Με έξυπνες στιλιστικές αλλαγές, εκτεταμένη γκάμα καινοτόμων στοιχείων εξοπλισμού και τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες λειτουργίας και συνδεσιμότητας, το νέο Mini Clubman αποτελεί μία κομψή, εξατομικευμένη πρόταση στην πολυτελή compact κατηγορία.

Συνδυάζοντας τη χαρακτηριστική διασκεδαστική οδήγηση της Mini με υψηλή χρηστικότητα για καθημερινές διαδρομές και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, το ευπροσάρμοστο 5θέσιο μοντέλο ανανεώνεται με φρέσκα χαρακτηριστικά στο εξωτερικό και το εσωτερικό του. Οι τελευταίες αναβαθμίσεις της γκάμας ψηφιακών υπηρεσιών Mini Connected υπογραμμίζουν τον μοντέρνο χαρακτήρα του νέου Clubman. Επίσης, ελκυστικές προσθήκες στο πρόγραμμα προαιρετικού εξοπλισμού και γνήσια αξεσουάρ, προσφέρουν περαιτέρω δυνατότητες εξατομίκευσης.

Οδηγική άνεση, ευρυχωρία και προσαρμοστικότητα αποτελούν γενικά χαρακτηριστικά του νέου Clubman. Η σύγχρονη εκδοχή της κλασικής φιλοσοφίας shooting brake καθιερώνει ένα ιδιαίτερο στυλ στην compact κατηγορία. Τέσσερις πλαϊνές πόρτες και πέντε καθίσματα σε συνδυασμό με έναν ευπροσάρμοστο χώρο αποσκευών πίσω από τη διαιρούμενη πόρτα στο πίσω τμήμα εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και άριστη αξιοποίηση χώρου.

Τη γνώριμη ευελιξία της Mini εγγυάται η γκάμα σύγχρονων κινητήρων και η τεχνολογία ανάρτησης υψηλής ποιότητας του νέου Clubman. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από τρεις βενζινοκινητήρες και τρεις diesel, που αποδίδουν από 102 έως 192 ίππους. Εάν το επιθυμούν μπορούν επίσης να συνδυάζουν το σύστημα τετρακίνησης ALL4 με τους ισχυρότερους κινητήρες βενζίνης και diesel. Στην οικογένεια του μοντέλου θα προστεθεί αργότερα η νέα έκδοση του σπορ Mini John Cooper Works Clubman.

Tα κυριότερα χαρακτηριστικά, είναι.

  • Νέας σχεδίασης μάσκα.
  • Προβολείς LED με λειτουργία Matrix για τη μεγάλη σκάλα.
  • Νέοι προβολείς ομίχλης LED με δακτύλιο φώτων ημέρας.
  • Πίσω φώτα LED στάνταρ, προαιρετικά σε σχέδιο Union Jack.
  • Νέα χρώματα αμαξώματος, νέα έκδοση εξωτερικού Piano Black.
  • Νέες ζάντες αλουμινίου.
  • Σπορ ανάρτηση με όχημα χαμηλωμένο κατά 10 χλστ.
  • Νέα γκάμα δερμάτινων επενδύσεων και επιφανειών εσωτερικού.
  • Νέο πρόγραμμα εξοπλισμού Mini Yours.
  • Mini Connected με νέες λειτουργίες.
  • Εκτεταμένη γκάμα Γνήσιων Αξεσουάρ.

Σχεδίαση

Η σχεδίαση αμαξώματος του νέου Clubman είναι κομψή και εξατομικευμένη και αποκλειστική, ενώ οι δύο πίσω πόρτες το καθιστούν το μοναδικό μοντέλο στην compact κατηγορία που προσφέρει έξι πόρτες, σε συνδυασμό με εξαιρετική μεταβλητότητα, καθώς ο χώρος αποσκευών μπορεί να αυξηθεί από 360 στα 1 250 λίτρα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η χαρακτηριστική φυσιογνωμία του νέου Clubman είναι επίσης αποτέλεσμα της νέας σχεδίασης των στρογγυλών προβολέων. Νέα στοιχεία είναι οι μονάδες LED για τη μεσαία και μεγάλη σκάλα, που παράγουν αυξημένη φωτεινότητα, και ένα προστατευτικό που επίσης έχει μαύρο φινίρισμα. Επιπλέον, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς LED περιλαμβάνουν τώρα μία αυτόματη επιλογή δέσμης μεγάλης σκάλας. Η τεχνολογία Matrix για τη μεγάλη σκάλα επιτρέπει την αύξηση της ορατότητας χωρίς αυτό να ενοχλεί τους υπόλοιπους οδηγούς.

Προβολείς ομίχλης LED διατίθενται προαιρετικά και παίρνουν τη θέση των στάνταρ φώτων στάθμευσης, ενώ προσφέρουν μία πρόσθετη λειτουργία φώτων στάθμευσης μέσω μιας λυχνίας LED.

Επίσης, το νέο Clubman εφοδιάζεται τώρα στάνταρ με πίσω φώτα LED.

Στους υπό επιλογή χρωματικούς συνδυασμούς, προσφέρονται τρεις νέες προτάσεις (Indian Summer Red metallic, British Racing Green metallic ή MINI Yours Enigmatic Black metallic). Εναλλακτικά, αντί της απόχρωσης του αμαξώματος, η οροφή και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών μπορούν να βάφονται σε μαύρο, λευκό ή ασημί.

Ανάλογα με την έκδοση, το νέο Clubman εφοδιάζεται στάνταρ με ζάντες αλουμινίου διατάσεων 16” ή 17”. Προαιρετικά, οι ζάντες αλουμινίου διατίθενται σε διαστάσεις 18” και 19”. Μία νέα προσθήκη στη γκάμα είναι οι ζάντες αλουμινίου 18” στις εκδόσεις Multiray Spoke 2-tone και Mini Yours British Spoke 2-tone, μαζί με τις ζάντες αλουμινίου 19” της έκδοσης John Cooper Works Circuit Spoke 2-tone.

Ένα ακόμα στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού είναι η σπορ ανάρτηση χαμηλωμένη κατά 10 χλστ., ενώ προαιρετικά διατίθεται σύστημα προσαρμοζόμενης ανάρτησης, που προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο χαρακτηριστικών καμπυλών για το σετάρισμα των αποσβεστήρων μέσω των προαιρετικών προφίλ οδήγησης. Ανάλογα με την οδηγική κατάσταση, η απόκριση κάθε αποσβεστήρα μπορεί να προσαρμόζεται με κριτήριο την άνεση, την αμεσότητα ή τη σπορ συμπεριφορά.

Έξι κινητήρες & σύστημα τετρακίνησης ALL 4 (προαιρετικά)

Η γκάμα κινητήρων για το νέο Clubman περιλαμβάνει δύο 3κύλινδρους και έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα μαζί με έναν 3κύλινδρο και δύο 4κύλινδρους diesel, οι οποίοι υιοθετούν την τελευταία γενιά της τεχνολογίας TwinPower Turbo. Αργότερα, στην οικογένεια μοντέλων θα προστεθεί το νέο John Cooper Works Clubman που θα εφοδιάζεται στάνταρ με το σύστημα τετρακίνησης ALL4.

Εναλλακτικά, αντί της μετάδοσης κίνησης στους εμπρός τροχούς, το σύστημα ALL4 διατίθεται προαιρετικά για τις δύο ισχυρότερες εκδόσεις του μοντέλου, τα Cooper S και Cooper SD. Με ένα γρήγορο και ακριβή ηλεκτρονικό έλεγχο, το σύστημα αυτό εξασφαλίζει μεταβλητή κατανομή ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών ανάλογα με τις συνθήκες.

Αντί του στάνταρ 6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου, ένα 7τάχυτο κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη διατίθεται προαιρετικά για το One Clubman, το Cooper Clubman, το Cooper S Clubman και το One D Clubman. Ένα 7τάχυτο, σπορ κιβώτιο Steptronic διατίθεται επίσης προαιρετικά για το Cooper S Clubman. Το Cooper D Clubman, προαιρετικά, εφοδιάζεται με 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic, που αποτελεί στάνταρ χαρακτηριστικό των Cooper S Clubman ALL4, Cooper SD Clubman και Cooper SD Clubman ALL4, ενώ προαιρετικά, στο καθένα από αυτά τα μοντέλα, τη θέση του μπορεί να πάρει ένα 8τάχυτο σπορ κιβώτιο Steptronic.

Την εποχή που θα λανσαριστεί στην αγορά, το Mini Clubman θα διατίθεται σε οκτώ διαφορετικές εκδόσεις.

Εξοπλισμός

Η στάνταρ γκάμα εξοπλισμού του νέου Clubman περιλαμβάνει ένα ηχοσύστημα με έξι ηχεία και θύρα USB. Αυτό επιτρέπει τη χρήση audio streaming μέσω μιας σύνδεσης Bluetooth. Υπάρχει επίσης hands-free εγκατάσταση τηλεφώνου με διεπαφή USB. Το στάνταρ λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη 6,5” στο κεντρικό όργανο και Mini Controller στην κεντρική κονσόλα. Η επιλογή Connected Media περιλαμβάνει Radio Mini Visual Boost και έγχρωμη οθόνη 6,5” με λειτουργία αφής και νέας σχεδίασης γραφικές ενδείξεις. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα χρήσης πολυάριθμων διαδικτυακών υπηρεσιών Mini Connected.

Ο προαιρετικός εξοπλισμός Connected Navigation παρέχει μία σειρά πρόσθετων λειτουργιών infotainment και ένα πρακτικό σύστημα καθοδήγησης διαδρομής. Το σύστημα πλοήγησης προσφέρει απεικόνιση χάρτη υπό διάφορες προοπτικές στην έγχρωμη οθόνη 6,5”. Από την άλλη, τα βασικά χαρακτηριστικά του προαιρετικού συστήματος Connected Navigation Plus είναι μία έγχρωμη οθόνη 8,8” (που επίσης επιτρέπει λειτουργία διαιρούμενης οθόνης) και το Mini Touch Controller. Η επιλογή αυτή περιλαμβάνει ασύρματη φόρτιση για συμβατά κινητά τηλέφωνα και μία δεύτερη θύρα USB.

Συνδεσιμότητα

Το νέο Clubman εφοδιάζεται με κάρτα SIM που είναι μόνιμα τοποθετημένη στο αυτοκίνητο και πληροί το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας 4G. Αυτό σημαίνει ότι διατίθεται λειτουργία Intelligent Emergency Call με αυτόματη ανίχνευση θέσης οχήματος και σοβαρότητας ατυχήματος, καθώς και Mini TeleServices. Σε συνδυασμό με τις επιλογές Connected Navigation και Connected Navigation Plus, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία Real Time Traffic Information με δελτία κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, ο προσωπικός βοηθός – Concierge Service, η ιντερνετική πλατφόρμα Online και η συμβατότητα Apple CarPlay. Η σύνδεση κινητού τηλεφώνου παρέχει αυτόματη ενημέρωση χαρτών πλοήγησης του οχήματος.

Επιπλέον, η τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής Connected App προσφέρει μία ευρεία γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών που επιτρέπουν την ομαλή ενσωμάτωση του προγραμματισμού μετακινήσεων στην καθημερινή ψηφιακή ρουτίνα.

Περιλαμβάνονται: δυνατότητα αποστολής προορισμών πλοήγησης από το smartphone στο όχημα, λήψη πληροφοριών ως προς την ιδανική ώρα αναχώρησης, και Απομακρυσμένες Υπηρεσίες (Remote Services) που επιτρέπουν στον οδηγό να βλέπει όχι μόνο τη θέση αλλά και άλλες λεπτομέρειες κατάστασης του οχήματος στην ψηφιακή συσκευή του  (όπως π.χ. τη στάθμη καυσίμου), αλλά και να ενεργοποιεί το σινιάλο προβολέων, την κόρνα, τη λειτουργία εξαερισμού και το κλείδωμα/ξεκλείδωμα θυρών.

Εξατομίκευση

Ελκυστικές νέες προτάσεις διατίθενται επίσης στο πλαίσιο της εκτενούς γκάμας Γνήσιων Αξεσουάρ Mini.

Αυτές οι επιλογές που τοποθετούνται μεμονωμένα (retrofit), επιτρέπουν την προσαρμογή της λειτουργικότητας, της άνεσης, της διασκεδαστικής οδήγησης και του εξατομικευμένου στυλ με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στις προσωπικές προτιμήσεις των πελατών του νέου Clubman.

Οι τελευταίες προσθήκες στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν πλευρικούς αεραγωγούς, καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών και σχέδιο οροφής Night Jack, με το γραφικό της Βρετανικής σημαίας σε ένα εντυπωσιακό μαύρο και γκρι φινίρισμα. Επιπλέον, επιλεγμένα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά σε λαμπερό Piano Black χαρίζουν στο νέο Clubman διακριτική, σπορ εμφάνιση. Αυτό το jet black φινίρισμα προσφέρεται για τα λογότυπα “Clubman” και “Cooper S” και για τα λογότυπα Mini στο καπό και το πίσω τμήμα.

Νίκος Τσάδαρης