Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), ο οποίος ελέγχει συστηματικά την ασφάλεια που προσφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, έδωσε τη μέγιστη βαθμολογία των 5 Αστέρων στο νέο DS 3 Crossback, που είναι εξοπλισμένο από τη βασική του έκδοση με το Safety Pack (περιλαμβάνει το Active Safety Brake – το Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος).

Χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες που είναι πρωτοποριακές για την κατηγορία, το γαλλικό μοντέλο πέτυχε την ανώτατη βαθμολογία και στους 4 τομείς που ελέγχει το Euro NCAP: Προστασία ενήλικων επιβατών, προστασία παιδιών στην καμπίνα, προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου (δικυκλιστές, ποδηλάτες, πεζοί), καθώς και συστήματα ασφαλείας για την υποβοήθηση του οδηγού.

Από το σύστημα αξιολόγησης του Euro NCAP, που αναθεωρήθηκε το 2018, η βαθμολογία που προκύπτει για το DS 3 Crossback, καθιστά το νέο SUV της DS Automobiles σημείο αναφοράς στην κατηγορία του.

Το πολυτελές SUV με την συγχρονη τεχνολογία και το γαλλικό στυλ, πέρασε από τις δοκιμασίες του Euro NCAP με απόλυτη επιτυχία. Με πρωτοποριακά στοιχεία εξοπλισμού, κατάφερε να σημειώσει βαθμολογίες – ρεκόρ στις κατηγορίες που εξετάζει ο Οργανισμός Euro NCAP από το 2018 και εντεύθεν. Είναι το μοναδικό Premium B-SUV μοντέλο που σημείωσε 96% στη βαθμολογία για την προστασία των ενήλικων επιβατών, 86% για την προστασία των παιδιών στην καμπίνα του και 76%  για την προστασία των υπολοίπων χρηστών του δρόμου. Αξίζει να σημειώσουμε, πως το 96% για τους ενήλικους επιβάτες, είναι η υψηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί για Γαλλικό αυτοκίνητο ανεξαρτήτου κατηγορίας.

Ο Ανεξάρτητος Οργανισμός Euro NCAP διεξάγει μια σειρά από δοκιμές πρόσκρουσης (crash tests) με ταχύτητες έως τα 64 χλμ./ώρα, προκειμένου να αναγνωριστεί το επίπεδο της ασφάλειας που προσφέρει το κάθε αυτοκίνητο, ελέγχοντας τις καταγραφές των αισθητήρων που φέρουν τα ανδρείκελα (crash test dummies) που χρησιμοποιούνται σε αυτές. Τα συστήματα υποβοήθησης, εξετάζονται με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων διαδικασιών που προσομοιώνουν την ύπαρξη αλλά και τη συμπεριφορά άλλων χρηστών του δρόμου.

Νίκος Τσάδαρης