Στις 7 Ιουνίου η γαλλική Γερουσία ψήφισε υπέρ ενός σχεδίου νόμου που καθιστά το παράνομο παρκάρισμα μη ποινικό παράπτωμα. Η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της είδησης είναι πως πρόκειται για θετική εξέλιξη. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Να γιατί.

Ως ποινικό αδίκημα το παράνομο παρκάρισμα τιμωρούνταν σε όλη τη Γαλλία με ένα γενικό πρόστιμο 17 ευρώ. Δηλαδή είτε παρκάρεις παράνομα στο Παρίσι, είτε στο πιο έρημο χωριό των Πυρηναίων, το πρόστιμο είναι παντού ίδιο, 17 ευρώ.

Με την αποποινικοποίηση όμως της παράβασης, ο καθορισμός της «ποινής» περνά στη δικαιοδοσία των δήμων και κοινοτήτων. Νομίζει κανείς, ειδικά όταν τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τόσο βαθιά στο «κόκκινο», πως το πρόστιμο θα μειωθεί; Σε καμία περίπτωση… Πολλοί μάλιστα προβλέπουν πως τα ευρώ του προστίμου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να γίνουν τριψήφια.

Ένα άλλο κακό είναι πως μέχρι σήμερα, όποιος θέλει να αμφισβητήσει το πρόστιμο για το παρκάρισμα, μπορεί να καταφύγει σε ειδική υπηρεσία της Τροχαίας. Με την ενεργοποίηση του νέου νόμου όμως θα πρέπει να απευθυνθεί στην ίδια αρχή που του επέβαλε το πρόστιμο, δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πόσο πιθανόν όμως είναι να αναιρέσει ο δήμος το πρόστιμο που ο ίδιος επέβαλε; Τελείως απίθανο…

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στις αντιδράσεις των διάφορων λόμπι που σχετίζονται με το αυτοκίνητο. Τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει πως αν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί και από το γαλλικό Κοινοβούλιο (όπως πρέπει, προκειμένου να ισχύσει), τότε θα καταφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να το ακυρώσουν…