Η Skoda Fabia στην 3η πλέον γενιά της, ανανεώνεται εκ βάθρων και με αιχμή του δόρατος την Monte Carlo, μία σπορ, εξατομικευμένη έκδοση, φιλοδοξεί να κατακτήσει μία κορυφαία θέση στην κατηγορία των compact μοντέλων. Έχοντας ως «προίκα» τις πωλήσεις περισσότερων από 4.000.000 Fabia από την εμφάνιση του μοντέλου, το 1999, η νέα Fabia, σε hatchback και kombi αμαξώματα μπαίνει στην αγορά προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο στην κατηγορία. Στις παραδοσιακές αξίες της μάρκας, δηλαδή αξιοπιστία, ευρυχωρία και value for money, έρχονται πλέον να προστεθούν το σύγχρονο design, η προηγμένη τεχνολογία παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας και τα πιο σύγχρονα συστήματα συνδεσιμότητας. Παράλληλα, η πρωτοεμφανιζόμενη στη γκάμα έκδοση Monte Carlo, με έντονα σπορ στοιχεία, προσφέρει την ιδιαιτερότητα που αναζητά ο σύγχρονος αγοραστής. Το νέο μοντέλο θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στην έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2018» στις 10-18 Νοεμβρίου.

Εξωτερική εμφάνιση

Το νέο πιο νεανικό σχήμα ξεχωρίζει από την νέα μάσκα με κάθετες ράβδους, τα επανασχεδιασμένα φώτα και τον νέο προφυλακτήρα με ενσωματωμένα φώτα ομίχλης. Νέος είναι και ο πίσω προφυλακτήρας με ενσωματωμένους ανακλαστήρες. Οι προβολείς θυμίζουν κομμένο κρύσταλλο και ολοκληρώνουν τη συνολική εντύπωση υψηλής ποιότητας, για πρώτη φορά η Fabia διατίθεται προαιρετικά με προβολείς LED ενώ τα φώτα ημέρας είναι LED και στο βασικό εξοπλισμό. Νέα πίσω φώτα LED είναι επίσης προαιρετικά, αλλά ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Monte Carlo Η νέα Fabia διαθέτει ζάντες αλουμινίου (15-18 ιντσών) νέας σχεδίασης, προαιρετικές στο επίπεδο εξοπλισμού Active, ενώ από το επίπεδο εξοπλισμού Style και πάνω ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από ένα σύνολο έξι νέων σχεδίων ζαντών αλουμινίου. Οι υποψήφιοι πελάτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε 15 εξωτερικά χρώματα, με το χρώμα Steel Grey διατίθεται αποκλειστικά στην έκδοση Monte Carlo, ενώ η επιλογή ColourConcept προσφέρει την δυνατότητα η οροφή, οι μπροστινές κολόνες (Α), οι πλαϊνοί καθρέφτες και οι προαιρετικοί τροχοί Vigo 16 ιντσών να βαφτούν σε χρώμα αντίθεσης (μαύρο, λευκό ή ασημί).

Εσωτερικό

Το εσωτερικό συνδυάζει λειτουργικότητα και ποιοτική ατμόσφαιρα, με τις νέες επενδύσεις καθισμάτων για το επίπεδο εξοπλισμού Ambition και Style, καθώς και για την κορυφαία έκδοση. Τα καθίσματα διατίθενται με κάλυμμα Suedia/υφασμάτινο κάλυμμα, ενώ σπορ καθίσματα με διακοσμητική ραφή αντίθεσης είναι επίσης πρόσθετος προαιρετικός εξοπλισμός. Ο επανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων με τα στρογγυλά όργανα, διαθέτει νέα χρώματα και ντεκόρ. Τα αποθηκευμένα αντικείμενα πλέον εντοπίζονται πιο εύκολα στο σκοτάδι. Ο χειρισμός των ηλεκτρικών παραθύρων είναι επίσης πιο άνετος, καθώς μετά από μόνο ένα παρατεταμένο πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού στο πάνελ της πόρτας, το εκάστοτε πλαϊνό παράθυρο ανοίγει ή κλείνει αυτόματα. Επίσης, είναι εφικτό το άνοιγμα ή το κλείσιμο όλων των ηλεκτρικών παραθύρων ταυτόχρονα, κρατώντας το κουμπί κλειδώματος ή ξεκλειδώματος στο κλειδί τηλεχειρισμού. Οι χώροι επαρκούν για πέντε άτομα, παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του μοντέλου που έχει μήκος 3,997 χλστ και μεταξόνιο 2,470 χλστ. Η έκδοση hatchback προσφέρει έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων και η αρχική χωρητικότητα των 330 λίτρων μπορεί να αυξηθεί έως 1.150 λίτρα, αναδιπλώνοντας προς τα κάτω τα πίσω καθίσματα (διαιρούμενα 60:40). Ακόμα καλύτερα η Fabia Combi με μήκος 4.262 χλστ προσφέρει τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία της και έχει χωρητικότητα από 530 έως και 1,395 λίτρα. Η νέα Fabia εντυπωσιάζει με νέα χαρακτηριστικά Simply Clever που κάνουν την καθημερινότητα ακόμα πιο εύκολη, όπως η επένδυση διπλής όψης του χώρου αποσκευών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από την ανάγλυφη πλευρά της είτε από την άλλη πλευρά που καθαρίζεται πιο εύκολα. Διατίθενται επίσης μια βάση για tablet και δυο θύρες USB στον πίσω χώρο για τη φόρτιση smartphone ή άλλων συσκευών, ενώ στον χώρο αποσκευών υπάρχει ένας αφαιρούμενος φακός LED που φορτίζεται αυτόματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης και διαθέτει δυο μαγνήτες, ώστε να στερεώνεται στο αμάξωμα.

Κινητήρες – Κιβώτια

Σημαντικές τεχνικές αλλαγές έχουν γίνει στους κινητήρες ΜΡΙ, καθώς τα ακροφύσια ψεκασμού καυσίμου διασφαλίζουν τώρα πιο αποτελεσματικό ψεκασμό του καυσίμου. Αλλαγές έγιναν στον αισθητήρα οξυγόνου για καλύτερη αναλογία καυσίμου-αέρα. Με άμεσο ψεκασμό ο κινητήρας αποδίδει ισχύ 75 ίππων με την κατανάλωση καυσίμου (1.0 ΜΡΙ) στα 4,8 λίτρα και τις εκπομπές ρύπων στα 110 γρ CO2/χλμ. Στους κινητήρες TSI, όπου το καύσιμο ψεκάζεται άμεσα σε υψηλή πίεση, εκτός από το σύστημα εξαγωγής (που περιλαμβάνει τον υπερσυμπιεστή), το σύστημα λαδιού και το σύστημα ψύξης που τροποποιήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και νέα υλικά ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικοί στη θερμότητα. Τα ηλεκτρονικά συστήματα προσαρμόστηκαν και τώρα χρησιμοποιείται ένα φίλτρο σωματιδίων βενζίνης που μειώνει την εκπομπή σωματιδίων. Οι κινητήρες TSI αποδίδουν 95 και 110 ίππους με την κατανάλωση καυσίμου για τον 1.0 TSI των 95 ίππων στα 4,5 λτ /100 χλμ (103 γρ CO2/χλμ) και για τον 1.0 TSI με 110 ίππους και 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων στα 4,6 λτ/100 χλμ (105 γρ CO2/χλμ). Στα συστήματα μετάδοσης περιλαμβάνεται και ένα 7τάχυτο DSG (οι ταχύτητες μπορούν να αλλάζουν τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα) κιβώτιο (προαιρετικά για τον πιο ισχυρό κινητήρα TSI), αλλά στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων που μεταδίδει την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς.

Ασφάλεια

Η γκάμα του εξοπλισμού ασφαλείας μπορεί να επεκταθεί με τον προαιρετικό Προσαρμοστικό Έλεγχο Σταθερής Ταχύτητας, μια κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες στάθμευσης, Front Assist με ενσωματωμένη λειτουργία φρένου ανάγκης City, ανίχνευση κόπωσης (ειδοποίηση οδηγού), υποβοήθηση φώτων και βροχής, περιοριστή ταχύτητας και έλεγχο συγκράτησης σε ανηφόρα. Τρία ακόμα συστήματα υποβοήθησης (Ανίχνευση τυφλών σημείων, ειδοποίηση πίσω κυκλοφορίας και αυτόματη υποβοήθηση φώτων) είναι τώρα διαθέσιμα στην Fabia για πρώτη φορά.

Συνδεσιμότητα

Η νέα Fabia δίνει δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων ηχοσυστημάτων και συστημάτων infotainment. Ακόμα και το βασικό ηχοσύστημα, Blues, προσφέρει διεπαφές USB και καρτών SD, ενώ ο χειρισμός των συστημάτων infotainent Swing, Swing Plus και Amundsen μπορεί να γίνει μέσω μιας οθόνη αφής 6,5 ιντσών. Εξωτερικές συσκευές μπορούν να συνδεθούν μέσω Bluetooth και USB. Τα συστήματα Infotainment Swing Plus και Amundsen υποστηρίζουν επίσης την τεχνολογία SmartLink+ (Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink και SmartGate). Το πλέον σημαντικό είναι ότι επιτρέπεται η χρήση εφαρμογών smartphone στην οθόνη του συστήματος Infotainment. Το μοντέλο Amundsen διαθέτει μια δεύτερη διεπαφή Bluetooth και ένα Wi-Fi hotspot. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να επωφεληθεί από το Infotainment Online και ο χειρισμός του μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση φωνητικού ελέγχου. Σε συνδυασμό με τα μοντέλα Swing, Swing Plus και Amundsen, διατίθενται ραδιόφωνο DAB, κάμερα οπισθοπορείας και δυο θύρες USB για τα πίσω καθίσματα ως προαιρετικός εξοπλισμός. Η χρήση ψηφιακού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα εύκολη με το σύστημα Infotainment Amundsen σε συνδυασμό με το Skoda Media Command 2.0. Η δωρεάν εφαρμογή της μάρκας επιτρέπει τον χειρισμό των λειτουργιών του συστήματος Infotainment σε έως δυο tablet που είναι συνδεδεμένα μέσω Wi-Fi. Με τη νέα λειτουργία γονικού ελέγχου, οι γονείς μπορούν να ελέγχουν τι παρακολουθούν τα παιδιά τους στον πίσω χώρο. Οι συσκευές σε ζεύξη μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται ως τηλεχειριστήριο, π.χ. για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου. Επιπλέον, μπορούν να αποσταλούν προορισμοί πλοήγησης στο σύστημα πλοήγησης. Το σύστημα Skoda Connect προσφέρει για την Fabia μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα υπηρεσιών που καθιστούν τη ζωή με το αυτοκίνητο πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Οι κινητές online υπηρεσίες αποτελούνται από τα Infotainment Online, Care Connect, καθώς και την κλήση ανάγκης. Μέσω του Infotainment Online, το σύστημα Infotainment Amundsen λαμβάνει online πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, προγνώσεις καιρού, τιμές βενζίνης και πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Οι υπηρεσίες Care Connect περιλαμβάνουν τη λειτουργία Προληπτικό Service, καθώς και απομακρυσμένη πρόσβαση στο όχημα. Οι πληροφορίες στις οποίες μπορεί να αποκτηθεί πρόσβαση περιλαμβάνουν τη θέση του οχήματος, τη στάθμη καυσίμου και το αν είναι κλειστά τα παράθυρα. Η κλήση ανάγκης μπορεί να πραγματοποιηθεί χειροκίνητα. Ωστόσο, αν έχουν ενεργοποιηθεί τα συστήματα ανάσχεσης, πραγματοποιείται αυτόματη κλήση.

Έκδοση Monte Carlo

Η Fabia Monte Carlo (μπορεί να εξοπλιστεί με οποιονδήποτε από τους κινητήρες της γκάμας) αποτίνει φόρο τιμής στην επιτυχία των Skoda στο θρυλικό Ράλι Monte Carlo. Η σπορ αυτή έκδοση διαθέτει επανασχεδιασμένο μπροστινό σπόιλερ με χείλος δυο τμημάτων και τροποποιημένο πίσω διαχύτη. Τα πίσω φώτα LED είναι βασικός εξοπλισμός, ενώ στο εσωτερικό, νέα υλικά και ραφές σε χρώμα αντίθεσης δίνουν έμφαση στην σπορ εμφάνιση. Η οροφή διατίθενται σε σπορ μαύρο χρώμα, όπως και το χείλος δυο τμημάτων του μπροστινού σπόιλερ κάτω από τον μπροστινό προφυλακτήρα, οι εξωτερικοί καθρέφτες και οι βασικοί τροχοί αλουμινίου 16 ιντσών Italia. Ο επανασχεδιασμένος διαχύτης πίσω επιβεβαιώνει τις σπορ διαθέσεις και το logo Monte Carlo κυριαρχεί σε κάθε μια από τις κολόνες Β στα μαρσπιέ των θυρών. Το χρώμα Steel Grey προορίζεται αποκλειστικά για την έκδοση αυτή, αλλά υπάρχει δυνατότητα επιλογής άλλων δέκα χρωμάτων αμαξώματος. Στον προαιρετικό εξοπλισμό της Monte Carlo περιλαμβάνεται μια πανοραμική γυάλινη οροφή και μια γκάμα μαύρων τροχών αλουμινίου. Οι τροχοί Torino έχουν διάμετρο 17 ίντσες και οι μαύρες γυαλισμένες ζάντες Vega είναι οι πρώτοι τροχοί 18 ιντσών για την έκδοση hatchback. Στο εσωτερικό κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, καθώς χρησιμοποιείται στην οροφή, τις κολόνες και την κεντρική κονσόλα. Κόκκινες διακοσμητικές ραφές στα υποβραχιόνια των μπροστινών θυρών και στο μπροστινό κεντρικό υποβραχιόνιο κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα, ενώ ο φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος στην κεντρική κονσόλα είναι νέο στοιχείο. Τέλος, η ανθρακί απόχρωση του πίνακα οργάνων παραπέμπει σε αγωνιστικές συνθήκες, όπως και τα καλύμματα δέρματος σε ανθρακί, με λευκές ραφές που «στολίζουν» τα σπορ καθίσματα. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι, η μάρκα διατηρεί την τιμολογιακή πολιτική που την έχει φέρει στην κορυφή των value for money της αγοράς. Έτσι, οι τιμές της νέας Fabia ξεκινούν από τα 10.980 ευρώ (έκδοση Active, για το hatchback 1.0 MΡI 75 ίππων) και 11.680 ευρώ για την αντίστοιχη έκδοση σε Combi αμάξωμα, με το «ταβάνι» των τιμών λίγο κάτω από τα 17.000 ευρώ. Όσο για την έκδοση Monte Carlo, οι τιμή ξεκινά από τα 14.880 ευρώ και καταλήγουν στα 16.980 (έκδοση 1.0 TSI 110 ίππων με κιβώτιο DSG. Νίκος Τσάδαρης