H Volvo περιγράφει το όραμα της αλλά και το στόχο που επιθυμεί να εκπληρώσει μέχρι το 2020, ώστε να μην υπάρχει κανένας νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος από ατύχημα με αυτοκίνητο Volvo.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των τεχνολογικών καινοτομιών (Volvo Vision 2020) που εξελίσσει η σουηδική εταιρεία, με τις νέες αυτές τεχνολογίες να εστιάζουν στον τρόπο συμπεριφοράς του οδηγού στις σημερινές κυκλοφοριακές συνθήκες. Η έρευνα της Volvo εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς: ασφαλής διατήρηση της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας, αποφυγή των ατυχημάτων σε διασταυρώσεις, αποφυγή της σύγκρουσης με ζώα.
Ας προβούμε λοιπόν σε μια μικρή ανάλυση των παραπάνω.

Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης σε συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου

Το Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στην επιλεγμένη λωρίδα κυκλοφορίας και να ακολουθεί τη ροή της κυκλοφορίας όταν δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα. Μια πρώτη γεύση εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος έχουμε πάρει στο φρέσκο Volvo V40. Το εν λόγω σύστημα βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα που επιθυμεί, ενώ εφαρμόζεται μια επιπλέον λειτουργία, αυτή της κατευθυντικότητας του τιμονιού, με απώτερο σκοπό την διατήρηση του αυτοκινήτου ανάμεσα στις διαχωριστικές λωρίδες κυκλοφορίας. Η παράμετρος αυτή του συστήματος, είναι ενεργή σε ταχύτητες που κυμαίνονται από τα 65 χλμ./ώρα και μέχρι τα 200 χλμ/ώρα.

Συστήματα Υποστήριξης σε Διασταυρώσεις

Είναι γεγονός πως, οι διασταυρώσεις αποτελούν σπαζοκεφαλιά για τους οδηγούς και ανήκουν στα πλέον περίπλοκα κομμάτια στις μοντέρνες κυκλοφορικές συνθήκες. Από τη στιγμή που πάρα πολλοί οδηγοί διασταυρώνουν τις πορείες τους ταυτόχρονα και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν αρκεί παρά ένα μικρό λάθος για να προκληθεί σοβαρό ατύχημα. Το συγκεκριμένο σύστημα υποστήριξης αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό και στη συνέχεια, και μόνο όταν χρειαστεί (όταν διαπιστώσει διασταυρούμενο αυτοκίνητο), φρενάρει. Υπάρχουν προηγμένοι αισθητήρες οι οποίοι «σκανάρουν» διαρκώς τη κυκλοφορία και στην περίπτωση που καταγράψουν μια επικίνδυνη κατάσταση, δίνουν ακαριαία εντολή και επεμβαίνει το σύστημα, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση.

Σύστημα Εντοπισμού Ζώων

Εξίσου επικίνδυνα όμως είναι τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ζώα. Σύμφωνα με τη Volvo, στον Καναδά καταγράφονται 40.000 τέτοια ατυχήματα ανά έτος, ενώ στη Σουηδία το 2010, σημειώθηκαν 47.000 συγκρούσεις αυτοκινήτων με ζώα. Πάνω σε αυτή τη δομή εξελίχθηκε το σύστημα εντοπισμού ζώων, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του συστήματος Ανίχνευσης Πεζών. Το σύστημα αυτό διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων και χάρη σε αυτή τη βάση υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του σωματότυπου κάθε ζώου, ενώ το R&D τμήμα της Volvo έχει καταφέρει να μειώσει αρκετά το χρόνο αντίδρασης του συστήματος, από τη στιγμή που θα εντοπίσει κάποιο ζώο στο δρόμο!

Πηγή: autotriti.gr