Εντυπωσιακή είναι –όπως αναμενόταν άλλωστε η παρουσία της Mercedes-Benz, στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Η γερμανική μάρκα αποκάλυψε στο κοινό πέντε παγκόσμιες πρεμιέρες και τα επόμενα βήματά της στην ηλεκτροκίνηση.

Βασικό έκθεμα του περιπτέρου με σήμα το αστέρι είναι η νέα CLA Shooting Brake, έχοντας δίπλα της το ηλεκτρικό Concept EQV, που δείχνει την μετακίνηση του αύριο από την οπτική σκοπιά της Mercedes.

Μαζί τους η νέα V-Class σε πρώτη δημόσια εμφάνιση, η φρέσκια Mercedes GLC, η AMG GLE 53 4MATIC + και η AMG GT R Roadster.

CLA Shooting Brake 

Είναι –μπορούμε να πούμε- η station wagon έκδοση της σειράς CLA Coupe, με μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Το υπερσύγχρονο εσωτερικό κερδίζει ακόμα και τον πλέον «τεχνοφρίκ» υποψήφιο αγοραστή, ενώ το κινητήριο σύνολο είναι ο 4κύλινδρος κινητήρας βενζίνης της CLA 250 με ισχύ 225 ίππων και ροπή 350 Nm. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7G-DCT. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που θα γίνει το λανσάρισμα του μοντέλου στις αγορές (θα κατασκευάζεται στην Ουγγαρία), θα διατίθεται μεγάλη γκάμα πετρελαιοκινητήρων και βενζινοκινητήρων, κίνηση μόνο εμπρός ή 4Matic και κιβώτια χειροκίνητα ή διπλού συμπλέκτη.

Concept EQV

Το πρώτο van στην premium κατηγορία, με μπαταρία, ακούσει στο όνομα Concept EQV και πρόκειται για ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που συνδυάζει υψηλού επιπέδου μεταφορικές ικανότητες με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Έχει αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα, ενώ σε ταχυφορτιστή μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να αποκτήσει αυτονομία 100 χιλιομέτρων.

Το ηλεκτρικό αυτό van έχει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης (έξη, επτά, ή οκτώ καθίσματα) και καλύπτει μεγάλο φάσμα ιδιωτικών ή εταιρικών χρήσεων.

Mercedes V-Class

Πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο και εκτίθεται στην Γενεύη με τον 4κύλινδρο κινητήρα πετρελαιοκινητήρα OM 654 σε διάφορες εκδόσεις ιπποδύναμης. Πρόκειται για την νέα V-Class που για πρώτη φορά διαθέτει αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC και Active Brake Assist.

Mercedes-Benz GLC

Στη Γενεύη και η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας GLC. Με δυναμική εκτός δρόμου εμφάνιση και πολυτελές εσωτερικό, ξεχωρίζει με την ποιότητα κατασκευής και το σύστημα ψυχαγωγίας με έγχρωμη οθόνη αφής. Το σύστημα MBUX-Infotainment διαθέτει μεγάλη γκάμα διαισθητικών και πολύπλευρων λειτουργιών όπως βελτιωμένο φωνητικό έλεγχο και αναγνώριση χειρονομιών του οδηγού και συνοδηγού

Το μοντέλο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του 2019, με νέους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, ενώ αργότερα θα προκύψει ηλεκτροκίνητη παραλλαγή plug-in υβριδική.

GLE by AMG

Η AMG παρουσιάσει την βελτιωμένη έκδοση της νέας γενιάς GLE, με τον διακριτικό τίτλο GLE 53 4MATIC +. Ο 3λιτρος 6κύλινδρος κινητήρας απόδοσης 435 ίππων, συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων και διαθέτει ειδικά προγράμματα χαρτογράφησης (AMG και AMG Active Ride Control). Ο κινητήρας αυτός εκκινεί με γεννήτρια EQ Boost, που προσφέρει επιπλέον ισχύ 22 ίππων και ροπή 25,5 χγρμ για μικρά χρονικά διαστήματα.

AMG GT R Roadster

Η ελευθερία που προσφέρει ένα κάμπριο, συνδυάζεται με εντυπωσιακές επιδόσεις στο Mercedes-AMG GT R Roadster.

Με κινητήρα V8 biturbo 585 ίππων, ρυθμιζόμενη ανάρτηση με ενεργό οπίσθιο τροχό, ενεργή αεροδυναμική και ελαφρύ σχεδιασμό, το ξεχωριστό αυτό ανοικτό σπορ μοντέλο, διατίθεται για ελάχιστους έχοντες και κατέχοντες.

Τέλος, στην Γενεύη η Mercedes παρουσίασε την Formula E (θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα ηλεκτρικών μονοθεσίων 2019/2020), όπως επίσης και τέσσερα ειδικά μοντέλα: το SLC 300, το AMG S 65, το SL 500 Grand Edition και το CLA 200 Edition 1.

Νίκος Τσάδαρης