Ο 35χρονος Chris Todd προσπάθησε να «περπατήσει» τα 106 χιλιόμετρα (66 μίλια) ανοικτής θάλασσας μέσα σε έναν γιγάντιο τροχό όμοιο με εκείνο που γυμνάζει και διασκεδάζει τα …χάμστερ.

Η σχεδία ονομάστηκε Tredalo και ατυχώς το πλάνο δεν πήγε όπως αναμενόταν. Στόχος ήταν να διασχίσει την θάλασσα που χωρίζει την Ουαλία απ’ όπου ξεκίνησε, με τις ανατολικές ακτές της Ιρλανδίας, νότια του Δουβλίνου, όπου ήθελε να φτάσει.

Κακές καιρικές συνθήκες όμως ανάγκασαν τον Todd να ακυρώσει την αποστολή. Μετά από οκτώμιση ώρες και ενώ είχε καλύψει τα 42 χιλιόμετρα (26 μίλια) της απόστασης, διαπίστωσε προβλήματα στο πηδάλιο, εξ αιτίας της θαλασσοταραχής.

«Έβλεπα την άχλη των φώτων που φώτιζαν τα σύννεφα πάνω από την Ιρλανδία» είπε ο Todd. «Παρότι ο τροχός συμπεριφερόταν καλά ακόμη και με μεγαλύτερα κύματα απ’ ότι περίμενα, ξεπεράστηκαν τα όρια αντοχής των πηδαλίων. Παλεύοντας με τη δύναμη των κυμάτων, που πλαγιοκοπούσαν διαρκώς το σκάφος, δεν άντεξαν και το ένα μετά το άλλο έσπασαν».

Ευτυχώς για τον Todd, το σκάφος που τον συνόδευε στο εγχείρημα τον περισυνέλλεξε και κανείς δεν έπαθε το παραμικρό από την παράτολμη πρόκληση. Το πλήρωμα έδεσε και προσπάθησε να ρυμουλκήσει το Tredalo πίσω στην ακτή, όμως οι άσχημες συνθήκες έσπασαν σταδιακά το κατασκεύασμα μέχρι που πάρθηκε η απόφαση να το αφήσουν να καταλήξει στην τελευταία του κατοικία, στο βυθό της θάλασσας.

Ο Todd είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την απόπειρά του για να αντλήσει δωρεές για τον Σύνδεσμο Τυφλών του Wiltshire και το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Ναυαγοσωστικής. Η αποστολή του θα τον έκανε να περπατά για περίπου 48 ώρες χωρίς διακοπή, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «αναλογεί με το να τρέξει κάποιος 10 μαραθώνιους, τον ένα πίσω από τον άλλο.»

Το Tredalo σχεδιάστηκε για λίμνες και αναψυχή. Αποτελείται από ένα πλαίσιο, δύο γάστρες, και έναν γιγάντιο τροχό-κουπί. Μπορεί να σηκώσει βάρος μέχρι 200 κιλά, και χωρά να φιλοξενήσει δύο ενήλικές ή έναν ενήλικα και δύο παιδιά. Παρότι το Tredalo δεν επιβίωσε από το μένος της θάλασσας, έχει σχεδιαστεί να παρέχει πολλαπλή ασφάλεια.

«Ο τροχός έχει σχεδιαστεί εξαρχής χωρίς ακτίνες και χωρίς άξονα. Αυτά από μόνα τους δημιουργούσαν προβλήματα που αποτελούσαν κατασκευαστικές προκλήσεις. Ξεπεράστηκαν όλες και το σκάφος προσέφερε άνετη επιβίβαση και αποβίβαση. Ακόμη και σε περίπτωση ανάγκης ο επιβάτης του δεν είναι εγκλωβισμένος και μπορεί άνετα να το εγκαταλείψει.» σχολίασε ο Todd.

«Το Tredalo είναι σχεδιασμένο να διατηρεί την πορεία του ακόμη και με κλίση 60 μοιρών και οι επιδόσεις του στη θάλασσα της Ιρλανδίας επιβεβαίωσαν ότι το σκάφος είναι πολύ σταθερό ακόμη και όταν συναντά μεγάλα κύματα. Επίσης, η ρυθμιζόμενη μπάρα για τον επιβάτη προσφέρει μια στιβαρή στήριξη που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι το σκάφος είναι ασφαλές και σταθερό.»

Μαθαίνοντας από το πάθημα, ο Todd θα ερευνήσει τις επιλογές που έχει ώστε να δημιουργήσει ένα αναβαθμισμένης αντοχής πηδάλιο, ικανό να τα βγάζει εις πέρας τόσο σε ήρεμες όσο και σε άγριες θάλασσες. «Ο παρών μηχανισμός είναι παραπάνω από ικανοποιητικός αλλά για λίμνες και ήρεμα νερά.» αναφέρει ο Todd.

Γι’ αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ένα νέο χόμπι, να «περπατάνε στο νερό», ο Todd ελπίζει να βρει τον τρόπο να βγάλει το Tredalo στην παραγωγή. «Πιστεύω ότι το Tredalo θα ήταν ιδανικό για τα περισσότερα πάρκα αναψυχής δεδομένου ότι αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο άσκησης και διασκέδασης ενώ τραβά τα βλέμματα απ’ όπου κι αν περάσει. Κατά τις δοκιμές που έκανα άνθρωποι όλων των ηλικιών ήθελαν ‘να κάνουν μία βόλτα’», συμπλήρωσε ο Todd.