Το «απόλυτο βιολογικό καύσιμο» στην αυτοκίνηση

Οι προοπτικές στην Ελλάδα για τη χρήση του κραμβέλαιου


AUTO
12:18
18/01/2013
Το «απόλυτο βιολογικό καύσιμο» στην αυτοκίνηση
3
loading

Εξοικονόμηση μέχρι και 40% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης μπορούν να πετύχουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με τη χρήση του κραμβέλαιου, που αποτελεί, ωστόσο, προς το παρόν «terra incognita» για την πλειοψηφία των οδηγών. Κι αυτό γιατί η σχετική τεχνολογία μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένη στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι και στην Ελλάδα.

«Η χρήση του κραμβέλαιου στο εξωτερικό εφαρμόζεται στην αυτοκίνηση εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά και δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές» εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής εκμετάλλευσης του τομέα βιοκαυσίμων ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας Χάρης Ανδριανός.

Σήμερα, στα διυλιστήρια πραγματοποιείται μίξη πετρελαίου κίνησης με τουλάχιστον 5% ποσοστό μίγματος βιοντίζελ, ενώ τα επόμενα χρόνια αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με σκοπό να μειωθούν αισθητά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Σε χώρες της Σκανδιναβίας, σήμερα, υπάρχουν επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνται ακόμη και με 85% βιοκαύσιμα και μόλις 15% βενζίνη ή πετρέλαιο. Όμως, εκεί η τεχνολογία των αυτοκινήτων τους είναι προηγμένη και η εφαρμογή της τεχνολογίας ξεκίνησε από το 1978. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά και θεωρώ ότι πρέπει να περάσουν 8-10 χρόνια για να πούμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην χώρα μας κάτι παρόμοιο» αναφέρει ο Έλληνας πρωταθλητής ράλι και γνώστης της τεχνολογίας των βιοκαυσίμων Δημήτρης Μανωλόπουλος.

«Φυσικά - προσθέτει -δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία, θα πρέπει τα αυτοκίνητα να είναι σύγχρονης τεχνολογίας (Euro 5 ή 6). Στην Ελλάδα, ο στόλος μας είναι παλιός και με αυτή την οικονομική κρίση είναι αμφίβολο αν ο Έλληνας μπορεί να αντικαταστήσει το αυτοκίνητό του με κάποιο σύγχρονο, όπως γίνεται στην Ευρώπη».

Το λάδι της ελαιοκράμβης έχει υψηλότερη απόδοση και δεν προκαλεί φθορά στον κινητήρα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι εκπέμπονται χαμηλότεροι ρύποι ακόμα και από το ελάχιστο των προδιαγραφών της ΕΕ. Το συγκεκριμένο φυτό πολλαπλασιάζεται με σπόρο θεωρητικά στις κρύες περιοχές της Ελλάδας.

Μετά την εξαγωγή του ελαίου, το υπόλειμμά του από τον σπόρο χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή, αφού είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Την καινοτόμο ιδέα για αποκλειστική κίνηση του οχήματος με κραμβέλαιο μπορεί ο καθένας να την εκμεταλλευτεί στον κινητήρα του με την προσθήκη ενός μικρού εξαρτήματος- καταλύτη που παρεμβάλλεται στο κύκλωμα μεταξύ του ρεζερβουάρ και της αντλίας και εφαρμόζεται ακριβώς πριν από την αντλία.

Μέσα από αυτόν τον καταλύτη, που βελτιώνει τη δομή των μορίων του καυσίμου, διέρχεται το καύσιμο προτού προωθηθεί στον κινητήρα βοηθώντας την πληρέστερη καύση του. Ύστερα από αυτή την παρέμβαση, ο κινητήρας μπορεί να καίει 100% κραμβέλαιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar megaloagroths

  το καλυτερο ειναι ο ηλιανθος για αυτο και στην ελλαδα σπερνονται καπου 700.000 στρεμματα ενω με ελαιοκραμβη καπου 50.000
  αλλα ακομη και ο ηλιανθος αν δεν επιδοτηθει ειναι ασυμφορος για καλλιεργεια με τις τωρινες τιμες συμβολαιων, οποτε τζαμπα συζηταμε

 2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ !! ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ ΠΙΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!

 3. avatar ΣΩΚΡΑΤΗΣ

  Μια ζωή πίσω από τους άλλους θα βρισκόμαστε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει