Μετά την απλή έκδοση του SRV 850, του ισχυρότερου scooter παραγωγής, η Aprilia ανακοίνωσε μία ακόμη έκδοση, η οποία διαθέτει όχι μόνο ABS, αλλά και traction control!

Για την απλή έκδοση του SRV 850 και για όσα αυτή προσφέρει, έχουν γίνει αρκετές αναφορές στο παρελθόν. Η νέα έκδοση, όμως, προσφέρει, εκτός από εξαιρετικές επιδόσεις και τη σπορ συμπεριφορά, αυξημένα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας, χάρη στα δύο νέα συστήματα που διαθέτει.

Και τα δύο συστήματα που προστέθηκαν στο SRV, το ABS και το ATC, χρησιμοποιούν από μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, η οποία συνδέεται άμεσα με τους δύο αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στους τροχούς.

Οι αισθητήρες, αν και κοινοί και για τα δυο συστήματα, στέλνουν διαφορετικές πληροφορίες στις ηλεκτρονικές μονάδες τους. Μετρώντας διαρκώς την ταχύτητα του κάθε τροχού, αν εντοπίσουν διαφορά επιβράδυνσης ανάμεσα στους δυο τροχούς, στέλνουν το μήνυμα ενεργοποίησης του ABS.

Η ηλεκτρονική μονάδα στέλνει το κατάλληλο σήμα σε ένα υδραυλικό σύστημα, το οποίο παρεμβαίνει και μειώνει την πίεση στο σύστημα πέδησης.

Αν, από την άλλη, εντοπίσουν απότομη επιτάχυνση στον πίσω τροχό (σε σύγκριση πάντα με το μπροστινό), τότε παίρνει την κατάλληλη εντολή το ATC. Άμεσα, η κεντρική μονάδα διαπιστώνει το επερχόμενο γλίστρημα του πίσω τροχού και παρεμβαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα, διορθώνοντας διακριτικά την κατάσταση.

Εκτός από την επιλογή on και off του ATC, στο δεξί μέρος του τιμονιού, ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το σύστημα και σε δύο θέσεις. Επιλέγοντας την λειτουργία «Sport», μειώνει το επίπεδο παρέμβασης του traction control, ώστε να απολαύσει περισσότερο τη σπορ οδήγηση.

Προς το παρόν δε έχει γίνει γνωστό πόσο θα κοστίζει το νέο Aprilia SRV 850 ABS/ATC, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται στη χώρα μας μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Πηγή: mototriti.gr