Πριν ακόμα κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους, η Skoda εμπλουτίζει τη γκάμα του Enyaq iV, του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού SUV, με μία δυναμική έκδοση, το Enyaq Sportline iV, ένα μοντέλο με έντονο σπορ χαρακτήρα, που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις χάρη στις ιδιαίτερες σχεδιαστικές πινελιές.

Το μαύρο χρώμα προσδίδει σπορ εμφάνιση τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και συνδυάζεται με μεγαλύτερες ζάντες αλουμινίου και σπορ χαμηλωμένο πλαίσιο, που συνολικά τονίζουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης. Σπορ καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα, δερμάτινο σπορ τιμόνι τριών ακτίνων και επένδυση από ανθρακονήματα, συμπληρώνουν στο εσωτερικό την, καλά μαντέψατε, σπορ αίσθηση και προδιαθέτουν ανάλογα.

Το Enyaq Sportline iV θα κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο της μάρκας που παράγει και τα απλά Enyaq iV. Πρόκειται για την μόνη γκάμα μοντέλων στην Ευρώπη που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του VW Group, που κατασκευάζεται εκτός Γερμανίας. Το μοντέλο διατίθεται σε τρεις εκδόσεις κινητήρα. Τόσο το Enyaq iV 60 με ισχύ 180 ίππων και μέγιστη ροπή 310 Nm όσο και το iV 80 με μπαταρία 82 kWh, ισχύ 204 ίππων και αυτονομία πάνω από 520 χλμ. (WLTP), διαθέτουν πίσω κίνηση.

Επίσης, το iV 80x με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες με συνδυασμένη ισχύ 265 ίππων και μέγιστη ροπή 425 Nm, είναι τετρακίνητο και θα είναι η τελευταία έκδοση που θα ολοκληρώσει την γκάμα αργότερα μέσα στο έτος.

Το Sportline iV έχει σπορ σασί, το οποίο διατίθεται ως στάνταρ και είναι χαμηλωμένο κατά 15 χιλ. μπροστά και 10 χιλ. πίσω. Η τελική ταχύτητα και για τις τρεις εκδόσεις κινητήρα είναι 160 χλμ./ώρα, για χάρη της αυτονομίας.

Οι σχεδιαστές της μάρκας «προίκισαν» το σπορ ηλεκτρικό όχημα με πολλές λεπτομέρειες σε μαύρο χρώμα που το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο δυναμικό.

Η εντυπωσιακή μάσκα, τα πλαίσια των παραθύρων, οι ράγες οροφής και ο διαχύτης στον πίσω προφυλακτήρα είναι μερικά μόνο από τα σημεία που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως και το logo της μάρκας, αλλά και τα σήματα στην πίσω πόρτα.

Οι στιβαρές πλευρικές ποδιές είναι βαμμένες στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ η μπροστινή ποδιά είναι σχεδιασμένη ειδικά για αυτήν την έκδοση και τα μπροστινά φτερά φέρουν τα διακριτικά Sportline. Την σπορ εμφάνιση ενισχύουν γυαλιστερές ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών Vega ή 21 ιντσών Betria.

Το Enyaq Sportline iV διαθέτει στάνταρ προβολείς LED Matrix. Κάθε μονάδα περιλαμβάνει 24 LED, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν ξεχωριστά και επιτρέπουν στον οδηγό να έχει την υψηλή ακτίνα ενεργή ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ενοχλεί άλλους χρήστες του δρόμου.

Με το λανσάρισμα του απλού Enyaq iV, η Τσέχικη μάρκα εισήγαγε μια νέα ιδέα για το εσωτερικό, τις Design Selections. Αυτές εμπνέονται από μοντέρνα περιβάλλοντα διαβίωσης και χρησιμοποιούν τέλεια συντονισμένα χρώματα και υλικά.

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων δημιούργησαν μια συγκεκριμένη επιλογή σχεδίασης για το σπορ Enyaq. Η ταπετσαρία και η επένδυση της οροφής είναι κυρίως μαύρες. Το ταμπλό έχει επένδυση από μαύρο συνθετικό δέρμα με γκρι αντιθέσεις και carbon λεπτομέρειες, οι οποίες κοσμούν και τις πόρτες ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι σχεδιασμένα και τα πατάκια.

Η Sportline Design Selections περιλαμβάνει επίσης αποκλειστικά μαύρα σπορ καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα. Αυτά είναι επικαλυμμένα με επένδυση μικροϊνών Suedia και διαθέτουν γκρι λεπτομέρειες.

Επίσης, το δερμάτινο σπορ πολυλειτουργικό τιμόνι τριών ακτίνων διατίθεται στάνταρ, ενώ η δερμάτινη στεφάνη του διαθέτει γκρι ραφές αντίθεσης και η κάτω ακτίνα φέρει το σήμα της έκδοσης. Τέλος, τα καλύμματα των πεντάλ με όψη αλουμινίου, ολοκληρώνουν τις Design Selection.

Το Enyaq iV αναμένεται στην Ελλάδα την άνοιξη, με προτεινόμενες τιμές λιανικής από 39.200 ευρώ, που με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» διαμορφώνεται στα 34.458 ευρώ.

Νίκος Τσάδαρης