Το BMW Group ξεκινά ένα μοναδικό project στο πλαίσιο του οποίου τα αυτοκίνητα θα ελίσσονται στους χώρους παραγωγής χωρίς να χρειάζεται οδηγός. Το project με την ονομασία Automated Driving In-Plant (Automatisiertes Fahren im Werk, AFW) υλοποιείται σε συνεργασία με δύο startups και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών logistics νέων οχημάτων σε εργοστάσια και κέντρα διανομής.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος AFW είναι τα οχήματα να κινούνται αυτόνομα στις περιοχές logistics και στην αίθουσα συναρμολόγησης – με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και χωρίς να χρειάζεται οδηγός. Για να συμβεί αυτό, το Group συνεργάζεται με την Seoul Robotics από τη Ν. Κορέα και την Embotech από την Ελβετία. Ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2022 στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί πρώτα σε δύο αυτοκίνητα που ενσωματώνουν πρωτοποριακές τεχνολογίες: τη νέα σειρά 7 και την αμιγώς ηλεκτρική i7.

Η αυτοματοποιημένη οδήγηση μέσα στο εργοστάσιο είναι ριζικά διαφορετική από την αυτόνομη οδήγηση για τους πελάτες. Δεν χρησιμοποιεί αισθητήρες στο όχημα. Στην πραγματικότητα, το αυτοκίνητο είναι λίγο πολύ «τυφλό» και οι αισθητήρες μέσω των οποίων ελίσσεται είναι ενσωματωμένοι κατά μήκος της διαδρομής μέσα στο εργοστάσιο. Το AFW βασίζεται σε δύο βασικές τεχνολογίες: μία υποδομή αισθητήρων που υποστηρίζει τον εντοπισμό του οχήματος και την ανίχνευση εμποδίων στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και ένα λογισμικό προγραμματισμού κίνησης, που μεταδίδει ελεγχόμενες εντολές στα οχήματα χωρίς οδηγό, μέσω κινητών επικοινωνιών.

Αρχικά, τα οχήματα θα κινούνται μόνο στην περιοχή συναρμολόγησης και μετά στους χώρους logistics. Βγαίνοντας από τη γραμμή παραγωγής, θα κινούνται αυτόνομα προς έναν χώρο στάθμευσης, έτοιμα για το προσεχές ταξίδι τους με τρένο ή νταλίκα. Ουσιαστικά, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα είναι σε θέση να κινηθούν ανεξάρτητα στην παραγωγή – δηλαδή μόλις μετά την πρώτη εκκίνηση του κινητήρα.

Το λογισμικό ανίχνευσης lidar της Seoul Robotics χρησιμοποιεί στατικούς αισθητήρες παρακολούθησης για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διδύμου (digital twin) του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης αντικειμένων και του εντοπισμού οχημάτων, ενώ το λογισμικό προγραμματισμού οδήγησης της Embotech κατευθύνει, φρενάρει, επιταχύνει και παρκάρει τα οχήματα χωρίς οδηγό. Οι διαδρομές υπολογίζονται σε πραγματικό χρόνο, και αντί να χρειάζεται εκπαίδευση ή προγραμματισμός για την τρέχουσα κατάσταση, κάθε όχημα μπορεί να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα στον περιβάλλοντα χώρο του.

Το πιλοτικό project θα τρέξει για αρκετούς μήνες και θα επεκταθεί περαιτέρω. Αρχικά, σε επιπλέον μοντέλα στο Εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, και αργότερα σε άλλα εργοστάσια.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.