Η έξοδος για θέατρο με τα παιδιά, είναι μία συνήθεια που είχατε από όταν ήταν μικρά. Τι γίνεται, όμως, όταν μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία; Υπάρχουν παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τα έφηβα παιδιά σας;

Φέτος, στις σκηνές ανεβαίνουν πολύ αξιόλογα έργα που ενδείκνυνται και για έφηβους ή είναι για έφηβους. Έργα κλασικά, αλλά και σύγχρονα που «μιλάνε» στην Gen Z και θα τα βρείτε ενδιαφέροντα κι εσείς οι μεγάλοι.

«Ο θάνατος του εμποράκου» – θέατρο Ζίνα

Γραμμένο το 1949, το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ είναι μία από τις ιδανικές επιλογές για τους έφηβους. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης τον οποία συναντάμε στον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν, είναι μία αγαπημένη και οικεία τηλεοπτική φιγούρα για τα παιδιά, άρα και ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν σε επαφή με τον κορυφαίο Αμερικανό συγγραφέα.

Ο «Θάνατος του Εμποράκου» πραγματεύεται τη ζωή του Γουίλι Λόμαν, ενός πλανόδιου πωλητή, που ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εγκλωβισμένος από το αμερικάνικο όνειρο. Το δυσβάσταχτο κυνήγι της επιβίωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιτάσσει η άκρως καπιταλιστική κοινωνία, τον οδηγεί παραληρηματικά στη διάλυση ολόκληρης της ζωής του.

Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Φωτογραφίες: Κατερίνα Τσατσάνη
Διανομή
Γουίλι Λόμαν – Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Λίντα – Έφη Μουρίκη
Μπιφ – Κωνσταντίνος Γώγουλος
Χάπυ – Ρένος Ρώτας
Τσάρλι – Δημήτρης Γεροδήμος
Γυναίκα – Κατερίνα Μάντζιου
Χάουαρντ – Γιάννης Βαρβαρέσος
Σερβιτόρος – Θεοδόσης Τανής

Πρόγραμμα παραστάσεων
Τετάρτη 19:30 | Πέμπτη 20:00 | Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 και 21:00
Κυριακή 19:30

Θέατρο Ζίνα
Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Αθήνα

«Συρανό» – θεάτρο Αλκυονίς

O Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν στο θεάτρο Αλκυονίς. O κεντρικός ήρωας του έργου, ο ασυμβίβαστος ιππότης και ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ (Μιχάλης Σαράντης), είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη (Λένα Παπαληγούρα). Θεωρεί όμως πως εκείνη δεν θα αισθανθεί ποτέ το ίδιο, μιας και νιώθει άσχημος εξαιτίας της μεγάλης μύτης του, που αποτελεί χρόνια το αντικείμενο χλευασμού του.

Τη Ρωξάνη πολιορκεί και ο πλούσιος Κόμης Ντε Γκις (Νικόλας Χανακούλας). Εκείνη είναι ερωτευμένη με τον όμορφο Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια. Ο Συρανό συμφωνεί με τον Κριστιάν να γίνει η σκιά του, η φωνή και οι λέξεις του, ώστε να τον βοηθήσει να την κατακτήσει. Ουσιαστικά μ΄αυτόν τον τρόπο εκφράζει τα δικά του αισθήματα στην αγαπημένη του.

Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Εντμόν Ροστάν
Μετάφραση– Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Λένα Παπαληγούρα, Ιάσονας Παπαματθαίου, Νικόλας Χανακούλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Γιώργος Φασουλάς
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ημέρες και ώρες παράστασης:
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη: 20:00
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Κυριακή: 18:00

Θέατρο Αλκυονίς
Ιουλιανού 42, Αθήνα

«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» – θέατρο Βρετάνια

Το θρυλικό έργο του Τομ Σούλμαν που μεγάλωσε τη δική μας γενιά, μας συγκίνησε και μας έδειξε τον τρόπο να μην καταπιέζουμε τις επιθυμίες μας, δεν γίνεται να μην το συστήσουμε στα έφηβα παιδιά μας. Ο «κύκλος των χαμένων ποιητών» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βρετάνια, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του «οσκαρικού» συγγραφέα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κ .Πέρι. Μαζί τους – το πιο σημαντικό – οι μαθητές, ο πυρήνας δηλαδή του έργου που απαρτίζεται από έναν επίλεκτο θίασο ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς

«Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση, επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή»!

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Art work, φωτογραφίες, trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Σπύρος Τσεκούρας, Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Πάνος Κλάδης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη – Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 (λαϊκή), 21:00
Κυριακή:19:15

Θέατρο Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7, Αθήνα

«Το γάλα» – θέατρο Σταθμός

Το έργο – σταθμός του νεοελληνικού θεάτρου, που υπολογίζεται ότι έχουν δει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παραπάνω από 500.000 θεατές, επανήλθε στη σκηνή, είκοσι χρόνια από τη συγγραφή του και δέκα μετά το τελευταίο του ανέβασμα στο σανίδι. Μία συγκινητική παράσταση που αφηγείται μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία.

Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική ένωση και οι δυο της γιοι συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία όπου φωτίζεται δεξιοτεχνικά από τον συγγραφέα ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων και οι ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά κυρίως η αίσθηση που έχει κανείς πως όλα μέσα του μαλακώνουν και ζεσταίνονται, όταν σταματάει πια να κλαίει και να πονάει γιατί δέχεται την τροφή του. Αγαπιέται… Κι όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε νιώθει ξένος. Σαν πρόσφυγας ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Ξένες κι αυτές.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή – Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεύουν: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Σακκά, Μάνος Καρατζογιάννης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή, 21.00, Σάββατο και Κυριακή 18.15
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο)

«Φακντ-απ» – θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου

Ο Τάσος Ιορδανίδης συστήνει με το νέο έργο του που υπογράφει τη σκηνοθεσία η Θάλεια Ματίκα, επιχειρεί να «συνομιλήσει» με τους εφήβους όλων των ηλικιών.

Σκηνικός χώρος: μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων κάπου στο δυτικό κόσμο.
Ρόλοι: δύο εκπρόσωποι της γενιάς Ζ, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι.
Εκείνος είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Εκείνη τραγουδίστρια.
Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι και είναι «φακντ απ».
Από την άλλη «η ζωή είναι ωραία», όπως έχει πει κι ο Ρομπέρτο Μπενίνι.
Δύο νέοι που προσπαθούν να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθεια τους θα φτιάξουν μία δική τους πραγματικότητα. Για το τώρα και για το μετά. Για να γιατρέψουν αυτά που τους πονάνε.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Τάσος Ιορδανίδης
Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα
Πρωταγωνιστούν: Αφροδίτη Λιάντου, Διονύσης Παπανδρέου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:30
Διάρκεια: 90΄

Κατάλληλο για 12 ετών και άνω

Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου
28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα

«Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά» – Θέατρο Φούρνος

Η καλλιτεχνική ομάδα «Άλμπατρος» καταγγέλλει τον πόλεμο και όσα εξελίσσονται στην Παλαιστίνη με το έργο «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά». Μια αντιπολεμική διασκευή του γνωστού παραμυθιού «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carrol που λαμβάνει χώρα στις υπόγειες στοές τη Λωρίδας της Γάζας εν μέσω βομβαρδισμών. Η νεαρή Αλισά για να σωθεί και να βρει τον μπαμπά της καταλήγει εκεί, όπου ένας μαγικός αλλά και βίαιος κόσμος αποκαλύπτεται, σε «μια χώρα δίχως έδαφος και ουρανό». Και θα χρειαστεί να αναμετρηθεί με ολόκληρο τον παραλογισμό και τη φρίκη ενός πολέμου. . . Θα τα καταφέρει;

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκας
Φωτογραφιες: Βασίλης Γιαννόπουλος
Παίζουν:
Μαριλένα Μπαρταλούτσι
Μαριαλένα Γαριού
Γιάννης Κόκας
Δήμητρα Παπουρτζή
Μαρίνος Ορφανός

Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά άνω των 10 ετών.
Παραστάσεις: Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Διάρκεια: 75 λεπτά

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Anastasia, The Musical – θέατρο Παλλάς

Η συγκλονιστική ιστορία της πριγκίπισσας Αναστασίας, βασισμένη στην αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1997, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Παλλάς, με το θεατρόφιλο κοινό να αγκαλιάζει την παράσταση της Θέμιδας Μαρσέλλου

Η Anastasia the musical, είναι η συγκινητική ιστορία για ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας: τι συνέβη στη Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Ρομανόφ;

Εν μέσω της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης με το καθεστώς των Μπολσεβίκων να βρίσκεται σε άνοδο, η Άνια (Demy), βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική πρωτεύουσα, η Αγία Πετρούπολη, και αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι. Μαζί με τον πρώην αριστοκράτη, Βλαντ Πόποφ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) κι έναν τολμηρό απατεώνα, τον Ντιμίτρι (Ίαν Στρατής), που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Άνια για να ξεγελάσουν τη μοναδική εναπομείνασα Ρομανόφ, τη χήρα αυτοκράτειρα Μαρία (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), ώστε να πιστέψει ότι η Άνια είναι η χαμένη Αναστασία, δραπετεύουν στο Παρίσι.

Anastasia the musical

Ταυτότητα παράστασης
Πρωταγωνιστούν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Demy, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ίαν Στρατής, Βασίλης Αξιώτης, Κατερίνα Σούσουλα, Πάρις Παρασκευάδης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)
Θοδωρής Γιαννόπουλος, Ντόρα Γκέγκα, Μαρία Κοσμάτου, Πάνος Μαλακός, Κοσμάς Μεταξόπουλος, Άνθια Ξυδά, Στέργιος Περτσινίδης, Δανάη Τσούμου και η Θέμις Μαρσέλλου
Στο ρόλο της μικρής Αναστασίας: Αριάδνη Δρόσου & Αναστασία Τζουλάκη Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία- απόδοση κειμένου- στίχων: Θέμις Μαρσέλλου
Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Σάββατο 13 & 20 Ιαν. 16:00
Κυριακή 14 & 21 Ιαν. 12:00
Από 26 Ιανουαρίου
Παρασκευή & Σάββατο 20:30
Κυριακή 19:00

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα