Αυλαία σηκώνει σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας Conn- x» που έρχεται ως αντίδοτο στην κατήφεια των ημερών που διανύουμε.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους «The artist», που θα προβληθεί στις αίθουσες «Αττικόν» και «Απόλλωνα».

Φέτος, εν μέσω ραγδαίων οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, οι «Νύχτες Πρεμιέρας Conn- x» έρχονται να προτείνουν ορισμένα από τα πιο επίκαιρα και καυτά πολιτιστικά θέματα της τρέχουσας διεθνούς κινηματογραφίας.

Συνολικά 175 ταινίες (120 μεγάλου μήκους και 55 μικρού μήκους), καθώς και κάποιες επαναληπτικές προβολές , ύστερα από απαίτηση του κοινού, αποτελούν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Για πρώτη φορά φέτος προστέθηκε ένας ακόμη κινηματογράφος για να φιλοξενήσει τον κινηματογραφικό θεσμό, εκτός από τις ήδη γνωστές αίθουσες (Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1 και 2), το Άστορ που βρίσκεται μέσα στη στοά της οδού Κοραή.

Δεκατέσσερις ταινίες, από διάφορες χώρες του κόσμου, συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τη Χρυσή Αθηνά. Ανάμεσά τους το «Ηφαίστειο» του Ρούναρ Ρούναρσον, το «Gandu» από την Ινδία, το «Υποβρύχιο» του Ρίτσαρντ Αγιάντ (μια ιστορία ενηλικίωσης από τη Βρετανία) και η «Μοσχαροκεφαλή» του Μίκαλε Ρόσκαμ, μια ιστορία εκδίκησης που αποκαλύπτει την ισχυρή μαφία εμπορίου αναβολικών.

Και φέτος όμως δεν θα λείψουν οι πρεμιέρες ελληνικών ταινιών, όπως «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, το «Fish n’ Chips» του Ηλία Δημητρίου, η «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, «Ο Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, η «Δεμένη κόκκινη κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους, το «4ever» του Γιώργου Πυρπασόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τις ταινίες που θα παιχτούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξεχωρίζουν: η ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ Βενετίας, το πολιτικό θρίλερ «Αι Ειδοί του Μαρτίου» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, «Ο κατακτητής» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ με θέμα τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η «Ύποπτη συνωμοσίας» σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το «Amador» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα με ηρωίδα μια νεαρή μετανάστρια από τη Βολιβία και το «Πρέπει να μιλήσυμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Λάιονελ Σράιβερ.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ακόμη, πλήθος αφιερωμάτων: στον Ιάπωνα κινηματογραφιστή Γιασούζο Μασουμούρα, πρωτοπόρο του ιαπωνικού νέου κύματος με περίπου 60 ταινίες στο ενεργητικό του, στον σπουδαίο Ολλανδό ντοκιμαντερίστα, Γιόχα φαν ντερ Κέεκεν για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, στη Νορβηγία, ενώ περιλαμβάνει και ταινίες που βασίζονται στα έργα του Κάφκα.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn- x ολοκληρώνονται την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου με την ταινία «Α Separation» του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί, που κέρδισε στο Φεστιβάλ Βερολίνου τη Χρυσή Άρκτο και την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος.