Σημαντική μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων επιβατικών αυτοκινήτων κατά τον περασμένο Ιούνιο. Η αδυναμία των εισαγωγέων να εκτελέσουν τις παραγγελίες μείωσε κατά 20,1 % τις πωλήσεις συμπαρασύροντας σε πτώση και τον απολογισμό του Α΄εξαμήνου που βρίσκεται στο – 6,1% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Μεγάλη πτώση είχαν και οι πωλήσεις καινούριων λεωφορείων (Ιούνιος – 57,4% & εξάμηνο – 42,8%), παρά την εντυπωσιακή άνοδο του τουρισμού. Μικρότερη είναι η πτώση στα καινούρια φορτηγά που σε σύνολο εξαμήνου υπολείπονται κατά 7,9% σε σχέση με πέρσι, αλλά τον Ιούνιο σημείωσαν σημαντική αύξηση (17,8%).

Έτσι και με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο Ιούνιο και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Όσον αφορά τις κατηγορίες, η Β χάνει προς όφελος των Α (λιγότερο) και C, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει και η κατηγορία D, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στον πάτο. Φυσικά τα SUV μοντέλα κυριαρχούν όλων και αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά τους.

Στα κινητήρια συστήματα πάντως, οι θερμικοί κινητήρες έχασαν κι άλλο ποσοστό υπέρ –κυρίως- των υβριδικών, των plug-in και των αμιγώς ηλεκτρικών. Ποσοστά κερδίζει και το υγραέριο, αλλά το τελικό αποτύπωμα όλων αυτών στο περιβάλλον δεν δείχνει καθόλου αισιόδοξο.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές CO2 εξ αιτίας των μεταφορών στην ΕΕ, αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ η εντατική προσπάθεια μείωσης των δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. (αναμένεται μείωση κατά 22%, αντί του 90% που είναι ο στόχος για το 2050). Εδώ να σημειώσουμε ότι με βάση τους υπολογισμούς η εκπομπές CO2 στο περιβάλλον οφείλονται σε ποσοστό 25% στις μεταφορές, με τις οδικές μεταφορές να συνεισφέρουν κατά 70% (εκ των οποίων το 60% αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα).

Πάντως, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως τον Ιούνιο, έχει ως εξής:

Τέλος, σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε ως και τον Μάιο κινήθηκε πτωτικά ως εξής: