Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι κάτι που απασχολεί νέους αλλά και έμπειρους οδηγούς εξίσου. Τους μεν πρώτους γιατί δεν είναι σίγουροι ποιες καλύψεις να επιλέξουν και τους δεύτερους γιατί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος των ασφαλίστρων, αλλά χωρίς να αφαιρέσουν παροχές που γνωρίζουν ότι χρειάζονται. Σήμερα, υπάρχουν λύσεις που μπορεί ο καθένας να προσαρμόσει στα μέτρα του, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη σχέση αξίας-τιμής.

Οικονομία vs. κάλυψης

Το αιώνιο άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και η ασφάλεια να μην καλύπτει μια ζημιά που ωστόσο συνέβη ενάντια σε κάθε πιθανότητα είναι που κάνει πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν ένα πλήρες πακέτο καλύψεων. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η επιλογή είναι ιδανική.

Πριν αποφασίσεις ποιο συμβόλαιο θα κάνεις, θα πρέπει να έχεις δει όλες τις προσφερόμενες επιλογές. Σύμφωνα με τον νόμο, η μόνη κάλυψη που είναι απαραίτητη να υπάρχει είναι η αστική ευθύνη προς τρίτους. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν προκαθορισμένα ασφαλιστικά πακέτα που περιλαμβάνουν κι άλλες καλύψεις.

Πολλοί οδηγοί προσανατολίζονται προς την πιο οικονομική λύση, η οποία όμως δεν είναι πάντα η πιο συμφέρουσα. Για παράδειγμα, αν το ασφαλιστήριο δεν περιλαμβάνει οδική βοήθεια, αλλά εσύ θέλεις να έχεις αυτήν την υπηρεσία, υπολόγισε πόσο επιπλέον κόστος θα έχεις σε σχέση με ένα συμβόλαιο που την περιλαμβάνει.

Τα πιο πλήρη πακέτα της αγοράς περιλαμβάνουν κάλυψη ενάντια σε εμπρησμό, ζημιά από ζώα, ακραία καιρικά φαινόμενα, πτώση αντικειμένων, κλοπή κ.λπ. Αν μένεις σε μεγάλο αστικό κέντρο και οι πιθανότητες να συναντήσεις κάποιο μεγαλόσωμο ζώο είναι ελάχιστες ή παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε κλειστό χώρο και δεν κινδυνεύεις από χαλαζόπτωση, τότε μπορείς να μειώσεις το κόστος των ασφαλίστρων σου αποεπιλέγοντας τις συγκεκριμένες καλύψεις.

Υπολογίζοντας τις καλύψεις που σε συμφέρουν

Μια άλλη μέθοδος για να αποφασίσει κανείς είναι κάνοντας την ερώτηση: «Αν συμβεί ένα ατύχημα με υπαιτιότητα δική μου, είμαι σε θέση να καλύψω το κόστος του μόνος μου;». Αν η απάντηση είναι «όχι», η επιλογή είναι προφανής. Αν η απάντηση είναι «ίσως», τότε ακολουθεί η ερώτηση: «αξίζει να το ρισκάρω για μερικά ευρώ λιγότερα τον χρόνο;». Ίσως και όχι.

Ένα όχημα που έχει κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του ή το κοντέρ του έχει γράψει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα ή έχει αρκετές φθορές, έχει ήδη χάσει πολλή από την αξία του, οπότε η ζυγαριά γέρνει υπέρ μιας πιο οικονομικής επιλογής στην ασφάλιση. Αν πάλι είναι αρκετά καινούριο ή ακόμη δεν έχει αποπληρωθεί, είναι καλύτερο να προτιμήσεις το πιο πλήρες πακέτο κάλυψης.

Ευελιξία επιλογών

Δεν δίνουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το συμβόλαιό σου ακριβώς όπως το θέλεις. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν κάποια προεπιλεγμένα πακέτα καλύψεων, άλλα με περισσότερες άλλα με λιγότερες, ανάμεσα στα οποία καλείσαι να επιλέξεις. Η Eurobank σε συνεργασία με την Eurolife ERB Ασφαλιστική διαφέρει ως προς αυτό, καθώς σου προσφέρει online ασφάλιση αυτοκινήτου που δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το ασφαλιστήριό σου προσθέτοντας και αφαιρώντας καλύψεις, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις πώς διαμορφώνεται το κόστος για κάθε μία ξεχωριστά.

Προεπιλεγμένη είναι η αστική ευθύνη, η βασική οδική βοήθεια και η φροντίδα ατυχήματος Auto Assist, ενώ στη διάθεσή σου υπάρχουν περισσότερες από δέκα ακόμη επιλογές, που καλύπτουν από κλοπή και φυσικές καταστροφές μέχρι νομική προστασία. Αλλάζεις τη διάρκεια του συμβολαίου, επιλέγεις καλύψεις και βλέπεις αμέσως το κόστος, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσεις κάποιον λογαριασμό και συμπληρώνοντας μόνο κάποια βασικά πεδία πληροφοριών. Στη συνέχεια, λαμβάνεις στο email σου την προσφορά, ώστε να έχεις χρόνο να το σκεφτείς με την ησυχία σου, και το πληρώνεις online όταν είσαι έτοιμος!

Επιπλέον εκπτώσεις

Η τιμή του ασφαλιστηρίου διαμορφώνεται από παράγοντες που δεν μπορείς να επηρεάσεις, όπως το ιστορικό ατυχημάτων, τη μάρκα, μοντέλο και έτος κατασκευής του οχήματος, καθώς και τη γεωγραφική τοποθεσία όπου κινείται. Όμως μπορείς να επωφεληθείς και επιπλέον έκπτωσης αν είσαι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος ΔΕΚΟ, ένστολος, αν έχεις τη μισθοδοσία σου στην Eurobank, αν έχεις δεύτερο αυτοκίνητο ασφαλισμένο στην Eurolife ERB Ασφαλιστική, αν είσαι πελάτης Vodafone.

Επιπλέον, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα €πιστροφή της Eurobank απολαμβάνουν 3% επιστροφή από την τιμή του συμβολαίου τους, εφόσον συνδέσουν με πάγια εντολή την εξόφληση των ασφαλίστρων, ενώ όλοι δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες και εκπτώσεις στον Όμιλο Ευρωκλινική για εκείνους και την οικογένειά τους.

Αξιόπιστοι συνεργάτες

Μια εταιρεία με παρουσία χρόνων αποτελεί εγγυημένη επιλογή πως αν κάτι συμβεί, θα μπορεί να σε καλύψει. Επίσης, η καλή εξυπηρέτηση είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για να ανανεώσει κανείς το συμβόλαιό του εκεί όπου παραμένει ευχαριστημένος. Η Eurolife ERB Ασφαλιστική μετρά πάνω από 19 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας, ενώ είναι θυγατρική του Ομίλου Eurobank, αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους και πιο αξιόπιστους ασφαλιστικούς ομίλους.

Προσοχή στον δρόμο!

Κι όμως, αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κανείς, καθώς σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου, θα κρατήσουν εσένα και τους γύρω σου ασφαλείς και προστατευμένους. Η προσεκτική και συνετή οδήγηση και η τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς μπορεί να σε προφυλάξει από πιθανά ατυχήματα. Καλό δρόμο!
Advertisement