ο Edouard Lock αξιοποίησε μία πλειάδα κορυφαίων καλλιτεχνών, παλιών και νέων συνεργατών του, για να συμβάλλουν και να προσδώσουν λαμπρότητα στην 30η επέτειο της ομάδας La La La Human Steps. Πρώτοι χορευτές, σπέσιαλ guest, πρίμα μπαλαρίνες, με θητεία σε διάσημα θέατρα, όπως η Όπερα της Βιέννης, το American Ballet Theatre και τα Bolshoi δίνουν το παρόν. Μαζί τους ένας πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής, ένας κορυφαίος καλλιτέχνης – επιστήμονας του βίντεο και των οπτικών μέσων, στα σκηνικά ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της εποχής μας, στα κουστούμια μία διάσημη σχεδιάστρια μόδας και πρόσφατα ενδυματολόγος του «μεγαλύτερου θεάματος του κόσμου», του περίφημου Cirque du Soleil και τέλος σπουδαίοι σολίστες μουσικοί, που ερμηνεύουν άψογα την πρωτότυπη μουσική ενός συνθέτη, που συνεργάζεται με τον Hilliard Ensemble, τον Bob Wilson, τον William Forsythe και την Maguy Marin.

Όλοι αυτοί όμως οι σημαντικοί δημιουργοί και διάσημοι σταρ, δεν συνυπογράφουν όπως θα περίμενε κανείς, ένα μεγαλειώδες χορευτικό γκαλά! Αυτή τη φορά το εγχείρημα έχει να κάνει με δύο αριστουργήματα της μπαρόκ όπερας και μάλιστα ελληνοκεντρικού ενδιαφέροντος, τα έργα «Ορφέας και Ευρυδίκη» και «Διδώ και Αινείας».

Ο εμπνευσμένος Edouard Lock, σε μία ανανεωτική μουσική προσέγγιση του μπαρόκ, αποδομεί με μαεστρία τις δύο τραγωδίες, μεταλλάσσοντας τις δύο πανανθρώπινες ιστορίες αγάπης σε μία μοναδική και ενιαία ωδή!

Συνδυάζοντας τα δύο καλλιτεχνήματα σαν στρώσεις της ανθρώπινης ιστορίας και χρησιμοποιώντας μία θάλασσα συμβόλων και την απαραίτητη σύγχρονη τεχνολογία, μας οδηγεί μ’ ένα σουρεαλιστικό, ονειρικό τρόπο, απ’ τον θάνατο της Διδώς στην απομόνωση της Ευρυδίκης στον Άδη. Ξεναγός μας επί σκηνής ο Κέρβερος, με τα τρία κεφάλια του να σηματοδοτούνται φωτιστικά, το πράσινο για τη φύση και τη ζωή, το κόκκινο για το υποσυνείδητο και το μπλε για τον άλλο κόσμο.

Αποσπασματικές, κατακερματισμένες απόψεις, που ολοκληρώνονται κάποια στιγμή σ’ ένα ενιαίο φάσμα χρωμάτων που συμβολίζει την ενότητα και την κατανόηση. Ταυτόχρονα η ταινία που προβάλλεται και παρεμβαίνει, σπρώχνει και εξελίσσει την πυρετώδη σκηνική δράση, συμμετέχοντας σ’ αυτή την κινησιολογική «δίνη», σ’ αυτόν τον χορευτικό «τυφώνα».

Ο Edouard Lock εμβαθύνοντας στην ελληνική μυθολογία, δημιούργησε ένα εξαιρετικά περίτεχνο και πολύπλοκο μπαλέτο, με απίστευτα γρήγορες πιρουέτες, πουέντ – στιλέτα που στροβιλίζουν, εξαϋλώνοντας τους χορευτές μέσα σε μία χορευτική, ερωτική φρενίτιδα. Δομώντας μία ηλεκτρική εκκένωση, έναν χορογραφικό κυκλώνα, διασταυρώνοντας διάφορα σκηνικά είδη και τέχνες μέσα σ’ ένα κινηματογραφικό περιβάλλον, με προβολές, ζωντανή μουσική και εκπληκτικούς φωτισμούς.

Δημιούργησε έτσι, μία άκρως εντυπωσιακή, εκθαμβωτική, μεγαλοπρεπή παράσταση και στηριζόμενος πάνω απ’ όλα στο ταλέντο, την απαράμιλλη τεχνική και τη φημισμένη «ιλιγγιώδη ταχύτητα» της προικισμένης του ομάδας.

Εισιτήρια της παράστασης προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.