Η Opel παρουσίασε την 5η γενιά του συμπαγούς, πολυχρηστικού επαγγελματικού μοντέλου της, Combo. Το νέο Combo cargo van εξελίχθηκε με κριτήριο την κορυφαία απόδοση και το χαμηλότερο κόστος ιδιοκτησίας στην κατηγορία, χάρη στη νέα αρχιτεκτονική, στην ευφυή διάταξη χώρων και στις μοναδικές τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα συγκρινόμενο με την απερχόμενη έκδοση.

Με την παγκόσμια πρεμιέρα του προγραμματισμένη για την Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο, στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, και την παραγγελιοηψία να ξεκινά τον Σεπτέμβριο, το νέο Combo προσφέρει μία ευρεία γκάμα τύπων αμαξώματος που περιλαμβάνει κοντή έκδοση μήκους 4,40 μ, μακριά έκδοση 4,75 μ, και στις δύο περιπτώσεις με δύο ή τρία εμπρός καθίσματα, και ένα ευρύχωρο 5θέσιο crew cab.

opel1

Το νέο επαγγελματικό όχημα έχει χωρητικότητα χώρου φόρτωσης 4,4m3, ωφέλιμο φορτίο έως 1.000 κιλά και μήκος φόρτωσης έως 3.440 χλστ για εξοπλισμό και υλικά εργασιών. Η απόσταση ανάμεσα στους θόλους των τροχών είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει τη φόρτωση Ευρωπαλετών (δύο τέτοιες Ευρωπαλέτες χωράνε στο χώρο φόρτωσης της κοντής έκδοσης). Επίσης, φορτία μεγάλου μήκους, όπως ξύλινες σανίδες μπορούν να τοποθετούνται υπό γωνία χάρη στο προαιρετικό άνοιγμα παραθύρου 5ης πόρτας. Το μοντέλο αυτό διαθέτει ακόμα και δείκτη υπερφόρτωσης που λειτουργεί με αισθητήρα ο οποίος, ενημερώνει τον οδηγό, πιέζοντας ένα μπουτόν, για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου φορτίου.

opel2

Το νέο Combo έρχεται εξοπλισμένο με πολλές τεχνολογίες και μέχρι 19 συστήματα υποστήριξης. Η προαιρετική, μόνιμη κάμερα οπισθοπορείας (Permanent Rear View Camera1), λειτουργεί σαν “ψηφιακός” μεσαίος καθρέπτης, βελτιώνοντας σημαντικά την ορατότητα των panel vans ή των πλήρως φορτωμένων οχημάτων. Επιπλέον, μία δεύτερη κάμερα στον εξωτερικό καθρέπτη του συνοδηγού εξασφαλίζει το ‘τυφλό σημείο’ σε αυτή την πλευρά του οχήματος.

Στα συστήματα υποστήριξης του οδηγού συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking[3]),
  • Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist),
  • Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hill Start Assist),
  • Ευφυή Προσαρμογή Ταχύτητας (Intelligent Speed Adaptation)  ,
  • Αυτόματο Σύστημα Διατήρησης Ταχύτητας (Automatic Cruise Control),
  • Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System)
  • και Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Ταχύτητας (Speed Sign Recognition)

Το νέο Combo μπορεί επίσης να εφοδιάζεται με το νέο σύστημα Flank Guard που λειτουργεί με αισθητήρα και βοηθά να αποφεύγονται δυσάρεστες και δαπανηρές προσκρούσεις ή γρατζουνιές όταν το όχημα στρίβει με χαμηλή ταχύτητα. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό, εάν το όχημα κινδυνεύει να συγκρουστεί πλευρικά με εμπόδιο (κολώνα, μπαριέρα, τοίχο, ή άλλα οχήματα).

opel4

Οι επαγγελματίες που κινούνται σε περιοχές όπου απαιτείται αυξημένη ελκτική πρόσφυση, μπορούν να αναβαθμίσουν το προσθιοκίνητο Combo τους με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip και με το σετάρισμα εργοταξίου (“worksite” set-up). Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη απόσταση από το έδαφος 30 χλστ, εμπρός και πίσω σκληρότερες αντιστρεπτικές δοκούς, αυξημένη διάμετρο ελαστικών και πίσω ελατήρια μεταβλητής σκληρότητας.

Τα προαιρετικά, σύγχρονα συστήματα ενημέρωσης ψυχαγωγίας που είναι συμβατά με Apple CarPlay and Android Auto εξασφαλίζουν ότι οι οδηγοί θα βρίσκουν το δρόμο της ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

opel3

Σοβαρά υπόψιν έχει ληφθεί και η ασφάλεια των φορτίων, καθώς έξι κρίκοι πρόσδεσης στο πάτωμα και τέσσερις ακόμα προαιρετικοί, τοποθετημένοι σε μεσαίο ύψος, ασφαλίζουν τα πάντα στη θέση τους.

Τέλος, όπως η αντίστοιχη επιβατική έκδοση, το Combo θα βασίζεται σε μία γκάμα δυνατών και –συγχρόνως- οικονομικών κινητήρων ικανών για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα ενός αυτοκινήτου μεταφορών που διαθέτει άνεση και εξοπλισμό επιπέδου επιβατικού αυτοκινήτου.

Νίκος Τσάδαρης